Золоті чагарі: як ліси-самосіви привели інвесторів у Поворську ОТГ. ФОТО

09 Липня 2019, 18:35
Волинська м'ясна порода 6960
Волинська м'ясна порода

Після об’єднання громади отримують у розпорядження чималі земельні ресурси, які раніше були у державній власності. Однак, ще не всі розуміють що з ними робити, особливо, якщо це малородючі землі, або з деградованими ґрунтами, або заліснені ділянки.

У Поворській ОТГ Ковельського району придумали, як монетизувати таку територію. На самозаліснених піщаних ґрунтах можна влаштувати пасовища для худоби. Саме таку землю шукала компанія «Баффало», що входить в агрохолдинг «Миронівській хлібопродукт». Це підприємство практикує утримання елітного поголів’я м’ясних порід на відкритих майданчиках і природних пасовищах круглий рік.



Довідково: ТОВ «Баффало» розводить 6 порід ВРХ: абердин–ангуську, волинську м’ясну, лімузинів, симентальську м’ясну, шаролета герефордську. Підприємство орендує 6 тисяч гектарів землі на території Маневицького та Ковельського районів Волинської області. Основне поголів’я цілорічно утримують на відкритих майданчиках і природних пасовищах. Вирощування ремонтного молодняку здійснюють за технологією безприв’язного утримання в капітальних приміщеннях із системою вигульних майданчиків. Усі стада цілий рік пасуться і народжують потомство на природі, при цьому отримують належний догляд та необхідні вакцини. Електропастухи загороджені, зроблені кошари і накриття. На фермах утримують тільки бичків на відгодівлі і ремонтних телиць.

Бізнес.Район відвідав ферму у Поворську, де телят вигодовують від народження до 6 місяців, під час навчального візиту «Школа просторового та стратегічного планування» для представників громад з Львівської та Рівненської областей. Поїздку організував Волинський центр розвитку місцевого самоврядування.



Керуючий підприємством на Ковельщині Микола Петрович розповів, що аграрії у 2017-му взяли в оренду 560 гектарів на 10 років, а два десятки місцевих отримали робочі місця. Тваринники, які працюють на підприємстві по вісім днів у місяць, отримують орієнтовно 5 тисяч гривень. Вони й пасуть худобу, й годують її. Якщо є прирости ваги, то отримують премії. Трактористи мають 10-12 тисяч гривень, заробітна плата залежить від сезону.

Михайло
Михайло

Робітник Михайло працює на фермі від самого початку.

«Робимо все, що потрібно: пасемо, заганяємо-приганяємо, приймаємо пологи. В день може народитися 6-7 телят. Часом важче працювати, часом легше. Взимку більше роботи, бо телята родяться. Мусиш теля ховати, щоб не замерзло. Потім до корови пускаєш, щоб поссало молоко. Потім знову назад», – розповів працівник Михайло.

Читайте також: Екофармінг по-закарпатськи: як працює ферма свійських та диких тварин



На Поворській фермі (а у «Баффало» є ще одна в селі Старосілля Маневицького району) вирощують волинську м’ясну породу: 416 дорослого поголів’я і 160 телят до шести місяців. Коли телиця народжує, то телятко беруть на тиждень під накриття, аби було під захистом, поки не стане на ноги. Є також павільйони для хворих телят, а всі решта постійно перебувають на свіжому повітрі. Фермери запевняють, що телята ніколи не мерзнуть, адже породи витривалі та стійкі до погодних змін.

Тваринам на підприємстві дають їсти силос, сіно, солому, сінаж. А випасають худобу на територіях, де є трава, лоза, дрібні гілки кущів.

Микола Петрович
Микола Петрович

«Силос нам привозять зі Старосілля, а решта – своє. Хоча з наступного року плануємо й силос власний мати. Окрім того, хочемо розширятися, має прийти ще одне стадо на 160 голів», – поділився планами Микола Петрович.

Телят випасають за допомогою електропастухів на природному пасовищі заплави річки Стохід, де вони живуть ціле літо і до глибокої осені. Для цього огороджують територію на два гектари, в яких тварини вільно пересуваються 4-6 днів. Потім обгороджують наступну ділянку.


Безприв’язним способом утримують 85% великої рогатої худоби США, у європейських країнах безприв'язне утримання ВРХ на підстилці є обов'язковою умовою, щоб отримати сертифікат екологічно чистої продукції. Фахівці вважають, що безприв'язне утримання ВРХ зменшує трудовитрати, підвищує потенціал продуктивності тварин завдяки тому, що їх селять у максимально природні умови.

Анна МАНЮХІНА
 

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024