Релокація бізнесу із зони бойових дій на Рівненщину: що потрібно знати

18 Травня 2022, 17:47
До переліку західних областей куди можна перевезти бізнес потрапила і Рівненщина 6841
До переліку західних областей куди можна перевезти бізнес потрапила і Рівненщина

Під час війни з росією для нашої держави дуже важливо втримати вітчизняну економіку. Ситуація наразі надскладна в зоні бойових дій. Насамперед, це Східні і Південні регіони України. 

Для того, аби допомогти місцевим підприємствам врятуватися і перенести виробництво у більш безпечне місце Уряд розробив Програму щодо тимчасового переміщення підприємств з постраждалих під час війни регіонів. До переліку західних областей куди можна перевезти бізнес потрапила і Рівненщина. 

Про особливості програми і про те, чим область приваблива для перенесення бізнесу, пропонуємо ознайомитися у матеріалі.

Релокація бізнесу: як діє програма

Заявку для участі у програмі можуть подавати різні підприємства. Не лише великі бізнеси, але й малі виробництва штат яких налічує 10-20 працівників. Міністерство економіки після обробки усіх запитів визначає черговість релокації компаній. 

Пріоритет мають стратегічні підприємства та компанії, які виробляють товари першої необхідності. До прикладу: хліб, їжу, питну воду, одяг. Тобто усе для забезпечення цивільного населення, військових, бійців тер оборони.

Підприємства, які мають змогу самотужки перевезти своє обладнання, отримають допомогу з логістичних питань. Пріоритет у черговості релокації надається підприємствам, які можуть самостійно забезпечити демонтаж та перевезення своїх потужностей до найближчої станції АТ «Укрзалізниця».  Можливість для евакуації бізнесу існує лише тоді коли немає надмірної загрози водіїв та залізничників.

Важливо: у зоні безпосередніх бойових дій та через гуманітарні коридори релокація не проводиться. 

Читайте також:  Операція – релокація: юридичні нюанси для переїзду бізнесу із зони бойових дій

Порядок створення заявок

Спершу компанії необхідно заповнити заявку на участь у програмі за посиланням https://auction.e-tender.ua/#/register. У наданій формі потрібно вказати ЄДРПОУ підприємства, адресу виробництва, визначити потреби до виробничого приміщення (обсяги використання електроенергії, газу, води), кількість працівників та обладнання, спосіб транспортування, орієнтовний термін монтажу обладнання на новому місці тощо. 

У Мінекономіки просять під час заповнення заявки максимально деталізувати інформацію про підприємство. Це спростить та пришвидшить процес подальшого транспортування.

Важливо: запити з неповною інформацією та повторні форми видаляються.

Етапи опрацювання заявок

Після заповнення заявок їх відсортовують за пріоритетністю. У першу чергу на релокацію можуть розраховувати виробничі підприємства. Фахівці Міністерства економіки зв’язуються з претендентами на релокацію та доуточнюють всю необхідну інформацію.

Усі заявки розглядаються оперативно. Тривалість розгляду від 1 до 3 днів для підприємств, що мають першочергове значення для оборонного комплексу, життєдіяльності населення та підтримки економіки у воєнний час. Щодо інших підприємств (не пріоритетних) – заявки можуть розглядатися до 5 днів.  

Після з’ясування усіх деталей її передають спеціально призначеним відповідальним фахівцям до однієї з приймаючих обласних адміністрацій. Зокрема підприємство може обрати одну із  дев’яти запропонованих областей. 

А саме: Закарпатську, Львівську, Івано-Франківську, Тернопільську, Хмельницьку, Чернівецьку, Вінницьку, південні території Волинської і Рівненської областей.

Наступний етап – безпосереднє контактування з фахівцями в областях. Разом з ними спільно шукають варіанти для розміщення виробничих потужностей, вирішують питання оренди, підключення мереж, розселення персоналу і членів родин.

Далі черга за логістами. Головним перевізником виступає АТ «Укрзалізниця» та АТ «Укрпошта». Вони відповідають за підвезення обладнання до залізничної станції, а також можуть виступати оператором. Така співпраця забезпечує оперативне проходження блокпостів, оформлює транспортні накладні і інші документи, що дозволяють компенсувати підприємству витрати на транспортування. 

Важливо: рішення про релокацію підприємства не передбачає перевезення всіх ФОПів, які на ньому працюють. Вони мають подавати заявки окремо. 

Завершальний етап – прибуття на нове місце. Підприємство монтує обладнання, підключається до мереж, запускає роботу. Фахівці обласних адміністрацій сприяють і допомагають компанії у облаштуванні. Державна служба зайнятості додатково співпрацює з підприємством у питанні працевлаштування нових робітників, а Державна служба з питань праці консультує у сфері гарантій безпеки життя і здоров’я працівників.

Читайте також: Релокація своєї душі: як ведеться бренду-переселенцю «520» у Рівному

Чим для релокації приваблива Рівненщина

Очільник  Рівненської ОВА Віталій Коваль зазначив переваги Рівненської області для переміщення бізнесу:

  • Рівненщина достатньо віддалена від зони активних бойових дій. І це є фактором безпеки для людей та бізнесу.
  • Область має розвинену транспортну та соціальну інфраструктуру. Вагомий виробничий, ресурсний, трудовий потенціал.
  • Обласною адміністрацією із залученням територіальних громад та спеціалізованих установ створена база даних земельних ділянок та об’єктів нерухомості, які можуть бути запропоновані представникам бізнесу постраждалих регіонів України для тимчасового чи постійного розміщення виробничих потужностей.
  • Налагоджено ефективний організаційний, юридичний та інформаційно-консультативний супровід процесу релокації бізнесу.
  • Організовано співпрацю з рієлторами щодо пошуку і належного документального оформлення передачі об’єктів комерційної нерухомості.
  • Постійним партнером адміністрації є обласний центр зайнятості, який готовий у стислі терміни забезпечити комплектування, підготовку та перепідготовку кадрів, необхідних для переміщених в область виробництв.
  • По кожному напрямку смартспеціалізації області, як і по інших ключових галузях економіки створені ефективні команди фахівців, до повноважень яких, серед іншого, віднесено і налагодження співпраці з представниками відповідних підприємств постраждалих регіонів України.
  • Обласна адміністрація забезпечує належну координацію робіт всіх причетних до процесу релокації бізнесу, включаючи органи місцевого самоврядування територіальних громад, територіальні органи міністерств та відомств, причетні підприємства, установи та організації регіону.
  • Створено відповідний call-центр 0800332723 та телеграм бот @rivnerelocation_bot , покликаний стати ключовим комунікативним майданчиком для бізнесу та всіх задіяних у програмі релокації.

Читайте також: Прихисток для бізнесу: релоковані підприємства пускають корінь на Рівненщині

Віталій Коваль відвідує релоковане підприємство «Арт Вуд Паркет» з Києва
Віталій Коваль відвідує релоковане підприємство «Арт Вуд Паркет» з Києва

Станом на початок травня на Рівненщину перевезло свій бізнес 21 підприємство. За словами начальника Рівненської обласної військової адміністрації Віталія Коваля, це бізнес із постраждалих регіонів країни, який  «за руку» провели через всі процедури і допомогли запуститися на Рівненщині.

«Створений обласною військовою адміністрацією Центр релокації бізнесу вже опрацював 961 «холодний» дзвінок. З них 206 – це «теплі» заявки від підприємств, які розглядають для себе можливість релокації в нашу область. В чому, власне, ми й активно допомагаємо. Щодня і кожному індивідуально», розповів очільник Рівненської ОДА.

За його словами, найбільше звернень отримали від підприємств із різних галузей: 32 % - харчової, 31 % - легкої, 18 % - деревообробної та меблевої промисловостей.

Читайте такожПідприємства-переселенці: як на Рівненщині працює релокований зі столиці бізнес «Димне м’ясо від Тараса»

***

Матеріал створено за підтримки Української Асоціації Медіа Бізнесу

Коментар
18/04/2024 Четвер
18.04.2024
17.04.2024