Картопляний ексклюзив, дрон-обприскувач і біотехнології: на Волині пройшов одинадцятий День поля

25 Серпня 2021, 13:20
День поля ФГ "Шегедин" PROMO 30442
День поля ФГ "Шегедин"

На одинадцятий День поля в село Усичі з’їхалися всі, хто любить вирощувати, їсти і продавати картоплю.

Сотні гостей завітали 18 серпня на поля до керівника фермерського господарства «Шегедин» Володимира Шегедина.

Фермер, який професійно вирощує насіннєву картоплю понад 10 років, за доброю традицією продавав бульбу по гривні за кілограм, дивував новими сортами і показував, як можна обробляти поле квадрокоптером.

Володимир Шегедин із сином

День поля у ФГ «Шегедин» відбувається щороку. Вирощує господарство 73 сорти картоплі на 9 гектарах землі у Торчині та Усичах. Володимир Шегедин каже, що цьогоріч погода була як ніколи екстремальною, але не зважаючи на це, картопля вродила добре:

«Особливість цьогорічної погоди – холодна пізня весна і різкі перепади температур. Через це посадка картоплі змістилася на тижнів три. Почали садити в кінці квітня, а закінчили в середині травня. Тоді як зазвичай починаємо на початку квітня і завершуємо до кінця квітня».

Картопля ще росте

За спостереженнями фермера, в таких умовах було добре видно, як різні сорти картоплі по-різному себе показують і витримують стрес.

«Мені дуже сподобалось, як показав себе цьогоріч білоруський ранній сорт «Першацвєт». З середніх сортів себе добре показав німецький «Естрелла». Із середньопізніх – голландський «Мелоді». В таких екстремальних умовах ці сорти повели себе досить добре», – резюмує Володимир Шегедин.

На ділянках у фермера гості Дня поля побачили як новинки картоплі, так і вже знайомі сорти: «Орла», «Торнадо», «Крістіна», «Електра», «Мелоді», «Скарб», «Сенсейшн», «Маніфест», «Естрелла», «Дельфіне» тощо.

Читайте також, як пройшов День поля у 2020 році: Гелікоптер, білоруська бульба і «розумні» бактерії: як пройшов десятий День поля у Торчині

З новинок ФГ «Шегедин» представив голландський сорт «Фонтане», українські «Легенда» та «Оксамит-99», а також «Командо» і «Фанданго» компанії «Гермес». Останні два завезли по 500 кілограмів в Україну з Голландії на випробування. Такої картоплі ще ніде немає.

За словами Володимира Шегедина, мета Дня поля – не тільки комерційна, а й наукова. Цього року картопляр випробовує три різні технології під контролем партнерів. Зокрема, тестують засоби захисту рослин від фірми UKRAVIT, біотехнології від компанії «БТУ-Центр» та біопрепарати від «Магнат Агро».

Учасники заходу почули від експертів багато цінних порад: як і коли садити картоплю, чим обробляти від шкідників, як запобігати можливим хворобам і як діяти в екстремальних погодних умовах.

Наприклад, є сорти картоплі, чутливі до перепадів температур. У спеку картопля призупиняє ріст, а з початком дощів виникають так звані вторинні відростання, через які картопля втрачає крохмаль.  У такому випадку експерти рекомендують робити десикацію (переджнивне підсушування, – ред.), щоб не втрачати врожай.

Аби картопля була стійка до парші, не варто її садити в холодну погоду. Хвороба чіпляється до молодої картоплі, яка не встигла сформувати шкірку. Щоб запобігти цьому процесу, потрібно восени обробляти землю, вносити деструктор перед оранкою, щоб патоген не зміг харчуватися і розмножуватися у залишках рослинності.

Гостям Дня поля не тільки розповіли про новітні засоби захисту рослин, а й показали технологію, яка може полегшити життя фермеру. Нові партнери ФГ «Шегедин» Drone Center продемонстрували в дії квадрокоптер AGRAS T30, який може розбризкувати рідину або розкидати тверді добрива. Рекомендована вантажопідйомність – до 40 кілограмів.

За один виліт такий дрон може обробити від двох до чотирьох гектарів за приблизно 10 хвилин. Загальна продуктивність – від 8 до 17 гектарів за годину залежно від конфігурації поля. Навчитися управляти дроном можна за два дні.

Він простий в управлінні, не потребує додаткових станцій та інтернету. Коштує таке задоволення 600 тисяч гривень в комплекті з трьома батареями, пультом, зарядкою і навчанням від компанії. Також знадобиться генератор для автономної зарядки на полі.

Цікаво, що дрон може працювати без участі людини. Достатньо лиш прокласти маршрут і машина буде по ньому летіти. Коли закінчиться суміш, коптер прилетить на дозаправку і повернеться до точки, де завершив роботу.

Насамкінець глядачам продемонстрували можливості польового квадрокоптера, що викликало неабиякий захват і в великих, і в малих.

До слова, як розповів Володимир Шегедин, цьогоріч ФГ «Шегедин» внесли у державний реєстр виробників насіння. Тож волиняни і жителі інших областей можуть звертатися за насінням картоплі до перевіреного виробника – тут підберуть сорт на будь-який смак.

З асортиментом також можна ознайомитися на сайті господарства.

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024