Порятунок з небес: як на Волині хижаків оберігають від сказу. ФОТО

08 Серпня 2019, 11:02
Часто носієм вірусу сказу є червона лисиця. Фото Валерія Мельника 8346
Часто носієм вірусу сказу є червона лисиця. Фото Валерія Мельника

Епідемія сказу серед диких тварин – страшний сон не тільки екологів та охоронців лісу, а й серйозна загроза для домашньої худоби і навіть для людей.

Поширюють сказ у природі лисиці, вовки, єнотовидні собаки та бродячі тварини, а основним джерелом вірусу сказу є червона лисиця.

Для України в цілому і Волині зокрема проблема є вкрай актуальною. Тому Євросоюз, аби вберегти свої кордони від такої напасті та допомогти зменшити захворюваність українських м’ясоїдних тварин, вирішив фінансувати боротьбу проти сказу. 

Єнотовидний собака. Фото Валерія Мельника
Єнотовидний собака. Фото Валерія Мельника

Вперше директорат Єврокомісії з охорони здоров’я та захисту прав споживачів (САНКО) виділив понад 1 мільйон євро для створення буферної зони на території чотирьох українських областей (Волинської, Львівської, Івано-Франківської та Закарпатської) для запобігання поширенню сказу у 2012 році. У тому ж році Міністерство сільського господарства та розвитку села Республіки Польща та Міністерство аграрної політики та продовольства України уклали Угоду «Щодо виконання програми боротьби зі сказом на території України» з умовою виконувати лікувальні та профілактичні заходи кожного року.

Цьогоріч вакцину розповсюдили на 100-кілометровій зоні від кордону з Польщею. Так вдалося імунізувати хижаків на територій Волинської та Львівської областей та кількох районів Рівненської і Закарпатської областей. Вцілому майже 38,5 тисяч квадратних кілометрів.

На Волині прогресивну вакцинацію тварин виконують згідно розпорядження Головного державного ветінспектора. Цьогорічний сезон тривав з 24 квітня по 10 травня, а наступний буде восени. Ліки для тварин розкидали, використовуючи авіатранспорт –  літаки АН-2, оснащені відмінною системою GPS та системою рівномірної реєстрації викидів вакцини.  

АН-2. Використання малої авіації дає можливість провести вакцинацію у стислі строки. Фото Валерія Мельника
АН-2. Використання малої авіації дає можливість провести вакцинацію у стислі строки. Фото Валерія Мельника

Вакцинацією охопили  17, 2 тисяч кілометрів квадратних території волинських лісів, скинувши  аж 431 250 приманок. Про це Бізнес.Району розповів начальник управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Держспоживслужби у Волинській області Анатолій Тимофіюк.

Вакцина від сказу «БРОВАРАБІС V-RG» вітчизняна. Її виробництвом займається компанія «Укрветпромпостач». Вартість однієї дози становить в середньому 17-18 гривень.

Препарат має вигляд поживної принади, в яку поміщений полімерний блістер з антигеном. На вигляд ніби сірникова коробка із запахом м’ясо-кісткового борошна.

Вакцина проти сказу. Фото Валерія Мельника
Вакцина проти сказу. Фото Валерія Мельника

Організм тварини, яка з’їдає таку вакцину, починає виробляти антитіла, щоправда, з одним «але»: захисний рівень антитіл виробляється тільки на 14 день після згодовування. Природно, що користь від таких ліків не вічна, бо імунітет до сказу втрачається після 18 місяців, тому вакцинацію потрібно проводити регулярно.

Є ще одна важлива деталь – вакцина не лікує, а виробляє захист, тож на вже інфікованих тварин вона ніяк не діє.

Часто носієм вірусу сказу є червона лисиця. Фото Валерія Мельника
Часто носієм вірусу сказу є червона лисиця. Фото Валерія Мельника

На квадратний кілометр застосовують 15-25 вакцин, залежно від густоти популяції лісових мешканців. Для того, аби ліки подіяли, треба ще й підходящі погодні умови, бо препарат зберігає свої властивості упродовж місяця, якщо температура повітря не перебільшує 22 градусів тепла.

Аби швидко й точно впоратися з великими територіями, оператори, відповідальні за розповсюдження блістерів, формують  так звані квадрати на картах. На локаціях, де тварини живуть у норах, ліки мають розкладати вручну. 

Командир літака Сергій Бабай уточнює район польотів. Фото Валерія Мельника
Командир літака Сергій Бабай уточнює район польотів. Фото Валерія Мельника

Читайте також: Екофармінг по-закарпатськи: як працює ферма свійських та диких тварин

Важливо, що розповсюджують препарат виключно на ліси і поля, уникаючи водойм і території населених пунктів.

Результати цьогорічної вакцинації, як стверджує Анатолій Тимофіюк, можна буде визначити через місяць після проведення осінньої кампанії. Тоді відстрілюють лисиць з розрахунку 4 голови на 100 квадратних кілометрів і досліджують їх в лабораторних умовах.

За шість років проведення вакцинації кількість випадків інфікування сказом вдалося зменшити чи не в половину, адже у 2013 році їх зареєстрували 57, а вже в 2018 – 23.

Олена РЕШОТКА

Фото Валерія МЕЛЬНИКА

Коментар
19/04/2024 Четвер
18.04.2024
17.04.2024