Перші на Волині: у прикордонній громаді відкрили європейський ЦНАП

20 Листопада 2019, 17:10
Працівники ЦНАП 9486
Працівники ЦНАП

У новозбудованому адміністративному корпусі Вишнівської ОТГ, що на Любомльщині, урочисто розпочав роботу перший в області Центр надання адміністративних послуг, створений за підтримки Програми «ULEAD з Європою» згідно сучасним вимогам та європейським стандартам.

У ЦНАП надаватимуть 114 найнеобхідніших адміністративних послуг мешканцям 18 населених пунктів громади. Щойно запрацює реєстратор, у Центрі введуть і платні послуги, на чому громада зможе заробляти.

18 листопада для Вишнівської об'єднаної територіальної громади стало пам’ятною датою. До цього була понад дворічна копітка праця, яка увінчалася успіхом і реалізацією задуму.

«Наша громада отримала чудову можливість створити сучасний ЦНАП, в якому кожному нададуть якісні послуги в комфортних умовах. Завдяки новому Центру та двом віддаленим робочим місцям у Римачах та в Олеську, послуги стануть доступнішими та ближчими до мешканців. Емоції переповнюють, адже цього дня ми давно чекали і нарешті задумане вдалося реалізувати. Згадую, як років два тому, ще до створення громади, планували відкрити ЦНАП. Тоді здавалося, що то щось далеке і недосяжне, та після знайомства з представниками Центру розвитку місцевого самоврядування зрозуміли – це реально. І ось маємо конкретний результат спільних зусиль нашої громади та експертів Програми «ULEAD з Європою», – розповідає очільник Вишнівської ОТГ Віктор Сущик.

Віктор Сущик
Віктор Сущик

У березні працівники сільської ради переїхали у нове приміщення, на місці якого ще рік тому був котлован. На будівництво разом із меблями і обладнанням витратили понад 8,5 мільйона гривень. Це все гроші місцевого бюджету, зароблені ще Вишнівською сільською радою до утворення ОТГ.

«Ідея створити ЦНАП в адміністративному корпусі виникла ще до початку будівництва. На перемовини ми поїхали в Центр розвитку місцевого самоврядування і разом з ними прораховували власні можливості і ризики. Завдяки злагодженій співпраці, з першого разу стали учасниками Програми «ULEAD з Європою», – додає перша заступниця сільського голови Галина Федончук.

Галина Федончук
Галина Федончук

Ще від початку будівництва адмінкорпусу вже працювали за дизайном, який запропонували експерти Програми. Використовували якісні й екологічні будівельні матеріали, які дали можливість нині заощаджувати на опаленні приміщення і його кондиціонуванні. Зекономили й на облаштуванні шести робочих місць у Центрі меблями та технікою, якими забезпечили у рамках Програми.

ЦНАП у Вишневі
ЦНАП у Вишневі

За словами очільниці ЦНАПу Тетяни Томчук, жоден працівник колишніх сільських рад не був звільнений. Забрали секретарів та бухгалтерів і таким чином зібрали досвідчену команду. Завдяки цьому тепер на віддалених робочих місцях мешканці колишніх сільських рад, які ввійшли в ОТГ, мають можливість отримувати послуги у старостинських округах. Двічі на тиждень у Штуні, Радехові та Машеві здійснюється прийом. Тому люди не мають потреби їздити у Вишнів чи в райцентр Любомль.

Тетяна Томчук
Тетяна Томчук



«Ми надаємо більше ста послуг. Найчастіше до нас звертаються з приводу земельних питань, міграції, соціальних послуг, звітів виборців, статистичних даних, поклейки фото в паспорт. Повністю проводимо первинну реєстрацію актів цивільного стану (одруження, народження, смерті). Загалом, щоденно по всій громаді ми надаємо 40-50 послуг», – розповідає адміністраторка відділу Тетяна Влащук.

Тетяна Влащук
Тетяна Влащук

«Створення ЦНАП – це право органу місцевого самоврядування. Кожна громада вирішує, на скільки актуальним є вирішення тих чи інших питань. У нашій Програмі в правилах і умовах відбору встановлено, що ОТГ має мати чисельність щонайменше 5 тисяч жителів і більше, або ж застосовувати договір про співробітництво територіальних громад. У Вишнівській ОТГ проживає понад 6,5 тисячі людей. Громада дуже активно співпрацювала з Програмою і ось маємо результат – відкриття ЦНАП», – каже регіональний координатор Програми «U-LEAD з Європою» Роман Матвійчук.

Роман Матвійчук
Роман Матвійчук

Програма «ULEAD з Європою» має дві фази: початкову і впровадження. Під час впровадження реалізується чотири раунди, в кожному з яких проходить до 150 громад. Все йде прозоро і відкрито, на конкурсних засадах за чітко визначеними правилами відбору й умовами участі. Тут важлива співпраця. Внесок громади – це підготовка приміщення і можливість інтегрувати максимальну кількість адміністративних послуг у ЦНАП. Це щонайменше 10-11 груп послуг: реєстрація бізнесу, місця проживання, цивільного стану, вчинення нотаріальних дій, відомості з ДЗК, вклейка фото, місцеві послуги, в тому числі пенсійні та інші. Від Програми надається допомога з облаштування ЦНАП меблями, комп’ютерною технікою, а також проводиться навчання персоналу.

1

1

1

1

1

За словами Романа Матвійчука, Волинська область дуже активна в напрямку розвитку системи надання адміністративних послуг. Найближчим часом у рамках Програми планують відкрити мобільний ЦНАП в Устилузькій громаді. Також є Центри, які використовують договори співробітництва територіальних громад, зокрема, у Колодяжненській і Дубівській.

«Дякую керівництву Вишнівської громади за готовність розвивати сервісний напрямок місцевого самоврядування. Це є трендом у демократичних суспільствах. Ми дуже раді, що спільно з Вишнівською ОТГ зробили цей крок і тепер мешканці отримуватимуть сучасні послуги у новому ЦНАП та на віддалених робочих місцях. Перший у Волинській області Центр, створений за підтримки Програми, це велика відповідальність, адже всі сусідні ОТГ будуть звертатися за порадою та досвідом. Ми впевнені, Вишнівська ОТГ впорається з цією задачею на відмінно і стане прикладом для наслідування», – наголосив Роман Матвійчук.

ЦНАП у Вишневі розміщується на першому поверсі адміністративної будівлі і є доступним для людей з інвалідністю, мамам з візочками, а також обладнаний дитячим куточком. До речі, тут маленькі мешканці ОТГ та їхні батьки можуть позабавлятися у гру «Маленький набір для великих змін».

1

1

1

Ця гра в доступній формі пояснює суть актуальних змін та реформ в Україні, показує, наприклад, як працює децентралізація, або вчить, як правильно сортувати сміття. Цей проєкт втілюється за сприяння Посольства Швеції в Україні спільно з громадською організацією «МІНЗМІН», командою «Абетки реформ» та за підтримки Програми «U-LEAD з Європою». Він уже реалізований у 15 громадах по нашій країні, де відкриті Центри за співпраці Програми «U-LEAD з Європою». До речі, на Волині такий набір є лише у Любомльському міськрайонному ЦНАП, а тепер ще й у Вишнівському.

Читайте також: У Любомлі за підтримки Євросоюзу вдалося відкрити унікальний ЦНАП

У рамках Програми, громада також стала учасником апробації рекомендацій ґендерного посібника «U-LEAD з Європою», під час якої експерти спільно зі співробітниками ЦНАП обрали найбільш корисні та цікаві рекомендації для їхнього ЦНАП та випробували на практиці. Також всі співробітники Центру пройшли навчання за 5-модульною системою щодо особливостей надання певних груп адміністративних послуг, роботи з клієнтами, ділової етики та інших важливих тем, з якими щодня стикається персонал належного ЦНАП.

Підтримка Програми продовжується і найближчим часом Вишнівський ЦНАП отримає доступ до сучасного програмного комплексу для автоматизації роботи – «Вулик», розробленого проєктом EGOV4UKRAINE в рамках «U-LEAD з Європою». Всі співробітники пройдуть навчання по роботі з «Вуликом».

«Попереду у нас ще багато роботи, нових проєктів і якісних змін для благополуччя всієї Вишнівської ОТГ», – підсумовує Віктор Сущик.

До речі, до кінця року у Волинській області запрацюють ще сім Центрів надання адміністративних послуг за підтримки Програми «U-LEAD з Європою».


1













Анна КАРАСЬ

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024