Новий закон про реєстрацію місця проживання: що треба знати

09 Грудня 2021, 17:00
Керівник юридичного відділу ТзОВ «Атланта нерухомість» Вадим Якимчук 2305901
Керівник юридичного відділу ТзОВ «Атланта нерухомість» Вадим Якимчук

Нещодавно у Верховній Раді прийняли закон «Про надання публічних (електронних публічних) послуг щодо декларування та реєстрації місця проживання в Україні» (законопроєкт «Про реалізацію публічних електронних послуг з реєстрації та декларування місця проживання в Україні»).

Він покликаний значно спростити процедуру отримання так званої прописки. Детально про новий закон журналістка видання Бізнес.Район поспілкувалася із керівником юридичного відділу ТзОВ «Атланта нерухомість» Вадимом Якимчуком.

– Народні депутати проголосували за законопроєкт 5 листопада. Чи встигли вже ознайомитися із документом? Чим він цікавий?

– Цей закон може спростити життя громадян в частині реєстрація місця проживання, адже скасовує особисті походи у військкомати, штампи у паспортах та паперові довідки-додатки до ID-картки, ліквідовує прив’язку звернення за соціальними та медичними послугами до місця проживання.

Читайте також: Нові податки на нерухомість: за що українці платитимуть у 2022 році

– Які в громадянина є варіанти для реєстрації свого місця проживання?

– Закон залишає право вибору: або традиційний спосіб – подати заяву в паперовій формі до органу реєстрації або через центр надання адміністративних послуг, за адресою житла будь-якої форми власності; або здійснити декларування місця проживання за декларацією, поданою такою особою в електронній формі засобами Єдиного державного вебпорталу електронних послуг «Дія».

Важливий момент – відомості про таке житло повинні бути внесені до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

– У які терміни особа має задекларувати або зареєструвати своє місце проживання?

– Закон визначає, що громадяни України, іноземці чи особи без громадянства, які на законних підставах постійно або тимчасово проживають на території України повинні протягом 30 календарних днів після прибуття до нового місця проживання (перебування) подати відповідну заяву або декларацію.

– А якщо в сім’ї народилась дитина? Думаю, не завжди за приємними клопотами, можна вкластись в цей термін.

– Законодавець врахував і ці моменти та встановити тримісячний термін з дня державної реєстрації народження дитини для подання відповідної заяви або декларації про реєстрацію місця проживання дитини. 

За бажанням батьків чи одного з них відомості для декларування місця проживання новонародженої дитини можуть бути подані до органу державної реєстрації актів цивільного стану під час проведення державної реєстрації народження дитини. 

– Продовжуючи тему дітей – хто повинен подавати документи для реєстрацій місця проживання дитини?

– Щодо дитини віком до 14 років – це здійснює один із її батьків за згодою іншого з батьків дитини. Дитина віком від 14 до 18 років самостійно декларує місце свого проживання за місцем проживання її батьків чи одного з них без надання згоди такими особами. 

Якщо ж дитина такого віку має намір задекларувати своє місце проживання за адресою іншого житла, ніж зареєстроване або задеклароване місце проживання її батьків, необхідна згода батьків чи одного з них, крім випадку декларування проживання в гуртожитку здобувачем освіти.

– Чи завжди треба згода іншого з батьків для реєстрації місця проживання дитини?

– Звичайно, ні. Якщо місце проживання батьків дитини зареєстровано/задекларовано за однією адресою, згода іншого з батьків не надається. Не потрібна згода батьків, якщо дитина вже повнолітня, адже в цьому випадку вона вже декларує місце свого проживання самостійно.

– Змоделюємо ситуацію – особа зареєструвала своє місце проживання, а потім змінює місце проживання, а значить має зареєструвати нове місце. В цьому разі їй необхідно подавати дві заяви – одну про зняття з реєстрації, а іншу про реєстрацію нового місця проживання?

– Ні, достатньо тільки задекларувати або зареєструвати своє нове місце проживання. Внесення змін до реєстру територіальної громади за попереднім місцем проживання (перебування) здійснюється без подання заяви такою особою на підставі повідомлення органу реєстрації, в якому особа задекларувала або зареєструвала своє нове місце проживання (перебування). 

– Чи можна зареєструвати місце проживання у дачному або садовому будинку?

– Декларування або реєстрація місця проживання (перебування) у дачному або садовому будинку здійснюється тільки після переведення такого будинку у жилий будинок. 

До речі, порядок такого переведення регламентує відповідна постанова Кабінету Міністрів України від 29 квітня 2015 р. №321, якою затверджений Порядок переведення дачних і садових будинків, що відповідають державним будівельним нормам, у жилі будинки, але це тема окремої розмови.

– Чи є якась плата за декларування місця проживання або зняття із задекларованого місця проживання?

– Якщо особа звернулась впродовж визначеного терміну (30 днів після прибуття до нового місця проживання) – адміністративний збір у 2021 році становитиме 34,05 гривні, якщо терміни порушено – 56,75 гривні. 

За декларування місця проживання/реєстрацію місця проживання одночасно із зняттям з попереднього місця проживання адміністративний збір справляється лише за одну адміністративну послугу (декларування місця проживання/реєстрація місця проживання).

– А як бути у разі, якщо особа не є власником (співвласником) житла, а, наприклад, орендує його. Чи можна за такою адресою зареєструвати місце проживання?

– За певних умов – можна. У такому разі у декларації про місце проживання додатково зазначаються відомості про власника (співвласників) житла. Крім того, таке декларування здійснюється за згодою власника (співвласників) житла. 

Згода власника не вимагається при поданні документів в паперовій формі. Проте, в цьому випадку необхідно подати документи, що підтверджують право на проживання (перебування) в житлі, адреса якого реєструється для проживання (перебування) (договір найму (піднайму, оренди) або інші документи, визначені Кабінетом Міністрів України).

– Чи є ще якісь обмеження щодо житла, в якому можна зареєструвати місце проживання? 

– Як приклад таких обмежень можна навести наявність обтяження щодо житла, яке особа декларує або реєструє як місце проживання (перебування), наприклад, іпотека. Таке обтяження є підставою для відмови у внесенні до реєстру територіальної громади інформації про задеклароване або зареєстроване місце проживання (перебування) особи. 

– Протягом якого терміну має бути внесена інформація про задеклароване або зареєстроване місце проживання (перебування) особи до реєстру територіальної громади?

– Така інформація має бути внесена в день подання особою відповідних документів (у тому числі в електронній формі), а в разі подання документів через центр надання адміністративних послуг або отримання органом реєстрації інформації в електронній формі у неробочий час – наступного робочого дня.

– На які важливі моменти варто ще звернути увагу?

– Я б виділив чотири дуже позитивних моменти. 

Перший – це право власника житла зняти особу із задекларованого або зареєстрованого місця проживання (перебування), якщо місце проживання (перебування) такої особи зареєстровано або задекларовано в житлі, що належить власнику на підставі права власності. 

Другий. Якщо власник житла подає заяву про зняття із задекларованого або зареєстрованого місця проживання (перебування) батьків дитини чи одного з них, така дитина також підлягає зняттю із задекларованого або зареєстрованого місця проживання (перебування) разом із її батьками.

Третій. Якщо місце проживання зареєстроване на підставі договору найму (оренди) та цей договір все ще діє, то власник не має права зняти особу з реєстрації до моменту закінчення терміну найму (оренди), передбаченого таким договором.

І четвертий. Закон визначає перелік відомостей про особу, що подається при декларуванні місця проживання. Серед таких відомостей є окремий номер запису в Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобов’язаних та резервістів (за наявності) або відомості, зазначені у військово-обліковому документі відповідно до переліку, встановленого Кабінетом Міністрів України (для призовників – посвідчення про приписку до призовної дільниці; для військовозобов’язаних – військового квитка або тимчасового посвідчення військовозобов’язаного).

Іншими словами, з’являється можливість протягом одного дня зняти себе з попереднього місця реєстрації та поставити на нове місце реєстрації без походів у військкомат.

– І коли цей закон почне діяти?

– Щоб всі вищезазначені позитивні зміни втілились в життя залишилось тільки дочекатись активних дій від Кабінету Міністрів України, який повинен визначити Порядок декларування місця проживання, реєстрації місця проживання (перебування), зміни місця проживання, зняття з реєстрації місця проживання, скасування декларування місця проживання, реєстрації місця проживання (перебування), форми декларацій (заяв), що подаються для декларування місця проживання, реєстрації місця проживання (перебування), зміни місця проживання, зняття із задекларованого та зареєстрованого місця проживання (перебування), а також порядок ведення реєстру територіальної громади, надання та передачі інформації з та до такого реєстру. 

Крім того, органи місцевого самоврядування зобов'язані своїм коштом провести низку заходів для того, щоб почав функціонувати реєстр територіальної громади.

26 листопада президент України підписав цей закон. 1 грудня його опублікували на офіційних порталах, тож він набув чинності.

 

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024