«Це наша унікальна маркетингова пропозиція»: ярмаркові розмови з волинськими бджолярами

14 Жовтня 2021, 18:00
Мед на Торчинському ярмарку 2540
Мед на Торчинському ярмарку

Наприкінці липня в селищі Торчин відгомонів перший «Торчинський ярмарок», який зібрав виробників крафтової продукції з усієї Волині й Рівненщини.

Розповімо читачам Бізнес.Району про бджолярів на цьому ярмарку.

Стречен Юрій та Тетяна

Юрій Стречен, голова Братства бджолярів «Крайове братство бджолярів Ковельщини» Ковельського району, – пасічник в другому поколінні. Медоварінням займається не так давно, але вже має питний мед 9-річної витримки! Себе називає «принциповим популяризатором медових продуктів і медових напоїв. Бо це традиційне, українське, те, що з діда-прадіда».

Пасіка пана Юрія знаходиться в селі Перевісся поблизу Турійська й налічує до сотні бджолиних сімей.

Бджоляр – активний учасник ярмарків-фестивалів, відвідував Петриківський ярмарок у Чернівцях, ось Торчинський й чимало інших.

 «Такі дійства потрібні, в першу чергу, через фінансову складову, тобто можливість продати свою продукцію. Це популяризація якісного меду і медових продуктів. Я вважаю медівки, питні меди, складовою нашої традиції. Також ярмаркування – це обмін досвідом та гарним настроєм», - говорить чоловік.

«Торчинський ярмарок» Юрій Стречен з дружиною Тетяною відзначили за організацію, розташування торгових наметів та підтримку місцевих крафтовиків. А ще побажали розширити дитячу програму фестивалю, аби він був справді родинним.

Пархоцевич Валерій та Віта

Валерій Пархоцевич на ярмарок приїхав з дружиною Вітою та двома доньками – Дашею і Машею. Розповів, що бджільництвом займається 7 років, а його тесть – бджоляр вже у третьому поколінні. На сьогодні пасіка пана Валерія налічує понад 70 бджолиних сімей, а тестя - 90. Господарство першого територіально знаходиться «в лісі під Ковелем», а тестя - в селі Битень Ковельського району.

Валерій Пархоцевич – член «Крайового братства бджолярів Ковельщини». Зазначає, що насамперед участь у подібних спілках, об’єднаннях сприяє обміну знаннями та досвідом, спільній закупівлі вощини (дозволяє економити). «Та й боротися зі стихійними потравленнями посівів гуртом легше», - додає пасічник.

На ярмарок пан Валерій привіз, окрім меду, крем-мед. Крем-мед особливо до вподоби дітям, адже він  ніжніший на смак, є різновиди з наповнювачами – шоколадом та апельсином.

 «Тут на ярмарку добре продається, гарна програма і музика. Особливо для дітей. Старша донька Даша вже обійшла всі майстер-класи. Діти чекають театр на ходулях», - ділиться бджоляр.

Бджоляр планує розвивати свою справу далі і активно долучатися до ярмарків, подібних до Торчинського. Висловив побажання, щоб організатори влаштовували побільше таких дійств у містах Волині і його рідному Ковелі зокрема.

Бичков Галина та Бабій Андрій

Бичков Галина – пасічниця в четвертому поколінні. Розповіла, що її тато дуже хотів сина, але вродилась донька. Так він і записав її «Бичков». Галина ділиться, що великі надії покладає на свою доньку Настю, переконана, що дівчина продовжить її справу, а потім буде/долучиться зять, внуки. «Такі і зростатимуть нові покоління бджолярів», - додає жінка.

Пані Галина розповіла, що на заходах на кшталт «Торчинського ярмарку» чи «Бандерштату» передовсім цінує атмосферу та рух. Пасічниця, окрім медових наїдків, пропонує відвідувачам фестивалів млинці. Вона зазначає, в цьому їхня унікальна маркетингова пропозиція. Особливо споживачів цікавлять млинці з цвяхами.

«Це ж і є цікавинка. Люди запитують, що це за млинці з цвяхами, а ми й відповідаємо, що «з цвяхами закінчились». І після пропонуємо з медом, полуницями, вишнями», - ділиться секретом пані Галина.

Галина та Андрій планують зробити пасіку оглядовою, посади навколо садок та лавандове поле, включити її до місцевих туристичних маршрутів (пасіка, до речі, поруч Берестечка). На фестивалях, ярмарках бджолярі шукають партнерів та ідеї й презентують свої вміння. 

Оксана Мигдаль

Оксана Мигдаль з села Воютин займається бджільництвом понад 10 років і додає, що ще дід її чоловіка і його батько мали вулики. До цієї зими у неї було 20 вуликів, але частина пропала взимку. Займається цією справою, бо любить. Зізнається, що поки наливок не робить, однак, якщо подібні ярмарки будуть відбуватися частіше, навчиться.

 «Людям треба повчитися у бджіл порядку, культурі і організації життя, а ще бджоли дають ліки, навіть після свого життя, - бджолиний підмор», - розповідає жінка.

Пасічниця ділиться, що її, воютинський, мед вигідно вирізняється з-поміж інших, оскільки справжній, без добавок чи сиропів. Для неї Торчинський ярмарок – можливість підівчитися нового і роззнайомитися з колегами, а ще радість, оскільки свято відбувається у рідній громаді.

Панасюк Сергій і Дерябіна Ольга

Панасюк Сергій і Дерябіна Ольга з Боратина розповідають, що спочатку вчилися на маркетологів. Однак батьки займалися бджільництвом, мали спеціалізований магазин для бджолярів, та своєї пасіки не мали. Після одруження Сергій і Ольга певний час пожили в селі під Луцьком і тоді зрозуміли, що це найкраще місце для майбутньої пасіки. Розпочали з 3-х бджолиних сімей – і ось за 3 роки мають 75! Сергій здобув освіту бджоляра, але подружжя переконане, що менше потрібна теорія – більше відчуття. Сміючись додають, що в сім’ї чіткий розподіл: Сергій любить бджіл, а Ольга – мед.

« Я люблю працювати з бджолами, їх всі бояться, але їх треба розуміти. Бджолина сім'я – це ідеальне суспільство, кожний знає свою роботу, ніхто не примушує. З поганими думками до бджіл краще не йти, потрібно мати терпіння, аби зі всіма поспілкуватися», - коментує Сергій Панасюк.

Він розповідає, що унікальність та цінність волинських медів – у різнотрав’ї.

Сергій і Ольга навчають усіх, що потрібно довіряти пасічнику, в якого береш мед. Свою справу люблять за спокій і відчуття рівноваги.

«Ми в цій сфері разом, сім’я, чоловік і жінка – і це щастя», - говорить подружжя.

Читайте також: Пасічники громад Маневиччини представили свою продукцію на традиційному святі

Довідково:

Матеріал підготовано в рамках проєкту «Театралізований фестиваль «Торчинський ярмарок». Підтримка проєкту: партнерська програма «Культура. Туризм. Регіони» Українського культурного фонду та Державного агентства розвитку туризму; компанія Nestlé та ініціативна група виробників «Багатий Бодня». Організували фестиваль: ГО «Мистецьке об’єднання «Стендаль», Торчинська селищна рада та театр «ГаРмИдЕр».

 

ЕЛЛА ЯЦУТА

ФОТО ЛЮДМИЛА ГЕРАСИМЮК

Коментар
25/04/2024 Четвер
25.04.2024
24.04.2024