3D-принтером – по коронавірусу: як луцький рекламний агент почав «захищати» медиків

30 Березня 2020, 18:40
Павло Цапюк 9176
Павло Цапюк

Рекламна справа лучанина Павла Цапюка постраждала унаслідок коронавірусу. Карантин та обмеження добряче вдарили по бізнесу, і рекламне агентство «Printing Lutsk» та нещодавно відкрита студія 3D-друку «Центр тривимірних технологій» залишилися без замовлень.

Але у час, коли багато хто просто опускає руки і намагається тихо перечекати, луцький підприємець активно допомагає медицині. Каже, що мати базу – і не робити цього сьогодні просто соромно. Павло не говорить про «порятунок світу» і про героїчний альтруїзм. Ні, його ціль проста: захистити людей, яким, можливо, доведеться скоро лікувати всіх нас. Адже великою мірою від медиків залежить, коли це все закінчиться, і коли знову запрацює держава і бізнес.

Ми розмовляємо телефоном. Підприємець просто розповідає про речі, які він та його компаньйони безкоштовно роблять для волинської медицини. Ідеться про захисні пластикові щитки для медперсоналу, перехідники для апаратів штучної вентиляції легень, які у разі необхідності дозволять підключити до одного пристрою одразу двох пацієнтів, та «маск-фрейми» – пластикові рамки-фіксатори, які можна використати, якщо закінчилися одноразові маски. Два останні вироби друкують на 3D-принтері.

1
Павло з однодумцями
Павло з однодумцями

Тимчасово змінив профіль Павло ще 19 березня. Тоді на своїй фейсбук-сторінці просив допомоги у зборі інформації стосовно перехідників для апаратів ШВЛ. Такі використовували в Італії, коли хворих стало надто багато, а пристроїв на всіх не вистачало. Виробництво почалося згодом. Спершу, однак, надрукували «маск-фрейми».

«Це такі собі каркаси для притискання фіксуючих матеріалів до обличчя. Вони називаються «масковими рамками», і фактично, в разі відсутності у аптеках одноразових масок, щільно притискають будь-який шматок тканини до обличчя. Ми їх надаємо лікувальним закладам на крайній випадок. Кажуть, поки що вони мають запас одноразових масок», - пояснює наш співрозмовник.

1
Маск-фрейми надрукували на 3D-принтері
Маск-фрейми надрукували на 3D-принтері

Далі почалася робота над захисними щитками. Їх наразі виготовляють і безкоштовно розповсюджують у лікувальних закладах Волині. За словами Павла, в ОДА їм сказали, що область потребує близько тисячі щитків. Після розмови з представниками медустанов стало зрозуміло: цього не достатньо.

«Різні заклади, поруч із офіційною консолідованою потребою, хочуть, щоб у них був запас і заміна – поки працівник працює в одному щитку, другий може дезінфікуватися. Відповідно, реальна потреба складає орієнтовно 2-3 тисячі на регіон. Ми це робимо», – каже підприємець.  

1
Захисний щиток для медиків
Захисний щиток для медиків

1
Щиток з додатковим кріпленням
Щиток з додатковим кріпленням

Матеріали для роботи у підприємства були, адже до карантину вони займалися виготовленням рекламно-сувенірної продукції. Щоправда, вистачило би запасів на менше, ніж тисячу одиниць захисної продукції. Тому довелося закупити необхідний пластик у великій кількості наперед.

«Те, що ми закупили для покриття нашого регіону з запасом – це орієнтовно 80 тисяч гривень тільки пластик коштував. Наших власних запасів вистачило би на 500 – 1000 одиниць. І якби в нас матеріал закінчився, і по Україні закінчився, ми би сиділи тут всі, і чекали, хто нас врятує. Але ми ризикнули і витратили великі гроші. Тому зараз ми маємо матеріалу, щоб все необхідне виготовити. Але коли мова піде про розрахунок з постачальниками, ми будемо просити відтермінування», – пояснює Павло.

На запитання, як вони «витягують», чоловік посміхається. Каже, всі про це зараз запитують. В час, коли допомога потрібна швидше бізнесу, підприємець зібрав сили і ресурси, аби надавати її медикам.  

1
Допомогу передають медикам
Допомогу передають медикам

«Ми намагаємося забезпечити Волинську область щитками в першу чергу. Без очікування оплати, спонсорів і всього такого. Їх із самого початку було «нуль». Станом на минулий тиждень ми мали надходження – три тисячі гривень. Якби у нас взагалі не було власних запасів, то ми би, можливо, і фізично не змогли це почати. Ми взялися допомагати, бо, як будь-який поважаючий себе бізнес, мусимо зробити все для того, аби ця криза закінчилася швидше. Бо тоді і ми швидше запрацюємо, і швидше будемо заробляти гроші. Я не хочу говорити про високопарні речі, ніби збираюся врятувати світ. Ну, частково так. Але найголовніше – ми маємо захистити медиків, бо вони лікуватимуть нас всіх, і від них залежить, наскільки це все може затягнутися», – говорить чоловік.

Захисні щитки вони вже виготовляють і розповсюджують, а от із перехідниками для апаратів штучної вентиляції легень справа трохи складніша.

«У нас у всіх медзакладах різні моделі апаратів ШВЛ, і їх небагато, а це значить, треба спілкуватися з лікарями індивідуально, кожного переконувати. Тому цей матеріал у нас поки в стадії розробки, впровадження і консультації. Ми не можемо сказати, що ми тиражуємо перехідники, і вже ними рятують людей. Ні. Це дуже тонка тема, бо це медичний виріб, і щоб його використовувати, лікар має взяти на себе дуже велику відповідальність. Використовувати їх варто виключно в стані крайньої необхідності».

1
Перша партія щитків з'явилася нещодавно
Перша партія щитків з'явилася нещодавно

Те, що справі потрібна допомога, Павло не приховує.

«Я звертаюся по допомогу постійно, і не тримаю в секреті, що ми залучаємо кошти збоку. Робимо це без всіляких офіційних листів, бо то довга бюрократія. В соцмережах поширюємо інформацію, і там є картковий рахунок, де мені на ФОП можуть надсилати допомогу люди, підприємства і організації. На сьогодні цих коштів ми залучили небагато.

Ми не приховуємо, що ці захисні речі робимо паралельно у продаж для фізичних осіб, для тих, хто хоче в інших регіонах купити і від себе подарувати медзакладам. Ставимо символічну вартість щитка - до 50 гривень. І це близько до собівартості. Так ми зможемо розрахуватися за матеріали,комунальні послуги, і собі забезпечити життя на час карантину», – каже підприємець.

1
Такий щиток легко носити і дезінфікувати
Такий щиток легко носити і дезінфікувати

Допомогти ініціативі можна коштами на картку: 5375 4141 1627 4779 (Цапюк П.В.)

Більше інформації можна знайти на фейсбук-сторінці Павла: https://www.facebook.com/pavlo.tsapiuk

 

Читайте також: Для луцького бізнесу зменшать податкове навантаження

Людмила РОСПОПА

Коментар
20/04/2024 П'ятниця
19.04.2024