Я не хочу жити на милостиню: як в Україні назбирати грошей на щасливу старість

05 Серпня 2021, 10:22
Я не хочу жити на милостиню: як в Україні назбирати грошей на щасливу старість PROMO 4117
Я не хочу жити на милостиню: як в Україні назбирати грошей на щасливу старість

В Україні 80% молоді не вміє правильно заощаджувати. Їх цьому не навчили ні батьки, ні школа, ні університет. Страхування життя і здоров’я молоді люди не вносять до обов’язкової статті витрат. А про альтернативне пенсійне забезпечення взагалі думають одиниці.

Щоб мати безбідну старість, протягом життя потрібно щомісяця відкладати не менше 500 гривень. Чим раніше почнете – тим краще. Але і зберігати ці кошти треба вміти правильно.

На ринку існує безліч страхових компаній, які надають комплексні рішення для накопичень коштів та страхування на випадок непередбачуваних ситуацій зі здоров’ям. Бізнес.Район поспілкувався з представницею однієї з найвідоміших таких компаній – MetLife, щоб дізнатися, як правильно назбирати грошей на безбідну старість.

Ми живемо від зарплати до зарплати

Міжнародна компанія страхування життя MetLife існує на світовому ринку 153 роки, з яких 19 – в Україні. І за їх статистикою, у нас в країні є лише близько 7% застрахованих людей.

«Чомусь так склалося, що українці не звикли страхувати своє життя і здоров’я. В цьому плані ми на рівні Африки. Також є тенденція, що часто люди нічого не відкладають і живуть від зарплати до зарплати. Така у нас ментальність і так побудована фінансова грамотність населення», – розповідає страхова агентка компанії MetLife у Луцьку Людмила Лук’янчук.

Людмила Лук’янчук

За її словами, українці не відкладають гроші й не страхують своє здоров’я, навіть якщо отримують високу заробітну плату.

«У розвинених країнах страхування життя віднесене до обов’язкових витрат. А в нас роблять так: обов’язкові витрати закрили (комуналка, школа, садок), решту «прожили», а на страхування немає. Ми тратимо гроші на кафе чи відпочинок. А можна десь на чомусь зекономити. Не вистачило цього року за відпочинок – значить не поїхали. Мабуть, має пройти час, щоб наші діти навчилися жити по-іншому», – зазначає страхова агентка.

Часто люди, накопичивши кошти, вкладають їх у золото, долари, несуть у банк. Але жоден з цих способів не можна назвати стовідсотково надійним, каже Людмила Лук’янчук. Наприклад, ціна на нерухомість може змінитися, золото продати з часом стає важче, а банк, в якому лежать ваші заощадження, може несподівано «луснути» під час чергової економічної кризи.

Жити на 25% від офіційної зарплати у 60 і більше років мало хто зможе, бо це не життя, а виживання. Тому тут варто поставити собі питання: «А я готовий так жити?». Якщо відповідь негативна, це означає, що накопичування вам потрібне.

Наприклад, щоб бути спокійною за своє майбутнє, людина щомісяця має відкладати від 500 гривень. Якщо накопичувати з 18 років до 60 років, вийде «кругленька» сума, яка додатково зросте за рахунок складного відсотка. Складний відсоток – це відсоткові гроші, при нарахуванні яких за основу беруть нарощену суму попереднього періоду.

Як забезпечити собі гідну старість?

Якщо ви хочете мати безбідну старість, почати накопичувати потрібно якомога раніше, адже кінцева сума напряму залежить від кількості років.

Наприклад, якщо авторка цього тексту у 28 років почне накопичувати по мінімуму – 500 гривень на місяць (6000 гривень на рік), то в 60 років, тобто за 32 роки накопичення, отримає приблизно 900 тисяч гривень (якщо платежі не індексувати). Але якщо ці щорічні платежі індексувати (тобто фінансово жити в «ногу з часом»), то вона отримає близько 2 мільйонів гривень.

Тут варто зауважити, що у компанії MetLife пропонують комплексні рішення для накопичень і захисту. Клієнт одночасно може захистити власні накопичення і забезпечити гідне життя рідним, якщо з ним станеться біда.

Тобто, немає значення, скільки років клієнт платив, але його сім’я в будь-якому випадку отримає 232 тисячі гривень (згідно з нашим прикладом вище). 

Це сума, на яку людина страхує своє життя і вона безпосередньо залежить від річного внеску, помноженого на кількість років по договору. Та, звичайно, плюс дохід, який утворився на дату, коли  стався якийсь нещасний випадок.

Існує велика відмінність накопичення в страховій компанії від інших видів накопичень:

  • Ці кошти найбільш заховані від самої людини, тому ймовірність стати цільовими тут найбільша.
  • При непрацездатності (бо 32 роки – це немалий термін, і ми не знаємо, що може трапитись за цей період життя) компанія сплачує кошти за застраховану особу. І незалежно від цього в кінці дії договору застрахований отримує всі свої кошти – 900 тисяч гривень або 2 мільйони гривень.

 

Чи є сенс почати накопичувати кошти в зрілому віці? Так, є. Але сума вкладення вже має бути більшою, аби в 60-65 років ви отримали пристойну суму. Сенс в тому, щоб почати відкладати гроші якомога раніше.

Як захистити своє здоров’я?

На різні випадки життя існує медичне страхування. Це одна з послуг компанії MetLife. Застрахуватися можна від нещасного випадку, критичних захворювань, а також забезпечити компенсацію медичних витрат тощо.

Організувати фінансове піклування клієнт може для всієї родини. Компанія допомагає вирішити фінансові проблеми, пов’язані з погіршенням стану здоров’я, хворобами та їх лікуванням. Коли настає страховий випадок, людина отримує гроші і їде лікуватися, куди хоче.

Подати довідку про страховий випадок дуже просто. Наприклад, ви можете її надіслати через Інтернет своєму консультанту. Залежно від того, скільки людина платила, їй нараховується сума виплати, яку можна отримати протягом двох тижнів.

Найкращий подарунок на повноліття

У компанії MetLife пропонують ще один метод накопичення – одноразову оплату. Такий подарунок радять робити дітям на повноліття замість дорогих гаджетів.

Система така: ви вкладаєте 15 тисяч гривень один раз, на 18-річчя дитини. І в 60 ваша вже доросла дитина матиме мільйон гривень і гідне життя на пенсії. У цьому методі також працює складний відсоток. Головні  – це п’ять останніх років, тому що сума вже велика і на неї нараховуються відсотки.

Як обрати хорошу страхову компанію?

Часто люди не дуже довіряють страховим компаніям. Але ці страхи можна нівелювати, якщо ви оберете найнадійнішу. Є незалежні рейтинги як банків, так і страхових компаній, де можна подивитися статутний капітал, звітність тощо.

«Інформації про це в інтернеті багато, але якщо ви самі будете шукати, вам буде важко розібратися. Людина часто заплутується на початку і кидає цю справу. Тому подібну інформацію розповсюджують через фінансових консультантів. Ми офіційні представники компанії. До нас можна просто прийти і розпитати все, що вас цікавить», – каже представниця MetLife.

Консультацію щодо страхування можна отримати у луцькому ЦУМі на 4 поверсі

Страхова компанія працює так: клієнт дає їй кошти, а компанія вкладає їх туди, куди за законом їй дозволено це робити, і має з того прибуток – 100%. 85% дають клієнту, який вклав ці гроші, а 15% залишається в компанії на її витрати.

Людмила радить не сприймати накопичення коштів чи страхування життя як інвестицію. Це консервативне вкладання коштів і надійність тут дуже висока. Чим довше ви накопичуєте, тим кращий буде результат.

До того ж на щорічні накопичувальні програми на страхування життя держава дає 18% податкової знижки. Це означає, що ми подаємо декларацію про доходи й нам з 6000 гривень приблизно 1080 щорічно повертає держава. 

Довідково: компанія страхування життя MetLife на ринку вже 153 роки, має американський капітал. Вона перша по страхуванню життя як в Україні, так і в світі.

 Про перші позиції MetLife свідчить, перш за все, кількість українських громадян, які застрахували своє життя – їх понад 860 000.

За 6 місяців 2021 року компанія MetLife вкотре перевершила власний рекорд та зібрала понад 955 мільйонів страхових премій! Це на 37% більше, ніж за такий самий період минулого року.

ПрАТ «МетЛайф» є членом Української федерації УбезпеченняАмериканської Торгівельної палати та Європейської Бізнес Асоціації

 

 

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024