Вітри Роксолан: як турки на Одещині роблять електрику з повітря

04 Липня 2019, 08:46
Ілхан Йилмаз показує найпотужніший вітрогенератор в Україні 6367
Ілхан Йилмаз показує найпотужніший вітрогенератор в Україні

… На ріпаковому лані туди-сюди снують комбайни і молотять олійну культуру на експорт під поважними помахами 17-тонних лопатней вітрогенераторів. Так на одному полі уживаються традиційна економіка та альтернативна енергетика.

І так виглядає ідилія євроінтеграції у степах Одещини. Адже співпраця ЄС і України у сфері енергетики серед іншого включає і «розвиток та підтримку відновлювальної енергетики з урахуванням принципів економічної доцільності та охорони навколишнього середовища». А у Національному плані дій з відновлюваної енергетики заплановано  збільшити частку відновлюваних джерел енергії в електрогенерації до 11% до 2020 року.

Читайте такожШлях «Геть від Москви» лежить через Нетішин: навіщо розбудовують Хмельницьку АЕС

Сільгосп угіддя навколо вітрогенераторів можна використовувати
Сільгосп угіддя навколо вітрогенераторів можна використовувати

У зв’язку з цим на Волині теж заговорили про інвестиційні проєкти, які вивчають можливість побудови вітрових електростанцій в Іваничівському та Локачинському районах.

Читайте також: Волинь моя – не така вже й сонячна, або трохи про перспективи зеленої енергетики

Тож поки у нашій області тільки з’являються провісники зеленої енергетики, журналісти Бізнес.Району відправилися в околиці села Роксолани Овідіопольського району Одеської області під час прес-туру від Харківського прес-клубу, щоб вивчити як працює найновіша ВЕС України, яку запустили на початку 2019 року.

ВЕС у степу Одещини
ВЕС у степу Одещини

Будівництво вітрової електростанції «Овід Вінд» потужністю 32,4 МВт розпочали у 2010 році німецькі інвестори, але у 2016-му  вони продали проєкт турецькій компанії «Гюріш Іншаат» («Guris Holding Co.Inc»). І вже через три роки турки пустили екологічно чистий струм одеського виробництва в єдину енергосистему України.

Висота вежі для вітрового генератора становить 131 метр, а з лопаттю – 198 метрів. Важить така «махіна» 550 тонн, вагою однієї лопасті довжиною 67 метрів – 17 тонн.

Читайте такожГроші на вітер: хто і як інвестує у першу на Волині ВЕС

«Спочатку тут мало бути десять вітрових турбін потужністю три мегавати кожна. Але у 2017 році з’явилося обладнання нового покоління від німецької компанії General Electric, тому ми встановили дев’ять вітряків по 3,6 мегавата. На сьогодні це найпотужніші вітрогенератори, які використовують на території України», – розповідає генеральний директор «Гюріш Іншаат» Ілхан Йилмаз.

Під час будівництва вітропарку на проекті працювало три сотні місцевих жителів і це не враховуючи працівників підрядних організацій. Зараз працює 20 осіб, з яких тільки четверо – громадяни Туреччини.

Всього проект обійшовся новим власникам у 55 мільйонів євро, який планують окупити за 9-10 років. Ще 80 мільйонів гривень компанія витратила на реконструкцію електромереж і заміну обладнання підстанції «Овідіополь», якою опікується «Одесаобленерго». Також турки поремонтували дорогу від села Дальник до райцентру та провели реконструкцію транспортної бази місцевому сільгосппідприємству.  


Для будівельно-інженерного холдингу «Гюриш»  проєкт «Овід Вінд»  на Одещині – друга спроба запустити ВЕС в нашій державі. Раніше вони хотіли збудувати найпотужнішу вітрову електростанцію України у західному Криму й у 2012 році розпочали розробку проекту. Та, коли Росія анексувала Крим, то інвестори покинули півострів.  У розмові не приховують жалю,  що довелося покинути територію з ідеальними вітрами.

Читайте також: Три канадські поради українським громадам для пошуку інвестицій


Та кліматичні умови Одеської області, хоч і поступаються кримським за характеристиками,  все ж дуже перспективні для вітроенергетики. Найбільша генерація електроенергії припадає на зимовий період, коли вітровий період найбільш інтенсивний.

«У виборі території для зведення ВЕС ключову роль відіграють вітрові характеристики місцевості.  Тривалий час проводяться наукові дослідження інтенсивності вітру, температурного режиму, вологості, чи не пролягають через місцевість міграційні шляхи птахів. А от цільове призначення земельної ділянки значення не має, адже ця галузь енергетики є повністю екологічною. Також для будівництва ВЕС, навідміно від сонячних електростанцій, не потрібно великих площ, адже відводиться лише кількадесят квадратних метрів для платформи, на якій встановлюють вітрогенератор», – пояснює гендиректор Ілхан Йилмаз. 

Читайте також: На Ковельщині шукають землю під велику сонячну електростанцію

Зараз «Гюріш Іншаат» ловить вітер не в полях, а в Карпатах: вивчають можливість зведення в чотири рази потужнішої електростанції у Воловецькому, Свалявському, Міжгірському та Рахівському районах.

Наталія ПАХАЙЧУК

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024