Якість вікна не завжди залежить від бренда: поради експерта

20 Березня 2020, 18:15
Володимир Матвійчук 27481
Володимир Матвійчук

Багато хто з вас хоче замінити старі вікна на нові тепло- та звукоізоляційні і тут починається найцікавіше. Перед вами постає питання вибору, труднощі, боязнь та обман. Ви хочете одні, сусіди радять другі, консультант у фірмі – треті. Ви розгубилися і не знаєте, що роботи, тому вирішуєте відкласти все на потім.

Журналістка Бізнес.Району в розмові з власником торгового центру вікон і дверей «ВіКсіС» Володимиром Матвійчуком з’ясувала, які потрібно враховувати характеристики при виборі віконних склопакетів, профілів, фурнітури, на чому не варто економити й на які приховані моменти, які ніхто не озвучує, варто звертати увагу.

Читайте також: Де у Луцьку монтують вікна за «спасибі»

– 14 років фірма «ВіКсіС» займається продажем металопластикових вікон, міжкімнатних та вхідних дверей, ламінату, гаражних воріт, ролет та рулонних штор. Можна стверджувати, що ви знаєте, як задовольнити потреби найвибагливіших покупців. Опираючись на власний досвід, розкажіть, що найголовніше у вікні.

– Ні для кого не секрет, що вікно складається зі склопакета, профілю, фурнітури. Профіль – це міцність вашого вікна, тобто, це пластикова рама з металічним підсилювачем всередині, обрамлення склопакета, що відповідає не за звукоізоляцію, а за міцність усієї конструкції. Він відіграє дуже важливу роль у вікні.

Торговий центр «ВіКсіС»
Торговий центр «ВіКсіС»

– Зважаючи на велику кількість фірм-виробників профілів, який же краще вибрати? Побутує думка, що якість залежить від бренда.

– Незважаючи на те, розрекламована марка чи ні, стара чи нова, український чи закордонний виробник, у першу чергу, звертайте увагу на клас профільної системи, тобто його якість. Товщина стінок є характеристикою формостійкості і міцності профілів. За цим параметром опосередковано визначають, наскільки довго прослужить вікно, чи надійно зберігатиме форму під дією навантажень.

Торговий центр «ВіКсіС»
Торговий центр «ВіКсіС»

– У чому полягає різниця класів профільної системи вікна?

– У профілі класу А зовнішні стінки мають бути товщиною більше або рівні 2,7 міліметра, внутрішні – більше або 2,5 міліметра. Профіль класу Б: зовнішні стінки – більше або 2,5 міліметра, внутрішні – більше або 2 міліметра. До профілю класу С немає суворих вимог, адже це вікна економ-класу. Вікна, виготовлені із профілів класу А, мають кращі характеристики з теплоізоляційної можливості і з терміну експлуатації.

– При виборі вікна важливо враховувати монтажну глибину (товщину) профілю і його камерність (кількість повних камер). На що тут потрібно звернути увагу?

– Вибір цих параметрів залежить від конкретної цілі й місця встановлення вікон. Ми рекомендуємо профіль із кількістю камер не менше трьох і монтажною глибиною 70 міліметрів. Та це не означає, що профіль має бути дорогим. Найчастіше покупець переплачує за назву, бренд, країну-виробник. А важливим є клас профілю, монтажна глибина і кількість камер.

Торговий центр «ВіКсіС»Торговий центр «ВіКсіС»
Торговий центр «ВіКсіС»Торговий центр «ВіКсіС»

– Як правильно вибрати склопакет?

– Думаю, всі знають чи хоча б приблизно уявляють, як виглядає склопакет: скло, повітряна камера, дистанційна рамка. Та мало хто задумувався над його роллю у вікні, в основному звертаючи увагу на вибір профілю. Так як склопакет займає в межах 80 відсотків віконного отвору, саме він визначає тепло- і шумоізоляцію закритого вікна.

Зосередьтеся на виборі конфігурації склопакета: товщині, кількості скла і додаткових функціях. Виправдовує себе низькоемісіонне скло (k-скло, і-скло). Це теплозберігаюче скло зі спеціальним покриттям, яке пропускає в приміщення сонячне проміння, але перешкоджає виходу назовні тепла. Використовуючи його, можна суттєво зменшити витрати на опаленні. Термін окупності, в середньому, від 1,5 року. З допомогою такого скла можна зменшити товщину, а, відповідно, й вагу склопакета.

– Повернемося до стандартних склопакетів, які переважають у продажі. Розкажіть про їхні технічні деталі.

– У склопакетів є свої формули, які можуть розповісти про них все. Наприклад, формула просто склопакета 4-16-4 (24 мм). 4 міліметра – товщина зовнішнього скла, 16 – товщина повітряної камери (відстань між склом), 4 – товщина внутрішнього наближеного до приміщення скла. Відповідно, загальна товщина склопакета 24 міліметра. Формула двокамерного склопакета 4-10-4-10-4 (32 мм).

Торговий центр «ВіКсіС»
Торговий центр «ВіКсіС»

– Є багато різних формул і визначень, але який склопакет все ж таки вибрати?

– У більшості випадків найкращим варіантом буде двокамерний склопакет 32 міліметра. Він має оптимальні тепло- і звукоізоляційні характеристики. Ви не переплатите й отримаєте якісне вікно. Не рекомендую використовувати склопакети, в яких відстань між склом більше 20 міліметрів. Адже вона знижує теплоізоляцію склопакета і збільшує собівартість. До речі, ще одна важлива деталь з точки зору захисту від промерзання – пластикові дистанційні рамки між склом. На відміну від рамок з алюмінію, які застосовують, пластикові дозволяють уникнути промерзання склопакета по краях вікна.

Торговий центр «ВіКсіС»
Торговий центр «ВіКсіС»

– За що найчастіше ми переплачуємо, купуючи вікно?

– За розрекламовану торгову марку.

– На що, в першу чергу, звертати увагу при виборі фурнітури?

– Як би це не звучало іронічно, але тут велику роль, на відміну від вибору профілю, відіграє саме фірма-виробник. Якісними і з малою кількістю браку є компанії з Німеччини. В 90 відсотків випадків з вікнами йдуть дешеві ручки, навіть за умови встановлення якісної фурнітури. Так виробники знижують кінцеву вартість продукції. Це їхнє право. Тому раджу не скупитися на якісних ручках. Дешеві найчастіше роблять з пластику чи неякісного металу, вони можуть гнутися, ламатися.

Часто люди просять встановити гребінки на стулках, які відкриваються. Але при їх встановленні псується зовнішній вигляд рами цією ж гребінкою, а також саморізами, якими прикручується. Люди йдуть на таке, бо мало хто знає про механізми трирівневого відкривання, які можна замовити до фурнітури. Вони замінюють гребінки, дешеві і їх не видно. Часто продавці просто чи забувають про це сказати, чи спеціально завищують ціну. Хоча це дійсно зручно й естетично. У гребінки є тільки один невеликий плюс: вона дозволяє відкрити стулку трохи більше, ніж трирівневий механізм.

Торговий центр «ВіКсіС»
Торговий центр «ВіКсіС»

Читайте також: Вітаміни з доставкою: як волинські фермери збували органічні овочі в карантин

– Розкажіть про віконний ущільнювач. Яку роль він відіграє?

– Якість роботи вікна в багато чому залежить саме від ущільнювача. Адже він, розміщуючись по всьому периметрі вікна між рамою і стулками, захищає приміщення від холодного повітря, шуму, пилюки, вологи. Головний критерій якості – його еластичність, тобто властивість відновлювати форму після деформації. Ущільнювач буває трьох кольорів: чорний, білий і сірий. Якість від цього не залежить. Чорний – найпоширеніший і дешевий, білий трохи дорожчий, але набагато естетичніше дивиться й візуально збільшує світловий отвір. Раджу ставити саме його.

Торговий центр «ВіКсіС»
Торговий центр «ВіКсіС»

– На чому не варто економити при виборі вікна?

– У першу чергу, на фурнітурі, на ручках, на механізмах трирівневого відкривання, на ущільнювачі. Якщо у вас обмежений бюджет і не знаєте, яку конфігурацію вибрати, попросіть зробити розрахунок у двох варіантах: економний і той, який хочете. Звісно ж, вимагайте гарантію на вікна, вона обов’язково має бути.

– Яке, на вашу думку, має бути оптимальне вікно?

– Раджу купувати вікно класу А з 3-5 камерами, 70-міліметровою монтажною глибиною, 32-міліметровою товщиною склопакета, з білим ущільнювачем. Фурнітуру краще брати німецького виробника з трирівневим відкриванням.

Якщо у вас залишились питання, відповіді дадуть фахівці ТЦ «ВіКсіС». Завітайте за адресою м. Луцьк, вул. Львівська, 63Г, або телефонуйте за номерами: (0332) 26-26-65, (095) 483 12 68 або (097) 146 59 74. З асортиментом можна ознайомитися й на сайті https://viksis.com.ua.

Читайте також: У луцькому ТЦ «ВіКсіС» – знижки до 50% на міжкімнатні двері

Спілкувалася Анна КАРАСЬ

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024