«У нас спершу ХТО, а потім ЩО», – гендиректор «Володимир-Волинської птахофабрики» Аліна Сич

13 Грудня 2019, 14:41
В’ячеслав Католик, Аліна Сич, Сергій Панасевич (зліва на право) 12216
В’ячеслав Католик, Аліна Сич, Сергій Панасевич (зліва на право)

Керівник одного з найбільших підприємств Волині ПрАТ «Володимир-Волинська птахофабрика» дбає про комфортні умови роботи своїх працівників, соціально-відповідальне перед споживачами та цінує партнерство з громадами, на територіях яких розташовані їхні потужності.

Підприємство, яке входить у п’ятірку лідерів національного ринку курятини і є одним із найбільших платників податків у регіоні, має більш ніж 60-річний досвід. Нині на птахофабриці працює понад 1500 робітників. Середня заробітна плата становить 13 819 гривень. За 11 місяців цього року підприємство сплатило понад 161 мільйонів гривень податків, із них за землю – понад 1,1 мільйон, ПДФО – понад 40 мільйонів, військового збору – понад 3 мільйона та інші.

Журналістка Бізнес.Район зустрілася із генеральною директоркою ПрАТ «Володимир-Волинська птахофабрика» Аліною Сич, головами об’єднаних територіальних громад, на територіях яких розташовані потужності підприємства, аби дізнатися про здобутки та плани на майбутнє птахофабрики і підсумувати результати співпраці ОТГ з підприємством.

Читайте також: Не всі кури одної натури: як і чому волинські птахівники відмовилися від антибіотиків. ФОТО

Аліна Сич з головами об’єднаних територіальних громад, на територіях яких розташовані потужності підприємства
Аліна Сич з головами об’єднаних територіальних громад, на територіях яких розташовані потужності підприємства

ЗДОБУТКИ І ПЕРСПЕКТИВИ

До складу птахофабрики належать 11 виробничих бригад, 100 пташників, цех переробки, комбікормовий завод, виробнича лабораторія та наявний земельний фонд для вирощування зернових культур.

«Наші бригади оснащені сучасним обладнанням, робота з керування пташниками практично автоматизована. На сьогодні маємо 4,6 мільйона голів одноразової посадки птиці. Підприємство сертифіковане та здійснює діяльність відповідно до HACCP, що гарантує високі стандарти виробництва та безпеки сировини та готової продукції», – розповідає гендиректор Аліна Сич.

В’ячеслав Католик, Аліна Сич, Сергій Панасевич (зліва на право)
В’ячеслав Католик, Аліна Сич, Сергій Панасевич (зліва на право)

На підприємстві запроваджений і затверджений стратегічний план розвитку до 2027 року. Серед тих цілей, які вдалося досягти з 2013-го, запровадили дуже багато різних інноваційних проєктів.

Читайте також: Французькі вчені приїздили дивитися як на Волині вирощують курей без антибіотиків

«Ми ввели в експлуатацію і досить активно використовуємо спалювання пір’я у вакуумних печах. Отриману енергію використовуємо для підігріву води для свого переробного цеху. На всіх бригадах уже встановлене Led-освітлення, що дозволяє суттєво економити на електроенергії. 70 відсотків пташників обладнали твердопаливними котлами. А ще у 2018 році запустили власне виробництво соломобрикетів. Це суттєво скоротило споживання природного газу. Здійснюємо продаж посліду та тваринних відходів фермерським господарствам, що дозволяє зберігати екологію», – ділиться здобутками гендиректорка.

Читайте також: Двадцять підприємств презентували Волинь на головній агропромисловій виставці країни

Цьогоріч підприємство розпочало будівництво сучасного цеху переробки. Це надасть можливість збільшити власні потужності у понад два рази.

«Сьогодні ми в годину переробляємо 6 тисяч голів птиці, а після введення в експлуатацію нового забійного цеху плануємо 13,5 тисячі голів. Маємо змогу вирощувати необхідну для цього кількість птиці. Наш комбікормовий завод працює лише на 50 відсотків, а може вдвічі потужніше. Через заплановане збільшення виробництва, ми продовжуємо роботу з оформлення земель для облаштування там пташників. А це в свою чергу збільшить надходження у місцеві бюджети податків, а для жителів – робочі місця. Відкриття нового цеху запланували на літо 2021 року», – наголосила Аліна Вікторівна.

Сучасне обладнання
Сучасне обладнання

Читайте також: Володимир-Волинська птахофабрика збудує новий переробний цех

Бідівництво нового забійого цеху
Бідівництво нового забійого цеху

ТАКОГО ІНВЕСТОРА ХОЧУТЬ УСІ

Аліна Сич висловила вдячність за співпрацю головам громад, на територіях яких підприємство веде діяльність.

Очільник Зимнівської ОТГ В’ячеслав Католик зауважив, що керівництво «Епікур» завжди йде на зустріч їхнім пропозиціям, підтримує ініціативи. Підприємство, за рахунок сплачених податків, суттєво поповнює бюджет громади. Спільно вдалося реалізували проєкт із поточного ремонту водопроводу в селі Когильно. Тому й не дивно, що у Зимнівській ОТГ раді такій досить плідній і результативній для громади співпраці та висловлюють надію на ще більшу у майбутньому.

Віктор Поліщук і В’ячеслав Католик (зліва на право)
Віктор Поліщук і В’ячеслав Католик (зліва на право)

«Із 30 мільйонів гривень власних доходів, фактично 20 мільйонів надходить у бюджет Зарічанської громади від податків птахофабрики. Дійсно, «Епікур» – це те підприємство, яке веде соціально-відповідальний бізнес. З приходом на посаду генерального директора Аліни Вікторівни, птахофабрика стала відкритою до співпраці та діалогу. Це сприятливо відображається на тому, що місцеві жителі, а на території кожного села нашої громади є пташники, з розумінням ставляться до певних незручностей. Адже саме за рахунок підприємства ОТГ активно розвивається, люди забезпечені роботою з гідною оплатою праці і не змушені поневірятися за кордоном по заробітках», – наголосив очільник Зарічанської ОТГ Ігор Пальонка.

Як зауважив голова Устилузької громади Віктор Поліщук, на території їхньої ОТГ знаходиться, певно, один із найбільший в Україні, комбікормовий завод із виготовлення кормів для птиці, а також два пташники. 

«За 11 місяців цього року до бюджету нашої громади надійшло майже два мільйона гривень податків. Окрім того, за кошти «Епікура» на всі ФАПи закупили медичні сумки. Птахофабрика надає допомогу в утриманні в належному стані під’їзних шляхів і доріг до їхніх об’єктів. У селі Селіски люди за рахунок птахофабрики безкоштовно забезпечуються водопостачанням. У нас дійсно плідна співпраця, є порозуміння. Якщо й виникають якісь проблемні питання, а їх небагато, оперативно разом вирішуємо», – додав Віктор Поліщук.

За словами голови Оваднівської ОТГ Сергія Панасевича, за птахофабрику вже починають боротися.

«Зазвичай директор підприємства не має часу на зустрічі. Аліна Вікторівна завжди знайде час у своєму щільному графіку й обов’язково вислухає і чим може, допоможе», – наголосив Сергій Панасевич.

Сергій Панасевич та Ігор Пальонка (зліва на право)
Сергій Панасевич та Ігор Пальонка (зліва на право)

ЗДОРОВ’Я, ЯКІСНИЙ ПРОДУКТ, РОЗВИТОК – ГОЛОВНЕ ДЛЯ «ЕПІКУР»

На птахофабриці намагаються не лише створювати гарні умови, за яких працівникам комфортно перебувати на робочих місцях, а й забезпечили всіх підлеглих медичним страхуванням. У 2019 році сума сплачених страхових полісів склала майже 1,5 мільйона гривень, у наступному планують – понад 2 мільйона.

На підприємстві розвинена корпоративна культура, основною її цінністю є здоровий спосіб життя. Тут знають, як заохочувати працівників і вміють об’єднувати в потужну команду прихильників бігу.

Команду прихильників бігу «Епікур» знають не лише в Україні, а й у країнах Європи.
Команду прихильників бігу «Епікур» знають не лише в Україні, а й у країнах Європи.

«Ми беремо активну участь у різних спортивних заходах. Команду «Епікур» знають не лише в Україні, а й у країнах Європи. Не можна дбати про здоров’я власних працівників і не виробляти корисний продукт», – наголошує Аліна Сич.

Газета ПрАТ «Володимир-Волинська птахофабрика»
Газета ПрАТ «Володимир-Волинська птахофабрика»

Підприємство – перше в Україні, яке орієнтоване на вирощування натуральної курятини без використання антибіотиків, гормонів, стимуляторів росту та інших шкідливих домішок на всіх етапах виробництва. Це підтвердили висновки державних сертифікованих лабораторій.

Читайте також: На Володимир-Волинській птахофабриці запустили еко-бренд курятини без антибіотиків та стимуляторів росту

«Ця тема нас зацікавила три роки тому. Ми вирішили, що саме українському споживачу маємо надавати інноваційний екопродукт. Віримо, що найближчим часом тренд вирощування продукції без антибіотиків стане популярним серед усіх виробників тваринного походження. Ці стандарти запроваджені в США та Євросоюзі. Тому ми зареєстрували петицію про заборону безконтрольного використання антибіотиків у тваринництві, птахівництві, рослинництві та молочній промисловості, збір підписів якої триває і зараз», – розповідає Аліна Вікторівна.

У цей же час підприємство стало ініціатором розроблення і впровадження галузевих стандартів про заборону безконтрольного використання антибіотиків у харчовій промисловості України.

Підприємство – перше в Україні, яке орієнтоване на вирощування натуральної курятини без використання антибіотиків
Підприємство – перше в Україні, яке орієнтоване на вирощування натуральної курятини без використання антибіотиків

ПрАТ «Володимир-Волинська птахофабрика» три роки поспіль підтримує фестиваль «Княжий», що відбувається на території Зарічанської ОТГ. Підприємство активно долучається до святкувань днів сіл, різноманітних культурних заходів, наприклад, «Голос громади», підтримує різні інноваційні й освітні проєкти, які реалізовують активісти громад. Учні стають частими гостями «Епікура» та учасниками корпоративної культури.

«Зараз маємо цікавий спільний проект із дитсадком «Вишиванка». У його рамках запроваджуємо сучасні європейські технології альтернативного виховання дошкільної освіти. За кошти нашого підприємства влітку організували поїздку вихователів на конференцію в Київ, присвячену Scrum та Agile. Це дало можливість наставникам вчити дітей проектному керуванню навіть у такому ранньому віці. Таким чином ми підвищимо їхню соціальну відповідальність, креативність, альтернативне мислення», – підсумовує Аліна Сич.


Анна КАРАСЬ

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024