Живі історії: як жінки матеріально та гуманітарно підтримують одна одну в скрутній ситуації

11 Червня 2021, 10:36
Марта Чумало, засновниця проєкту 2800
Марта Чумало, засновниця проєкту

Вони ніколи не зустрічались, але є частиною однієї спільноти. Проєкт «Жінка для жінки» об’єднує тих, кому потрібна підтримка та нові шанси в житті. Проєкт створений організацією «Жіночі перспективи» у Львові, яка вже понад 20 років захищає права жінок та забезпечує рівні права та можливості жінок  у всіх сферах суспільного життя.

«Жінка для жінки» забезпечує взаємну підтримку жінок: одні пишуть, якої матеріальної чи гуманітарної допомоги вони потребують, а інші жінки відгукуються на ці прохання і надають таку допомогу.

 

Аварія: до і після

14 жовтня 2008 року Зіновія Гривнак-Голубінка потрапила в дорожню аварію, яка змінила її звичне життя. Того осіннього вечора жінка зі своїм знайомим їхали Сиховом (район у Львові). У них раптово врізалась машина.

«Я це все добре пам’ятаю, бо була повністю при свідомості. Ми їхали на вулиці Луганській, де перехрестя, що розділяє Луганську і Сихів,  нам назустріч їхала машина, яка і врізалась у нас. На саму Покрови, вже падав легенький сніг. Дорога не освітлювалася», — каже Зіновія.

Жінку забрала «швидка» у 8 лікарню і там вона на витязі пролежала два місяці. Зіновії поставили діагноз: коксартроз (захворювання опорно-рухового апарату), перелом шийки стегна, перелом руки. 18 грудня 2008 року вона приїхала додому, де ще довго проходила курс реабілітації. На вулицю вдалось вийти аж в травні, за допомогою ходунків. Тепер Зіновія ходить з милицею.

Зіновія Гривнак-Голубінка
Зіновія Гривнак-Голубінка

 

«Я дуже довго боялась оперуватись. Мені морально було важко лише лежати, бо до цього я вела активний спосіб життя. А після лікарні, надивившись на інших хворих, мені стало психологічно важко. У тій лікарні був лікар від Бога, він мене морально підняв і переконав, що ходитиму в будь-якому випадку, хоч і з паличкою», — ділиться досвідом жінка.

На операцію Зіновія таки наважилась, але аж у 2019 році. Операцію зробили в Чернівцях, у шведсько-українській клініці. Сама операція тривала близько 40 хвилин, Зіновії міняли кульшовий суглоб. Усе пройшло успішно. Зараз єдине, за чим вона шкодує, що наважувалась цілих 11 років.

«Шкодую за втраченим часом, бо через це і хребет скривився, і нога на 2 сантиметри стала короткою. Права травмована під час ДТП, де міняли суглоб. Тепер треба ще на лівій міняти, бо є різниця в сантиметрах», — розповідає Зіновія.

До аварії і під час всього процесу лікування жінка розвивала бізнес. На Пасічній, район, де вона виросла і живе зараз, Зіновія мала кафе «Пегас», яке приносило їй основний заробіток, ще з 1998 року. Вона там все облаштувала для комфортного перебування відвідувачів. Поряд був Личаківський парк, дитячий майданчик, який вона сама облаштувала, та власне кафе з терасою.

На момент ДТП у кафе Зіновії працювали дві дівчини, які їй зі всім допомагали. На жаль, після аварії жінка вже не могла так приділяти часу кафе, тож бізнес пішов на спад. Остаточною точкою завершення став карантин у 2020 році. В той період Зіновія прийняла рішення закрити заклад, адже йшла в мінус.

Зараз вона живе лише на пенсію 2 100 гривень, що і є її найбільшою проблемою, якщо не зважати на здоров’я.

 

Жінка для жінки

У такій важкій ситуації Зіновія вирішила звернутись в організацію «Жінка для жінки». Вони займаються допомогою жінкам, які постраждали від домашнього насильства, стикнулись з дискримінацією на ринку праці, безробіттям чи іншими складними життєвими обставинами.

Ця ініціатива належить організації «Жіночі перспективи», яка вже протягом 22 років допомагає жінкам. Вони надають  безкоштовну психологічну допомогу;  юридичну;  є відділ, який працює і бореться з викраденням людей.

Жінка для жінки
Жінка для жінки

«Під час локдаунів загострилась ситуація з домашнім насильством і наші фахівчині з центру «Жіночих перспектив» зауважили: все більше жінок звертаються до них за допомогою. Наприклад, жінка втратила роботу через карантин і змушена була повертатись до свого кривдника.

Це зробило жінок більш слабшими і залежними. Тоді фахівчині вирішили придумати таку платформу, де одні жінки можуть звертатися за допомогою, а інші надавати цю допомогу», — пояснює Мар’яна Вербовська, координаторка проєкту.

Схема роботи є досить доступною та зрозумілою. Жінки, які потребують допомоги звертаються в організацію. Для цього їм потрібно заповнити заявку на сайті «Жінка для жінки», і прикріпити там свої документи й описати проблему. Також можна вказати, чим би хотіли займатись, як заробляти на життя, і вказати, якої допомоги потребуєте.

Після отримання заявки Мар’яна її опрацьовує, і запрошує жінку на коротке інтерв’ю, щоб познайомитись ближче і уточнити деталі з анкети. Коли все узгоджено, історія жінки публікується на сайті і соціальних мережах проєкту.

Благодійниці бачать цю історію, і якщо вона їх зацікавлює, можуть написати на пошту чи в приватні повідомлення організації. Важливо, що історії жінок, які просять допомоги, публікуються під їхнім несправжнім іменем, щоб чоловік-кривдник чи ще хтось, не змогли впізнати цю історію. Організаторки прагнуть повністю  уникнути будь-яких ризиків для жінки, що звертається.

«Мене завжди дивує винахідливість жінок, які опиняються в таких важких життєвих ситуаціях. Недавно звернулась жінка, її сину 3 роки, і вона мусить бути з ним, поки він не ходить в садочок. Але в неї є велосипед і вона вже пройшла співбесіді в BOLT і Ракету, і каже, що як тільки він піде в садочок, вона буде розвозити продукти і так швидко стане на ноги», — ділиться Мар’яна.

Благодійницею може стати будь-яка жінка, яка зацікавиться історією іншої жінки і матиме змогу допомогти. Всю координацію здійснює організація. Тобто жінка, яка приймає допомогу і та, яка її надає, не знайомляться між собою.

Допомога
Допомога

Співпраця. Потребуюча жінка пошила це на замовлення благодійниці
Співпраця. Потребуюча жінка пошила це на замовлення благодійниці

Зіновія звернулася до «Жінка для жінки» у 2019 році з фінансовими потребами. Адже пенсія маленька, нема за що ліки собі купити або оплатити комунальні послуги.

«Жінка для жінки» торік мені сильно допомогли. Одна жінка вислала продукти і засоби гігієни, інші скидали гроші на рахунок, і за це я вдячна. Я розумію, що в кожного свої проблеми, але навіть 100-200 грн для мене важливо”, — ділиться Зіновія.

Про цей проєкт вона дізналася через соціальні мережі, і так вирішила заповнити заявку і розказати свою історію.

 

По той бік допомоги

Також через соціальні мережі про проєкт дізналась і Євгенія, яка є однією з благодійниць. Дівчині 24 роки і вона працює у сфері маркетингу. На сайті «Жіночих перспектив», вона дізналася про проєкт «Жінка для жінки».

Загалом, Євгенія вже давно слідкує за цією організацією, тому що вона займається просвітою, інтелектуальною діяльністю, поширює якісний контент, надихає інших жінок. Так вирішила допомогти комусь із жінок, які розказали свою історію, бо вже мала певну довіру до «Жіночих перспектив».

«Мені подобається ідея благодійності і допомоги. Україна не стабільна і тут кожен бореться за свій ресурс, тому коли хочеш допомогти, то треба так, щоб не просто віддати гроші, час, емоції. А в «Жінці для жінки» бачу реальну історію, людину, і її контакти. Допомагала дівчині, яка трохи молодша за мене. Я бачила, що моя допомога допоможе їй не зупинятись і далі рухатись. Це важливо для мене», — зізнається Євгенія.

Дівчина відкрито говорить про свої благодійні дії, ділиться історіями з друзями. Потребуючій дівчині вона допомогла одягом, який та просила, а також засобами гігієни та різними побутовими речами.

Допомога Євгенії
Допомога Євгенії

Зіновія ж після звернення в «Жінка для жінки» отримала допомогу, а також запрошення взяти участь в проєкті «Крила», який планує надати різну допомогу 2800 особам, куди увійдуть жінки з інвалідністю, ветеранки, вдови, потерпілі від домашнього насильства, хворі на ВІЛ, та ромки.

Вони прагнуть навчити жінок навичок працевлаштування та розказати і пояснити, як можна започаткувати і вести власну справу. Вже розпочалось навчання для першого набору, де беруть участь 100 жінок. Триватиме воно протягом чотирьох місяці. Всього планують зробити 7 наборів, аж до 2025 року.

Окрім того, Зіновія далі лікуватиметься, а також вирішуватиме питання з приватизацією землі, яку вона вже орендує протягом 20 років, для кафе «Пегас». Також шукатиме інвесторів, які б хотіли вкластись у її кафе.

 

Вероніка ЦЕБЕНКО

 

Коментар
23/04/2024 Вівторок
23.04.2024