Медичне страхування – це благодійність: чому варто страхувати своє життя і здоров’я

10 Вересня 2021, 11:19
Чому варто страхувати своє життя і здоров’я PROMO 4058
Чому варто страхувати своє життя і здоров’я

За статистикою, страхують своє життя і здоров’я лише від 5 до 10% українців, і це критично мало. Тоді як у розвинених країнах – до 80% застрахованих громадян.

Як вже розповідав Бізнес.Район, українці також не вміють заощаджувати, а медичне страхування не вносять до обов’язкової статті витрат.

Чому так відбувається, як змінити цю ситуацію і чому варто страхувати своє життя і здоров’я, розповіла представниця страхової компанії MetLife Людмила Лук’янчук.

Чи потрібне взагалі медичне страхування?

Українці не поспішають страхуватися. Одна із причин – вони не запитують, як це можна зробити, не шукають інформацію про страхові компанії.

«Увесь цивілізований світ страхується, тому й українцям потрібно. Нам треба дізнаватися, для чого медичне страхування, яку компанію обрати. Але чомусь люди не мають бажання в цьому розбиратися.  Одна справа, якщо якась компанія подобається, а якась не подобається. Але запитів немає взагалі. Люди не ставлять питання про страхування», – зазначає страхова агентка компанії MetLife Людмила Лук’янчук.

Проте водночас українці, зокрема лучани, вважають, що медичне страхування важливе. Про такий парадокс експертка дізналася, коли провели невелике опитування в ЦУМі:

«Я нещодавно почала проводити опитування: чи потрібне медичне страхування, чи готові люди страхувати життя. Вони обирають галочку навпроти варіанту «Потрібне». Але водночас не застраховані і не запитують детальної інформації про страхування. Такий от парадокс.

Так відбувається, бо нас цього не вчать в сім’ях, у школах та інститутах. І про це не говорять по телевізору. Ще наш народ любить, щоб все було примусово. А добровільно гроші давати не хочуть. А медичне страхування, я переконана, потрібне всім».

Людмила Лук’янчук

В чому суть медичного страхування?

За словами страхової агентки, суть медичного страхування в тому, що ми за малі кошти з поступовою оплатою купуємо великий захист.

«Сплачуючи щомісяця дуже малу суму, яку може собі дозволити витратити кожна сім’я, ми купуємо собі великий захист і від критичних захворювань, і від непрацездатності. Потім, якщо когось у родині зачепить проблема, не потрібно буде писати оголошення в соцмережах і збирати кошти.

Я чекала, поки закордонні страхові компанії зайдуть в Україну, бо сама почала страхувати своє життя ще до того, як компанія MetLife з'явилася тут. Але коли я  пішла розповідати людям, що це таке, то не побачила великої радості», - ділиться Людмила Лук'янчук.

В Україні компанія MetLife – номер один. Число клієнтів невпинно зростає. Але цього все одно надто мало, тому в нашій країні така велика смертність внаслідок критичних захворювань. Цю проблему можна вирішити, якщо для людей стане нормою страхувати своє життя і здоров’я.

Медичне страхування працює так: клієнт укладає договір і залежно від своїх потреб обирає програму. Застрахуватися можна від опіків, переломів, тілесних ушкоджень, непрацездатності внаслідок нещасного випадку, жіночих хвороб та ускладнень під час пологів і це ще не увесь список. Клієнт сам обирає, який захист хоче отримати.

Консультантка Людмила Лук’янчук рекомендує додати цього переліку ще акційну медичну програму «Життя+». Термін дії – 15 років. Вона передбачає такі захисти: діагностування семи критичних захворювань, смерть від нещасного випадку, звільнення від оплат при непрацездатності і смерть по хворобі (рідні клієнта отримають гроші у разі смерті).

Якщо за 15 років із клієнтом нічого з переліченого не сталося, компанія повертає 40% витрачених коштів. І для жінки 28 років вартість такої програми коштуватиме 745 гривень на рік. Звичайно, чим старша людина, тим більшим буде річний внесок, адже і ризики для здоров’я з віком більші.

Тут працює теж саме правило, як і для накопичення – чим раніше почати, тим краще. Наприклад, батьки можуть страхувати життя і здоров’я своїх дітей одразу після народження. А річний страховий внесок залежатиме від віку батька чи матері.

Наприклад, щоб застрахувати хлопчика віком 1 рік, 36-річний батько на рік платитиме від 2000 гривень. Але як ми зазначали раніше, сума залежить від того, який захист обирає клієнт і якого він віку.

Якщо настає страховий випадок, клієнт бере довідку про цю подію і подає в компанію. Далі отримує кошти й лікується, де бажає. Про витрати звітувати не потрібно.

Діє медичне страхування від нещасних випадків одразу. По хворобі є період 30 днів. А по критичних – 90. Бо людина може дізнатися, що в неї хвороба і піти купувати програму. Бувають випадки, коли клієнт купує захист, коли вже перехворів, або вже знає, що хворий.

При вроджених захворюваннях або інвалідності людина приносить довідку і по ній компанія визначає, який захист може надати залежно від стану її здоров’я.

 Можна замовити і корпоративне страхування. Підписується колективний договір і страховий внесок платить компанія.

Медичне страхування – це благодійність

Часто люди не розуміють, що медичне страхування – це не важка ноша, і не тягар, за який потрібно щороку платити. Людмила Лук’янчук радить порівнювати його з благодійністю:

«Людина повинна налаштувати себе, що вона займається благодійністю. Бо в українців, коли вони платять рік, два і більше, з’являється якийсь негативний тягар оплати. Але такого відчуття не повинно бути. Людина має радіти, що з нею нічого не сталося і її кошти комусь допомогли. Я це називаю касою взаємодопомоги», – каже експертка.

Тому радить тим, хто хоче віддавати кошти на благодійність, зайнятися своїм медичним страхуванням:

 «Часто ми даємо гроші на благодійність там, де вона неперевірена. А тут компанія має досвід понад 150 років у світі, перевіряє всі документи, щоб не було зловживань з боку клієнтів. Тож якщо ви хочете вкласти гроші у благодійність – займіться медичним страхуванням. Бо якщо вам не знадобиться допомога, то ви допоможете комусь».

До слова, дія медичного страхування поширюється по всьому світу. Де б людина не була, вона бере довідку в тій країні, потім перекладає в офіційному перекладацькому центрі і подає в компанію. І отримує виплату або на картку, або на розрахунковий рахунок.

Якщо ви хочете застрахуватись, але вам важко самотужки розібратися в темі медичного страхування, зверніться до експерта: вам все розкажуть та порадять найкращий варіант. Консультацію можна отримати у луцькому ЦУМі на 4 поверсі. Також додаткову інформацію можна знайти на сайті компанії MetLife.

 

 

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024