Фінансовий фронт: безготівкові розрахунки у воєнний час

10 Березня 2022, 22:08
Розраховуючись кешлес або онлайн, ви допомагаєте фінансовій обороні країни 8506
Розраховуючись кешлес або онлайн, ви допомагаєте фінансовій обороні країни

Поняття безпеки нині стало найбільшою цінністю. Розповідаємо, чому під час війни важливо сплачувати карткою (кешлес). 

Національний банк України докладає усіх зусиль, аби фінансова система країни працювала справно та злагоджено — навіть у воєнні часи:

  • працюють банківські відділення (якщо немає загрози життю та здоров’ю людей); 
  • магазини, АЗС та аптеки приймають безготівкові оплати — Нацбанк не встановлював на них жодних обмежень, тож сміливо сплачуйте карткою та наголошуйте на вашому праві зробити це, якщо вам відмовляють у безготівковій оплаті без вагомих причин або торговельні точки встановили обмеження самовільно;
  • у звичайному режимі працює онлайн-банкінг — у будь-який зручний момент ви можете поповнити мобільний телефон чи переказати кошти (зокрема, на потреби армії).

 

Чому важливо платити кешлес саме зараз?

Щодня, ризикуючи життям, інкасатори банків поповнюють банкомати готівкою, а мирні громадяни збираються у черги, аби зняти її. Обидві дії — надзвичайно ризиковані під час війни. Саме тому розраховуючись кешлес або онлайн, ви допомагаєте фінансовій обороні країни. 

Відмова приймати безготівкові платежі наражає населення на додаткову небезпеку та в умовах воєнного стану є додатковим і невиправданим ризиком. 

 

Кешлес допомагає зекономити безцінний час

Сплачуючи карткою, ви економите час: не потрібно шукати готівку і чекати, поки продавець чи продавчиня перерахує купюри та видасть решту. Таким чином, ви не затримуєте себе та людей у черзі. Адже нині будь-який вихід із дому має бути максимально швидким, а маршрут і логістика необхідних покупок добре продуманою наперед. 

Не забувайте, що сплачувати можна також безконтактно. NFC-технологія дозволяє здійснювати обмін даними між пристроями, що знаходяться на коротких відстанях (наприклад, між терміналом і смартфоном/платіжною карткою) дозволяє зробити безконтактні розрахунки швидкими та надійними.

Платіть безконтактно платіжною карткою з NFC-технологією, смартфоном, які мають відповідну функцію чи розумним годинником, аби зекономити час у черзі на касах магазинів та встигнути додому до початку комендантської години.

 

Кешлес — це безпечно

У воєнні часи розраховуватися карткою безпечніше, ніж готівкою. Знімати її з банкоматів та носити з собою — означає наражати на небезпеку себе та інкасаторів. Також не забувайте про основні правила фінансового захисту: охочих отримати вигоду в надзвичайній ситуації вистачає. 

«Безготівкові розрахунки безпечні, але й самим користувачам потрібно бути пильними. Будь-які підозрілі дзвінки чи повідомлення від банку чи будь-якого державного органу, прохання назвати смс-код або тризначний код безпеки на звороті картки, сумнівні посилання у месенджерах (навіть від друзів!), тривожні повідомлення від банку, поліції або суду — все це “жовті” та “червоні” прапорці, на які варто звернути увагу. На жаль, нині існує чимало шахрайських схем, тому бути на сторожі потрібно весь час», — нагадує керівниця EMA Academy Української міжбанківської асоціації членів платіжних систем Раїса Федоровська.

 

Три аргументи обрати кешлес у воєнний час

Це швидко. Шукати гроші по кишенях, отримати фальшиву купюру, якою потім не вийде розрахуватися, випадково загубити гроші, якщо сигнал повітряної тривоги застав вас посеред вулиці й терміново потрібно бігти до сховища — таких прикрих ситуацій можна уникнути завдяки кешлес. 

Безготівкові розрахунки легше контролювати. В умовах, коли фінанси та ресурси обмежені, за допомогою онлайн-банкінгу ви можете стежити за сімейним бюджетом, визначати найнеобхідніші статті витрат та планувати покупки для родини найкращим чином, а також вчасно сплачувати комунальні та інші необхідні регулярні платежі онлайн.  

Це безпечно. Операції з готівкою наражають вас та працівників банківської сфери на додатковий ризик — цього можна уникнути.

Не забувайте: Національний банк України продовжує докладати усіх можливих зусиль, аби система електронних платежів працювала у звичайному режимі. Для цього банківська система продовжує забезпечувати всі необхідні інфраструктурні та технологічні рішення.

 

 

Ярослава КОБИНЕЦЬ

***

Цей матеріал підготовлено за підтримки Європейського Союзу. Зміст є винятковою відповідальністю автора і не обов’язково відображає погляди Європейського Союзу.

Коментар
20/04/2024 Субота
20.04.2024
19.04.2024