Замість дитячого майданчика у Шпанові ризикують отримати штраф голові

03 Серпня 2021, 15:00
Замість дитячого майданчика у Шпанові ризикують отримати штраф голові 2937
Замість дитячого майданчика у Шпанові ризикують отримати штраф голові

У Шпанівській територіальній громаді (ТГ) відкинули дешевшу на 13% пропозицію, аби закупити дитячо-спортивний майданчик у фірми голови бюджетної комісії. Антимонопольний комітет двічі визнавав дії тендерного комітету незаконними.

 Тренажери «Комбі 2», «Комбі 3», «Турнік», «Жим від грудей – тяга згори», «Воркаут», «Дитячий ігровий комплекс», лавку, смітник та огорожу вирішили купити для занять спортом та дитячих розваг у Шпанівській громаді. Для цього виділили 420 тисяч гривень та 19 травня 2021 року оголосили тендер.

Одна з фірм, яка зацікавилася можливістю продати свою продукцію громаді зауважила, що в тендерній документації є дещо дивні вимоги.

Фірма «Чілдренс плейс» одразу вирішила звернутися зі скаргою до Антимонопольного комітету, як органу оскарження, уповноваженому розбиратися з такими проблемами. З оприлюдненої на сайті Prozorro скарги дізнаємося наступне:

«ТОВ «Чілдренс Плейс» (далі – Скаржник) має намір взяти участь в оголошеній закупівлі, проте, Замовник штучно усуває Скаржника від участі у закупівлі… «Придбання та встановлення дитячо-спортивного майданчика в с. Шпанів по вулиці Шкільна», встановивши у тендерній документації вимоги, що суперечать ЗУ «Про публічні закупівлі» (надалі – Закон), обмежують конкуренцію та призводять до дискримінації учасників. Так, Додатком 4 до ТД «Інформація про технічні характеристики предмета закупівлі» встановлені наступні дискримінаційні (на думку заявника – авт.) вимоги:

  • «Учасник повинен надати зразок товару до підписання Договору (впродовж 3-х робочих днів)». Насправді згідно із норами закону «учасник до укладення договору за результатами закупівлі має право подавати інформацію виключно в електронному вигляді через електронну систему закупівель.» Тобто до укладення договору вимагати зразки продукції незаконно.
  • Замовник вимагав також надати «копії Форми №1 ДФ Податковий розрахунок сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь фізичних осіб, і сум утриманого з них податку (з відміткою податкової або з копією квитанції про прийняття) за останній звітний період». А з 15 грудня 2020 року звітування щодо сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь фізичних осіб, і сум утриманого з них податку не здійснюється за формою 1 ДФ, що унеможливлює подання даної форми за останній звітний період – 1 квартал 2021 року.

Фактично Замовник вимагав неможливе, зрозумів свою помилку і прибрав згадані вимоги з тендерної документації ще до розгляду скарги в Антимонопольному комітеті. Здавалося, все добре, але ні. Спеціалісти, відповідальні за проведення тендеру у Шпанівській громаді, тим часом вирішили, що ще у потенційного учасника їм потрібно попросити банківську гарантію, але не якогось там звичайного банку, а лише

• Банк-гарант / — контргарант, в якому держава Україна прямо чи опосередковано володіє часткою понад 75% статутного капіталу банку;

• Банк-гарант / — контргарант, який має довгостроковий кредитний рейтинг за національною шкалою не нижче «uaAA»; у випадку відсутності рейтингу за національною шкалою у банків іноземних банківських груп рейтинг материнських іноземних банківських груп від однієї з рейтингових компаній Fitch, Standard & Poor’s, Moody’s має бути не нижче підвищеного інвестиційного класу («А-» або вищий);

• Банк-гарант / — контргарант (у тому числі нерезидент), рейтинг якого за класифікацією однієї з провідних світових рейтингових компаній (Fitch IBCA, Standard & Poor’s, Moody’s) відповідає вимогам першокласних банків (не нижче підвищеного інвестиційного класу («А-» або вищий)).

Мова йде про відносно невеликий тендер, і гарантію лише в розмірі 12,6 тисячі гривень, але Замовник (Шпанів), схоже, вирішив ускладнити життя потенційним учасникам.

Втім, у визначений термін свої пропозиції подали дві фірми. На аукціоні вони не торгувалися, і їх пропозиції стали остаточними.

Дешевшу на 50 тисяч гривень пропозицію подало київське ТОВ «Чілдренс плейс». Але Замовник, після перевірки їх документів. відхилив пропозицію. Мотивував наступною невідповідністю тендерної пропозиції вимогам тендерної документації:

 

Якщо простіше, то Замовник відхилив дешевшу пропозицію через те, що Учасник не дав довідку, що він розуміє слова в тендерній документації, так само як Замовник, і що все, що він подає у свої пропозиції точно правда. Так само Учасник надав сертифікати на обладнання видані на ім’я виробника (а не своє), але фірма «Чілдренс плейс», за їх словами є єдиним дилером продукції цього виробника. Тобто необхідні сертифікати на продукцію є, але на ім’я виробника, а не дилера.

Учасник не згодився зі своїм відхиленням і оскаржив рішення Замовника до Антимонопольного комітету.

Менеджер компанії «Чілдрен Плейс» Олег Зарицький каже, що здивувалися, коли Шпанівська громада відхилила їхню пропозицію.

«Вважаю, що нас «викинули» необґрунтовано, тому й подали скаргу до Антимонопольного комітету. За ціною ми виграли, і якби одразу все пішло так, як повинно – конструкції вже б поставили.  Антимонопольний комітет визнав, що наша скарга – правомірна й громада повинна скасувати рішення про дискваліфікацію «Чілдрен Плейс». Наразі чекаємо, яке рішення приймуть у Шпанівські ТГ», — каже представник київської фірми.

Чоловік переконує, що конструкції, які встановлює їхні фірма – якісні, відповідають вимогам. Запропоновану на тендері ціну пояснює тим, що компанія-виробник — «Кіндер бум» — одне з підприємств компанії, куди входить і «Чілдренс плейс».

«У нас є виробництво в Тернополі й Чернігові. Від Шпанова до Тернополя – недалеко, тому й вартість пропозиції була саме такою», — додає Олег Зарицький.

4 липня 2021 Постійна адміністративна колегія Антимонопольного комітету України зобов'язала Шпанівську сільську раду скасувати рішення про відхилення тендерної пропозиції ТОВ «Чілдрен плейс» та рішення про визначення ТОВ  «Тіволі-ленд» переможцем процедури закупівлі — «Придбання та встановлення дитячо-спортивного майданчика в селі Шпанів по вулиці Шкільна».

І тут прийшов час згадати про другого учасника, який майже став переможцем тендеру – ТОВ «Тіволі-ленд».  Керівницею і власницею 50% цієї фірми є Зоряна Вознюк, дружина екснародного депутата України Юрія Вознюка, яка нині є депутаткою в одній з громад. Здогадаєтесь якої?

 

Вірно, Зоряна Валентинівна є депутаткою Шпанівської ТГ, до того, очолює постійну комісію з питань соціально-економічного розвитку, бюджету та фінансів.

За даними аналітичного сайту «Клереті проджект», фірма «Тіволі-ленд» протягом останніх кількох років уклала понад 300 угод з бюджетними організаціями, з них зі Шпанівською ТГ 21 угоду на суму майже 1,4 мільйона гривень.

Щоправда, частина цих угод була укладена ще до депутатства Зоряни Вознюк. Цього разу не вдалося, суперником виявилася «зубата» київська фірма, яка двічі змогла вплинути та змінити незаконні дії ТГ.

Чи вплинуло подружжя Вознюків на рішення тендерного комітету про дискваліфікацію «Чілдрен плейс» та визнання переможцем «Тіволі-ленд», попри дорожчу пропозицію, у київській компанії коментувати не беруться.

Своєю чергою, керівниця «Тіволі-ленд» Зоряна Вознюк не вбачає конфлікту інтересів у тому, що її організація бере участь у тендерах громади, де вона є головою бюджетної комісії.

Зоряна Вознюк
Зоряна Вознюк

 

«Я не приймаю вирішального рішення в тому, визнавати компанію, в якій працюю, переможницею тендеру, чи ні. В Україні немає закону щодо того, що депутати не можуть співпрацювати з радою, до якої обрані. Я працюю в Рівному, компанія зареєстрована в Рівному,  тут знаходиться цех, податки я теж плачу в Рівне. Тому нічого погано не бачу в тому, що місцеві підприємці здійснюють тут роботу», — каже жінка.

На запитання, чи варто було б змінити тендерний комітет, дії якого Антимонопольний комітет двічі визнавав незаконними, голова бюджетної комісії Шпанівської ТГ відповіла, що до кінця не знає складу цього органу, аби сумніватися в його кваліфікованості та вважати, що члени щось визнають не правильно.

Керівниця громадської ініціативи «За чесний тендер» Мирослава Примак каже, що з самого початку тендеру, зокрема з умов тендерної документації, простежується бажання замовника, аби учасників було мало (подати зразок певного елементу майданчика, купу довідок на працівників тощо, а потім після скарги в АМКУ (Антимонопольний комітет України – авт.) — ще й банківську гарантію від банку, якого в Україні не так просто і знайти - особистий рейтинг банку не нижче підвищеного інвестиційного класу («А-» або вищий)).

Після аукціону Замовник теж шукав будь-які зачіпки, аби перемогу не отримав скаржник до АМКУ («Чілдренс плейс»).

Вказані дії Замовника щодо відхилення дешевшої пропозиції АМКУ визнав дискримінаційними та зобов'язав скасувати як рішення про відхилення дешевшої пропозиції, так і рішення про визначення переможцем наступної фірми.

«На момент підготовки матеріалу пройшло більше ніж 15 днів, а Замовник все ще не виконав рішення Антимонопольного. Наслідком такої бездіяльності може стати штраф голові громади на суму до 85 тисяч гривень. Щодо конфлікту інтересів голови бюджетної комісії, яка є одночасно керівником фірми-учасниці в тендері: норм законодавства про публічні закупівлі це не порушує, адже Зоряна Вознюк не є уповноваженою особою чи керівником замовника (в частині пов'язаності осіб). А от чи був потенційний конфлікт інтересів у голови бюджетної комісії/депутатки при голосуванні за виділення коштів саме на придбання майданчиків — слід розбиратися, і зробити це може поліція чи прокуратура та суд, — пояснює Мирослава Примак.

 У Шпанівській громаді ж, після втручання Антимонопольного комітету, стали задумуватися над тим, аби взагалі скасувати «проблемний» тендер.

«З огляду на події, що склалися, мабуть, не будемо там ставити дитячий майданчик. Будемо робити щось креативніше, молодіжне. Хотіли встановити конструкції для малечі до Дня Незалежності, але оскільки ми вже не встигаємо і по часу, і по цьому (очевидно, посадовець мав на увазі оскарження рішення тендерного комітету фірмою, чию пропозицію відхили – авт.), то цього року вже взагалі там нічого робити не будемо. Вже на наступний рік», — повідомив заступник голови Шпанівської ТГ Святослав Кречко.

Святослав Кречко
Святослав Кречко

 

Що ж стосуються того, що тендерний комітет відхилив дешевшу на 50 тисяч пропозицію, представник вважає, що ціна – не означає якість.

«Не кожна фірма, яка дає меншу ціну, робить якісну продукцію. Ми з цим не раз стикалися. Тим паче якщо вони (учасники тендеру – авт.) не місцеві, зробили, поїхали собі й забули… Стараємося взагалі більше співпрацювати з місцевими підприємцями, тим більше тими, які зареєстровані в нашій громаді, сплачують нам податки. Просто не раз таке було, що не місцеві роблять і на якість не звертають уваги, їхня справа зробити, забрати гроші», — переконаний Святослав Кречко.

За словами активістів ініціативи «За чесний тендер», подібні відмовки про якість чи бажання підтримати своїх підприємців є типовими, але закон потрібно виконувати. А перед тим, як скасувати тендер і «покреативити», посадовцю варто дізнатися про відповідальність за невиконання рішення Антимонопольного комітету.

 

Матеріал підготовано в рамках проєкту «Сприяння прозорості влади у Північному заході України», що реалізовується ГО «Рівненський центр «Соціальне партнерство», за фінансової підтримки фонду National endowment for Democracy»

 

Коментар
18/04/2024 Четвер
18.04.2024
17.04.2024