Як ратнівчанка розпочала створювати дивовижні прикраси з бісеру й започаткувала на цьому власний бізнес. ІНТЕРВ’Ю

20 Серпня 2019, 09:54
Тамара Михайлевська 3135
Тамара Михайлевська

На Ратнівщині живе чимало талановитих і дивовижних людей. Район.Ратне продовжує розповідати про цих наполегливих та працьовитих жителів району, які перетворюють свою ідею на справу не лише для прибутку, а і для душі.

Нині ми познайомимо вас із Тамарою Михайлевською – однією із творчих та цілеспрямованих ратнівчанок, яка розпочала створювати неймовірні прикраси із бісеру, а згодом перетворила це заняття на успішний бізнес.

Як не парадоксально, раніше Тамара не любила бісер і все, що з ним пов’язано. Однак згодом, їй припало до душі виготовляти чарівні прикраси власними руками, і нині дівчина не уявляє свого майбутнього без цієї справи.

Отож, у Район.Ратне вирішили поцікавитися, як юній ратнівчанці вдалося перетворити своє захоплення бісероплетінням на прибутковий бізнес, тому завітали до дівчини на гостину.

Життєрадісна та привітна Тамара зустріла нас на своєму ганку, і радо запросила до дому.

За чашкою запашного чаю знайомимося ближче, та розпитуємо про її життя. Як з’ясували, Тамара із багатодітної сім’ї: має старшого брата, який дає слушні поради для бізнесу, та три сестри. Як зазначає дівчина, сім’я велика та весела.

Хоча я не приїжджаю додому надто часто, проте обожнюю бавитися зі своїми меншими, карапузами, – розповідає Тамара.

Навчається дівчина в Східноєвпропейському національному університеті ім. Лесі Українки, що у Луцьку, за спеціальністю «Середня освіта. Українська мова та література. Світова література».

«Мені навчання подобається, так само як і моя спеціальність. Але так склалося, що я не дуже лагоджу зі своє групою, тільки з певною частиною людей. Тому в якийсь момент було щось таке, що потрібно розпочинати щось своє, а не витрачати весь час на навчання. Згодом більше часу пішло на хобі», – зазначає ратнівчанка.

Окрім навчання, віднедавна Тамара працює в луцькому маркетинговому агентстві, звідки й черпає ідеї для свого проєкту «Davidiants» (Давідянц), яким займається вже понад рік.

– Чому назва твого проекту саме «Davidiants»?, — запитуємо у юної дівчини.

– Не розповім, бо це пов’язано з особистим. У школі, у 8 класі, у нас була чудернацька історія. Ми з подругами «подуріли» й поміняли свої імена та прізвища у соціальних мережах. Воно якось закріпилося, так я його й лишила, хоч мої дівчата свої змінили на справжні. Я й досі записана в соціальних мережах як «Женя Давідянц». І воно чогось так до мене «прилипло». Згодом кілька людей мені казали залишити його, бо воно дуже круто звучить».

– Звідки ти взяла ідею започаткувати свій бізнес? Почати й не закинути цю справу, як буває в багатьох?

– В мене було багато переломних моментів. Взагалі як усе розпочиналося: я ходила на різні гуртки. Не на різні, просто на два  – творчі (сміється – авт.) Мені подобалося малювати, а щодо бісеру, я його не любила, думала: вишивати бісером, плести бісером — як це люди роблять? Це круто – зараз я розумію. Нині, без цього практично не прожила б. Якби в мене зараз забрати це – це вже просто не я. Усе тому, що я стільки душі в це вкладаю, тільки себе.

У мене сестра займається зачісками, і кожну можна доповнити шпилькою чи заколкою. Й ось Неля (сестра Тамари) попросила сплести щось до зачіски, що я і зробила. Далі нічого не робила, вступила в університет, усе добре. Літо минало ліниво. І тут Неля говорить мені: «Чого ти не почнеш щось плести, ось дивися, дівчина плете й заробляє з цього. Досить лежати, підійди й подивися: схема проста, ти легко це сплетеш і в зачісці воно буде дивитися дуже гарно». У такий спосіб, старша сестра Тамари стала головним мотиватором до роботи із бісером та прикрасами.

Читайте також: Данилко, Полякова та Винник: про що та як юний ратнівчанин розпочав спілкуватися із зірками українського шоубізу. ІНТЕРВ'Ю

«Воно мені так зайшло, так би мовити, і понеслась: в «Instagram» створила профіль і почала його просувати», – зазначає дівчина.

Сережки від «Davidiants»
Сережки від «Davidiants»

За словами Тамари, їй самій важко було просувати вироби, тому вона залучилася підтримкою своєї одногрупниці з університету. Разом дівчата розпочали підписуватися на сторінки салонів, і людей, яким можуть знадобитися прикраси з бісеру.

– Як нам вдалося дізнатися з «Вікенду на 12 каналі» (проєкт волинського телеканалу), ти працюєш над своїми виробами ночами. Як часто це робиш?

– Дуже часто. Це вже стало частиною мого життя. Ніби своєрідний режим такий, що ти лягаєш о 4 ранку, а просинаєшся біля 8. «І як так? Як ти спиш по 4 години на добу й тобі нормально?» — запитують мене часто. Просто звикаєш до цього. Особливо, коли розпочинається сезон зачісок, випускних, весіль. Літній період найактивніший у цьому плані. Перед випускними я не спала. Бувало таке, за тиждень ти спиш вдень 2 години. В останню ніч доплітаєш випускницям прикраси. І я все встигала. Просто звикла вже до такого ритму життя, справді, інакше уже не можу. Останні дні настільки вільні, у плані того, що не треба нічого плести, багато вільного часу, і воно мені спокою не дає. Я звикла, що треба кудись бігти, замовлення відправляти, матеріали забирати, там замовити, там знайти..

Прикраси Тамари Михайлевської
Прикраси Тамари Михайлевської

До бесіди долучається подруга рукодільниці, Тетяна:

«Ми гуляємо, а вона йде додому. Я запитую, Том, чого так рано ідеш? А може, тобі ще зайти бісеру на ніч купити, може, там тобі там його не вистачає (сміється – авт.)».

Тамара жартівливо зазначає, що Таня приходить у гості не із шоколадками, а з бісером і дротиками.

1
Тамара із Подругою Тетяною
Тамара із Подругою Тетяною

«Я їй уже писала: призупинися трошки, дай собі час на літо, щоб у тебе було, що згадати. А вона ночами сидить і плете. Том ідеш гуляти? «Ні, я плету, там купа роботи», — і ти вже стараєшся її не чіпати, бо вона нервується», — зауважує Тетяна.

– Скільки вартують твої прикраси?

– Найдешевша річ стартує від 40 гривень – шпилька. Сережки в залежності від дизайну: від 100 до 300 гривень. Це якщо звичайний дизайн. Як кажуть, чим простіше, тим ефектніше воно виглядає. Також залежить багато що від матеріалів. Нещодавно я працювала тільки з біжутерними матеріалами, хоч якісніші вибираєш, але це все одно біжутерні, а зараз працюю із натуральним камінням. В майбутньому буду використовувати срібний дротик, тому що якість все-таки відіграє велику роль, і прикраси будуть довше носити. Тоді відповідно і вироби будуть дорожчі. У плані бюджету я завжди людям роблю багато знижок.

Під час спілкування Тамара анонсує, що в майбутньому планує створити магазин одягу. Так би мовити, започаткувати спільний із сестрою бізнес.

«Будемо малювати на «джинсовках» і продавати різноманітний одяг. Це, звісно, забере час, але плетіння з бісеру я не залишу, бо до цього ставлюся як до дитини (сміється – авт.)», — зауважує Тамара.

– Замовлення в тебе роблять ратнівські красуні, чи, можливо, навіть з усієї області?

– Спочатку тільки ратнівські, а потім, голосно кажучи, виходила на луцькі ринки, далі – на Україну. На початках мені допомагала мама. Вона розповідала про мої вироби своїм колегам на роботі, і звідти почали приходити замовлення. А вже далі почали замовляти із усій Україні, часто із салонів. Зазвичай вони роблять великі замовлення, це дуже зручно, тому що ти там з однією людиною прикрасу зробила і вже розумієш, що вона хоче. Тобі зручніше брати одне велике замовлення, ніж багато маленьких.

Браслети
Браслети

Браслети
Браслети

БЛІЦ-ЗАПИТАННЯ

– Чай чи кава?

– Чай взагалі не п’ю, ненавиджу чай, кава.

– Фільм чи серіал?

– Фільм.

– Прогулянки чи посиденьки з подругами?

– Посиденьки з подругами.

Прикраса «Скорпіон»
Прикраса «Скорпіон»

– Яке найбільше замовлення ти приймала?

– В плані об’єму в мене були всі майже однакові до останнього моменту. Якщо це із салонів, то вони замовляють 3-4 комплекти. Нещодавно працювала над великим замовленням. Блогерка Лідія Кошарська запустила свої іменні «бюті-бокси», і вона шукала різних людей: хто виготовляє прикраси, косметику ручної роботи, або просто хто її продає. І тоді я взялася за це замовлення – 32 заколки. Потрібно було зробити за три дні, але я попросила трохи більше часу, і за 5 ночей усе зробила. Звісно, за підтримки своєї сестри та подруги.

– З чого виготовляєш свої прикраси?

– Бісер, звичайний бісер. Просто якщо ти береш більші бусинки з багатьма гранями, то при світлі воно відблискує як кристали Сваровські. Різні теж брошки з бісеру, але їх вишиваю на тканині. Вишивання теж колись ненавиділа, але полюбиш усе. Використовую пір’я, різного роду, натуральне каміння в браслетах, срібні вставки.

Сережки в оригінальному стилі
Сережки в оригінальному стилі

1
Прикраси Тамари Михайлевської
Прикраси Тамари Михайлевської

1

Наприкінці бесіди талановита ратнівчанка ділиться своїми планами на майбутнє. Тамара розповідає, що планує організовувати майстер-класи з виготовлення прикрас, набирати команду і згодом відкрити власний магазин. Дівчина мріє, аби «Davidiants» стало повноцінним брендом.

Марія СИДОРУК

Передрук заборонений.

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024