Юні мільйонери: хто «збив» свої статки на тендерах на Рівненщині. РОЗСЛІДУВАННЯ

23 Грудня 2020, 12:43
8904

У сучасному світі вже нікого не здивуєш інформацією про дітей та підлітків-мільйонерів, які власними силами заробили собі чималі статки.

Це можуть бути юні блогери, зірки шоу-бізнесу чи спорту, соцмереж Інстаграм чи ТікТок. Є мільйонери й на Рівненщині, але вони мають дещо інші «історії успіху». І мова зараз не про молодих «старателів» з північних районів.

За українським законодавством підприємницьку діяльність можна розпочати з 16 років, однак для цього потрібна згода батьків. Активісти громадської ініціативи «За чесний тендер», аналізуючи дані з Прозорро, періодично зустрічаються з фактами, коли, наприклад, продукти харчування у лікарні чи дитячі садочки закуповують саме у таких «стартаперів».

Це при тому, що дуже часто чиновники обгрунтовують різні дискримінаційні умови в тендерній документації саме необхідністю закуповуватись у досвідчених продавців. Активісти вирішили проаналізувати, яка «молодь» є успішною на тендерах і вийшло досить цікаво.

 

Батьки і діти

Першим у рейтингу молодих тендеристів Рівненщини йде ФОП Піддубняк Павло Васильович. Зареєстрований у селі Колоденка, Рівненського району. Свою підприємницьку діяльність він офіційно розпочав лише 30 січня 2020 року, а першу поставку за бюджетні кошти здійснив уже 14 лютого – продав овочі та фрукти в Клеванську школу №2.Тоді Павлу не було ще й 17 років. Протягом 2020-го молодий підприємець продав бюджетникам товарів на суму понад мільйон гривень. Переважно це харчі, але були й побутові прилади. Купували у нього навчальні заклади Клевані та Острога.

Другий «мільйонер»у рейтингу – Шпорталюк Вадим Ігорович. Йому 20 років, він з Рівного, а продає харчові продукти спецшколам Острога. Зареєстрував підприємницьку діяльність на початку 2019 року, свій перший договір з бюджетом підписав уже за кілька місяців, у травні. Першим покупцем стала Рівненська обласна лікарня, яка закупила в молодого продавця 600 банок зеленого горошку та 300 банок томатної пасти.

У 2020 році він уклав договорів на 1,097 мільйона гривень. Усі закупівлі в Вадима за бюджетні кошти здійснюють організації, де власником є Рівненська обласна рада – Острозькі спеціальні школи №1 і 2, а також Рівненська обласна лікарня. Усі угоди підписані за результатами допорогових неконкурентних закупівель.


 

Батько Вадима – Ігор Шпорталюк – має будівельні фірми ПП «Рівне-трансбуд» та «Селла». До речі, аналітична система ClarityProject показує зв’язки попереднього молодого підприємця Павла Піддубняка з Марією та Василем Піддубняками, які теж постачають харчі в ті ж навчальні заклади, що і їх син.

Трішки не дотягнув до мільйонних бюджетних оборотів 19-річний Роман Олександрович Кулик. Якщо у 2019 році він був наймолодшим підприємцем, що заробляв на бюджетних коштах, то цьогоріч віковою першістю поступився Піддубняку. Кулик підписав угод на 934,7 тисячі гривень. Усі з рівненськими садочками №39 і №41.

З реєстрів бачимо, що номер телефону у нього один на двох з, очевидно, батьком – Куликом Олександром Володимировичем. Рідко 19-річний хлопець має один телефон з батьком. Як так сталося? Батько – теж підприємець, і, схоже, вирішив ще й сина долучити до справи. Припускаємо, щоб до молодшого не надходили неочікувані дзвінки з податкової, чи від замовників, то батько і телефон при реєстрації вказав свій. Адже він теж постачає продукти в садочок.

 

З одного квітника

Ще один молодий підприємець з чималим виторгом на публічних закупівлях (державних тендерах) Микола Мільто, 1999 року народження. Він зареєстрований у гуртожитку на вулиці Орлова, 40, місто Рівне. Раніше продавав школам дрова/брикет, а в 2020 році змінив асортимент – в угодах з бюджетниками з’явилися меблі та телевізор, огороджувальна сітка та м’ячі. Серед покупців – структурні підрозділи Рівненської обласної державної адміністрації та Зорянська сільрада. Сума договорів – 75,5 тисячі гривень.

У ЄДР при реєстрації підприємцем Микола зазначив номер телефону 0939103548 – такий же, як у  Галини Йосипівни Жарської із селища Клевань. Саме тієї Галини Жарської, яку журналісти свого часу пов’язували з фірмами Юрія Фалка (фірма «Фіалка»).

Або по номеру телефону, або по адресі знаходимо зв’язки Миколи Мільта ще з кількома  підприємцями. Іван Диковицький, 2000 року народження, у 2019 році продавав торф та вугілля школам. Мельник Михайло – теж саме, а також здійснював внески на рахунок Радикальної партії Олега Ляшка.

Крім того, у звіті Радикальної партії за 2019 рік особа з іменем Мільто Микола Вікторович зробила внесок 101 700 гривень (щоправда, ідентифікаційний код вказаний іншої особи). Сама Галина Жарська теж перераховувала в той же день 93 тисячі гривень на рахунок цієї ж партії, тому ми припускаємо, що збіги не випадкові.

Скрін зі Звіту за 2019 рік Радикальної партії Олега Ляшка.

19-річний Андрій Постівой з Могилян займався бізнесом лише рік та три місяці. За цей час він продавав харчі в Чудельську спецшколу та Урвенський психоневрологічний інтернат на загальну суму 349 тисяч гривень.

Як видно з його профілю Фейсбук, з 2017 року навчався в Комп’ютерній академії «ШАГ», а на сайті пошуку роботи у 2018 році було розміщено і його резюме «програміст».

Номер телефону підприємця з ЄДР (+38096520**88), за даними інформаційно-аналітичного ботаInfo_baza, належить Юрію Жарському (62 роки). Знаходимо такого підприємця з Клеваня, реєстри показують спільну адресу реєстрації з Галиною Жарською.

Не виключено, що тут ми бачимо схему реєстрації підприємцями інших осіб, через яких проводять різні публічні закупівлі. Можливо, це спосіб не перевищити встановлених лімітів для підприємців на спрощеній системі.


 

Не завжди бізнес у молодих іде «гладко»

Очевидно, не дуже вдало пішов бізнес з ремонту тротуарів у Святослава Мельника з Зарічного. У свій 21 рік він підписав дві угоди на майже 400 тисяч гривень, якраз по допорогових сумах ще тоді, коли пороги не були знижені. Але вже у вересні 2020 року «закрив підприємця».

20-річний Антон Трофімчук в серпні цього року зареєструвався ФОПом та продав товарів на 167,8 тисячі гривень. Управлінню містобудування та архітектури та Управлінню культури та туризму міста Рівне. Це були  газонні решітки, світлодіодна гірлянда та електроапаратура. А для Млинівської селищної ради Антон продавав намети.

Дмитро Бартошук із Забороля у свої 19 років продає продукти у садочок в Костополі та Олександрії, Рівненського району. Сума договорів за 2020 рік становить 116 тисяч гривень. Молодий підприємець має спільний номер телефону з кількома іншими ФОПами, серед яких – Ольга Бартошук, екс-депутатка Кустинської с/р Рівненського району, та, можливо, його мама.

Співпраця з Сарненською Військовою частиною дала можливість Степану Бортніку у 21-рік наторгувати 103 тисячі гривень. Його мама Наталія Бортнік, за даними державних реєстрів, теж була підприємцем.

21-річний Вадим Фейштер з Рівного 2 роки, як зареєструвався підприємцем. У 2020 році почав продавати різне господарське обладнання бюджетним організаціям, підписавши 31 договір на загальну суму майже 46 тис. грн. З прізвищем Фейштер в Рівному та аналогічним товаром знаходимо Тетяну Олександрівна, яка вже займається підприємницькою діяльністю 20 років. Спільна адреса реєстрації та номер телефону (0503392852) наводить на думку, що Вадим і Тетяна Олександрівна є родичами, а бізнес реально веде одна людина.

Активісти Громадської ініціативи «За чесний тендер», які аналізують публічні закупівлі на Рівненщині схиляються до думки, що, молодь на тендерах бере участь де-юре, а де-факто, справжні продавці це або їх батьки, або ж інші дорослі бізнесмени, які з тих чи інших причин не хочуть «світитися».

 

Матеріал підготовлено в рамках проєкту «Молодь Рівненщини та Волині проти корупції на тендерах», що реалізовується громадською організацією «Рівненський центр «Соціальне партнерство», за підтримки Посольства Франції в Україні. Посольство Франції в Україні не завжди поділяє думку автора та не несе відповідальності за факти, викладені в матеріалі.

Мирослава ПРИМАК

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024