Посівна круглий рік: як молоде подружжя розвиває магазин насіння. ФОТО

27 Лютого 2019, 19:14
Леся та Сергій Фініковські у своєму магазині «Садівник», 9739
Леся та Сергій Фініковські у своєму магазині «Садівник»,

Молода сім’я з Луцька продовжує справу батьків і забезпечує волинян якісним насінням та інвентарем, не ігноруючи тренди і культуру здорового харчування.

Леся та Сергій Фініковські – молода пара, яка продовжує справу Лесиних батьків. Дружина керує бізнесом, а чоловік всіляко підтримує та допомагає. Це магазин «Садівник» на Варшавському ринку. Згодом пара планує змінити назву на милозвучнішу, «Садівничок». Про такий сімейний бізнес пише Таблоїд Волині.

Вони обоє навіть не підозрювали, що насіння, саджанці, добрива та садовий інвентар стануть спільним захопленням і справою життя, адже в юності ніхто з них точно не уявляв, що матиме балкон, засіяний новими сортами зелені чи квітів.

1

 

«Наш магазин спеціалізується в сфері саду, городу та домашніх рослин. Для останніх в нас є, не побоюся цього слова, все. Субтрактів видів 20, знайдемо все і для орхідей, і пачкове насіння, і насіння на вагу, трави. Тут підживки, ґрунти», – до такого опису асортименту Леся йшла впродовж чотирьох років, нині також намагається постійно залишатися в тренді. Кожна насінина – калібрована, а Леся додатково перевіряє сходжуваність насінин вдома.

1

За 40 гривень можна засіяти півсотки мікрозеленню. Леся розповідає, що з трендом на свідоме споживання та екологічну їжу в них частіше почали запитувати про мікрозелень та культури, придатні для домашнього вирощування. І її щиро дивує, коли люди побоюються домашнього вирощування. Леся наводить приклад: пучок мікрозелені в супермаркеті – приблизно 40 гривень, вдома за такі гроші можна вирощувати та споживати свіжу й натуральну зелень кілька місяців.

1

Це сімейна справа, яку починали батьки, а Леся підхопила. Зараз у неї є постійні клієнти, які прислуховуються до порад і довіряють їм.

Леся – екологиня за освітою, вона добре знає хімічні препарати, гербіциди, фахово тема садівництва їй близька. Сергій же – інженер-механік. Вони навчалися в Луцькому національному технічному університеті, а також жили поряд. Проте, познайомилися у Польщі, коли навчалися за програмами обміну. Після повернення в Україну спілкування знову перервали й досі не можуть згадати, як все закрутилося знову аж настільки, що недавно Леся вийшла з подвійного декрету та стоїть за прилавком власного магазину. Чоловік Сергій жартує, що виконує роль вантажника у вільний від його основної роботи час.

Вдома в пари два великих вазони, а на балконі росте руккола, базилік, салат. А горщики для садівництва Леся просто обожнює, навіть в магазині має свій улюблений.

1

 

Починала активно працювати Леся, а коли жінка пішла в декрет, то за прилавок став Сергій, тепер вони помінялися знову. На Сергієві – доставка товару, на Лесі – реалізація. Всі нові позиції щодо асортименту вони узгоджують разом, адже підтримка та порада часто дуже важливі.

1

 

«Я не думала, що Сергія це зацікавить, але він дуже хоче, щоб бізнес розвивався, він вже теж орієнтується в тенденціях», – розказує бізнесвумен.

Леся іноді працює з дітьми на руках, малеча Лесі та Сергія ще не має і чотирьох років, діти не виявляють особливого інтересу до садівництва, радше до висмикування зелені з горщиків, але люблять щось переставляти в магазині та знають, що маму не можна відволікати, якщо вона з клієнтом.

1

 

В асортименті є й екзотика. Наприклад, пеппіно чи різноманітні квіти: еустоми, пеларгонії, петунії. Тут і українські, і польські виробники. Також Леся показує ковані вироби від майстрів з Івано-Франківська.

Леся розповіла, що в бізнесі, як і вдома, рішення приймають спільно та ніколи не задумувалися, хто головний.

1

 

«Вдома ж головний чоловік, він – голова, а я – шия, так заведено. Проте не сказала б що хтось вище, не беремо навіть сміливості приймати рішення не порадившись», – каже Леся.

А от Сергій на запитання про те, хто в сім’ї головний має іншу відповідь:

«Діти. Це два шпіони і вони «рішають». Як би ти не спланував день, вони все поміняють».

Леся також займається недержавним пенсійним забезпеченням і допомагає людям здобути фінансову незалежність в майбутньому, чоловік – поліціянт, пара також виховує двох дітей, яким потрібно чимало часу.

«Головне в справі – любов. Лише з нею можна вгодити, залишити клієна задоволеним і він прийде вже наступного року. Спершу бабусі, які вирощують квіти приводили своїх подруг, тепер є й клієнти з масштабнішими потребами», – так каже Сергій.

«Основне – чесність. Я тисячі раз пояснила, що мені немає резону когось обманювати, бо потім просто не повернуться», – додає Леся.

Працюють з 9:00 до 16:00. Власним відпочинком часто доводиться жертвувати, але один раз на тиждень стараються вийти кудись із дітьми.

Плани на майбутнє у пари масштабні. Говорять про те, що хочуть заснувати мережу магазинів «Садівничок», діляться мріями про садовий центр з саджанцями, вазонами, рослинами та навіть мають плани займатися ландшафтним дизайном. Нині ж на Варшавському ринку їх можна знайти так:

1

 

Сімейна справа розвивається, а Леся та Сергій буквально «горять» своїм захопленням. Вони навчилися поєднувати заробіток і сім’ю та готові щодня порадити вам, як виростити і доглянути рослини, з яких може початися ваш затишок, здорове харчування чи й повноцінне прибуткове садівництво.

2

1

1

1

1

1

1

1

2

1


1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

1

 

Коментарі
27 Лютого 2019, 22:52
у нашому місті ціни дешевші
27 Лютого 2019, 23:26
Так, дешевше, але якість жахлива. Помідори різних сортів мали бути, а позбирали всі однакові. Таке враження що все з одного мішка в різні пачки пакують...
Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024
18.04.2024