Ноги годують: один день з луцьким чоботарем. РЕПОРТАЖ

26 Листопада 2019, 16:50
Луцький чоботар ремонтує взуття 13235
Луцький чоботар ремонтує взуття

До місцевого чоботаря Володимира Горбатюка їдуть зі всього Луцька та навіть з навколишніх сіл, адже тут якісний та швидкий ремонт. Клієнти впевнені в майстрах, які тут працюють. 

Для власника луцької взуттєвої майстерні на першому місці є якість, задоволені люди, індивідуальний підхід до кожного клієнта і помірна ціна.

26 листопада – професійне свято відзначають майстри і ремісники, що займаються дизайном, виготовленням і шиттям взуття, а також працівники, зайняті у цьому виробництві і фахівці з ремонту взуття. 

Журналістка Бізнес.Району з нагоди свята порозмовляла з луцьким чоботарем Володимиром Горбатюком. Підприємець розповів, коли і чому почав цікавитися взуттям, та про всі тонкощі своєї роботи.

Майстерню Володимир відкрив рік-півтора тому, і сьогодні сюди взуття на ремонт носять не тільки лучани, які живуть поблизу, а й навіть з приміських сіл їдуть сюди. Адже тут якісно і порівняно недорого. Працює вона в будні з 9:00 до 18:00, але в п’ятницю – до 15:00. У суботу та неділю – вихідні.

Цей бізнес Володимир називає сезонним і прибутковим. Найбільше роботи весною-осінню, а найменше – влітку, коли всі відпочивають, та взимку.



Купа взуття, яка чекає своєї черги
Купа взуття, яка чекає своєї черги

 

ПРО ВІДКРИТТЯ МАЙСТЕРНІ

Ремонтувати взуття – найперше прийшло на думку Володимиру, чим же зайнятися після закінчення інституту. Адже в цей час знайти роботу було нелегко.

Знайомі чоботаря працювали на взуттєвій фабриці, вона через трохи почала занепадати, тому троє друзів вирішили відкрити власне маленьке виробництво: шили, робили взуття, возили по селах Луцького району, продавали.

«Нове щось починати не було сенсу. Попрацювавши певний час, потрібно було розробляти нові моделі, згодом настав період кризи – 2008 рік. Тому ризиковано було вкладати і не знати, чи повернеш ці гроші назад. Одного дня просто вирішили перекваліфікуватися на ремонт взуття», – розповів власник взуттєвої майстерні.

Після оренди кількох «точок» для ремонту взуття у Луцьку, Володимир Горбатюк зупинився таки на вулиці Шевченка, де вже орієнтовно півтора року «живе» майстерня для взуття і має своїх постійних клієнтів. Тут поблизу конкурентів у Володимира немає.

«Якщо розумієшся на цьому бізнесі, то вести його не складно. Важче знайти кваліфікованого спеціаліста, який добре ремонтуватиме взуття», – зауважив бізнесмен.



В цеху по ремонту взуття працюють сам власник Володимир і майстер Олексій. Коли Володимир Горбатюк брав його ремонтувати взуття, то найперше цікавився, який досвід роботи та в кого вчився цієї майстерності.

«Охочих працювати було не так багато. Хтось хотів працювати й одразу мати великі гроші, але якості у їхній роботі я не бачив. Олексій прийшов, попрацював, показав, що він вміє робити і як. Мені його якість сподобалася, та й клієнтам теж», – поділився Володимир.

Хоч і майстерня в п’ятницю працює до 15:00, а ми розмовляли після, Володимир клієнтам не відмовляв, а радо приймав. Двері ніби й не зачинялися. Постійно хтось приходив то по відремонтоване взуття, то приносив, аби над ним почаклували майстри своєї справи. Щось важливе навіть доробляв під час нашої бесіди.

ПРО ЯКІСТЬ ТА ЗРУЧНІСТЬ

За словами підприємця, фахівця з ремонту взуття люди вибирають за декількома критеріями: або зручно, близько по розташуванню, або якісно, або дешево.

«До мене в майстерню приїжджають люди і з Рівненської, з проспекту Соборності, тому що якість виконаної роботи майстром задовольняє. Якщо наш фахівець зробив якісно й гарно, без претензій, то прийдуть ще раз обов’язково. Важливий також і підхід до клієнта. Майстер має ввічливо спілкуватися, позитивно відноситися до клієнта, в якому б настрої він не приходив. Потрібно підбадьорювати, усміхатися, налаштувати на позитив. Ми стараємося зробити все можливе по максимуму, аби відремонтувати взуття, яке нам приносять. Ми до кожного взуття намагаємося підходити професійно й відповідально», – наголосив майстер.



У майстерні Володимира Горбатюка є послуга «Виїзд до клієнта». Працівники майстерні можуть забрати взуття у клієнта, якщо йому не виходить привезти, або ж в нього є кілька пар, які потрібно відремонтувати. 

«Ми за попередньою домовленістю можемо забрати взуття в клієнта, і навіть через кілька днів відвезти назад, якщо це десь по дорозі», – поділився Володимир.

Така послуга тільки для завбачливих клієнтів, які стежать за своїм взуттям, бачать, що його пора відремонтувати, а не тоді коли ремонтувати треба прямо вже. 

Гарантія на ремонт взуття у підприємця така, яка прийнята в Україні: сім днів на дрібний ремонт, 14 днів на середній ремонт і 21 день на крупний ремонт.

«У разі виявлення недоліків, ми оцінюємо проблему. Якщо це з нашої вини, то ремонтуємо ще раз безкоштовно», – додав власник.

Розмову знову перервав один із клієнтів, який прийшов забрати свої туфлі. Його пару ще не встигли зробити, але Юрію потрібно було на сьогодні. Тому Володимир взявся доробляти під час бесіди. Зокрема доробляв профілактику підметки.

«Вирізаємо, зачищаємо, намазуємо клеєм і підошву, і профілактику. Декілька хвилин воно підсихає. Тоді нагріваємо і приклеюємо на підошву. Тоді притискаємо та чекаємо, поки висохне. Все лишнє потрібно обрізати канцелярським ножем і зачистити на станку, шліфувальній машині, щоб гарно виглядало», – коментує процес роботи майстер Володимир.




Юрій живе в передмісті, але постійно привозить взуття на ремонт в цю майстерню.

«Обираємо з сім’єю її, тому що тут якісний і швидкий ремонт. Найголовніше те, що він неповторний. Тобто раз зробили і довго носимо взуття. Ми впевнені в майстрах, які тут працюють. Батьки теж сюди привозять взуття на ремонт. Нам важлива якість роботи в першу чергу, а тут вона хороша, тому звертаємося сюди постійно. Працівники ніколи не грубіянили, ніколи не підводили. Якби не подобалося, то я сюди б не приходив. Тому що конкуренція на сьогоднішній день велика, обирав би щось інше», – поділився з Бізнес.Район клієнт Юрій, який прийшов забрати своє відремонтоване взуття.

1


Читайте також: Як луцький вегетаріанець відкрив магазин, бо не мав що їсти

ПРО ПОСЛУГИ

У ремонті взуття майстри намагаються нікому не відмовляти. Хіба що людині вигідніше буде вже купити, ніж ремонтувати, то фахівці попереджають про це клієнтів.

«Ми відмовляємо, якщо бачимо, що його не доцільно ремонтувати. Радимо не викидати гроші на вітер», – зауважив Володимир.

В цеху можна отримати будь-які послуги: підклейки взуття, ушивки. Замінюють набійки резинові, металеві, поліуретанові, роблять профілактику (ставлять нову підошву, слід), замінюють каблуки в чоловічих і жіночих парах, замінюють замки, бігуни. Ремонтують шкіряне і шкірозамінне взуття.



«Якщо є майстри «умілі ручки», які підклеюють пари суперклеєм, а він з часом дерев’яніє і стає склом, то цю частину зі взуття потрібно вирізати й викидати. Ми мучимося, віддираємо суперклей, відчищаємо при можливості. От зі шкіри це неможливо здерти», – розповів співрозмовник.

Окрім того, замінюють й геленки – металеву пластину в середині взуття, коли високий каблук, то вона тримає форму, аби не хитався. Ремонтують також і взуття з тканини.


Є такі люди, які приносять сумки на ремонт, ошийники для тварин, аби приклеїти до них блискучі камінчики, бо це має бути в подарунок.

«Якщо ми можемо це зробити, то обов’язково беремося», – додав фахівець із ремонту взуття.

В основному з ніякими майстернями в місті не співпрацюють, але коли, наприклад, потрібно розтягнути взуття, то звертаються до колег.

ПРО ЦІНИ

Ціни доступні пересічному клієнту. Вона залежить від того, скільки часу й матеріалів витратили майстри.

«Ми не встановлюємо ціну, а дивимося на ринок по Луцьку. Тому що в Києві за це беруть значно більше грошей. Ми індивідуально підходимо до кожного клієнта. Часом приходять літні люди, і йдеш ним на уступки, адже бачиш, що вони мають тільки це єдине взуття. Часом робимо за пів ціни. Розуміємо, що є люди, які не можуть справді заплатити більше», – поділився бізнесмен.

Володимир Горбатюк додав, що у них ціна дорівнює якості. Навіть якість краща, адже вона на першому місці.



Буває таке, що майстри не встигають вчасно зробити замовлення, адже попередньо глянувши на нього, не одразу зрозуміли, скільки потрібно витратити на нього часу.

Знижок для постійних клієнтів у майстерні немає. Але власник хотів би їх впровадити в майбутньому.

«Поки немає змоги записувати, чи це десята пара взуття, чи ні. Якщо постійно приходять, то ми не озвучуючи, можемо зробити знижку. Також плануємо запровадити картку клієнта, знижки тощо», – поділився планами луцький підприємець.

Матеріали для ремонту закупляють за потреби в спеціалізованих магазинах Луцька.

«Матеріали вже перевірені часом, тому впевнені в їх якості. Деякі матеріали, яких немає в магазинах, замовляємо через інтернет – вони дорожчі та якісніші, для елітного взуття», – наголосив Володимир.

Володимир Горбатюк зазначив, що ніяких тренінгів у Луцьку не проводять, де можна підвищити свою кваліфікацію в цій професії. Ніде не вчать шити та ремонтувати взуття, тому, каже, «гугл» в допомогу.

Майстер удень може відремонтувати 10 пар, 15 пар, а може й 5 – все залежить від складності ремонту.





Власник цеху для ремонту взуття додав, що ця робота приносить йому не тільки гроші, а й задоволення.

«Я б навіть порадив новачкам, які хочуть відкрити власну справу, спробувати себе в ремонті взуття. Якщо ти не хочеш дуже довго й багато вчитися, і якщо в тебе є навички до технічної праці й головне – бажання, то раджу братися за цю справу», – додав чоботар.



2

В цей же ж день до майстерні прийшов котик
В цей же ж день до майстерні прийшов котик

Деталі про взуттєву майстерню ТУТ.

Анна МАНЮХІНА

 

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024