День програміста: чому професія є важливою у 2022 році

13 Вересня 2022, 11:00
День програміста 5434
День програміста

У 256 день року, в День програміста, вшановують інноваторів, які продовжують змінювати світ та створюють програму за програмою.

Цей день також відомий як Міжнародний день програміста і відзначається на основі двійкового коду. 

Історія свята дня програміста в Україні

У цей день вшановують програмістів у багатьох країнах. Навряд чи знайдеться людина у цивілізованому світі, яка б не скористалася інструментами програміста.

В Україні День програміста не є офіційним святом, але у багатьох країнах він входить до переліку державних свят. Найчастіше день відзначають, вітаючи працівників компаній, влаштовуючи вечірки та корпоративи. Програміст в Україні – людина, яка має повагу оточення.

13 вересня святкуємо День програміста
13 вересня святкуємо День програміста

Програмісти під час військового стану

Мобілізація айтішників oбгoвoрюється з початку повномасштабного вторгнення. Спoчaтку в мережi пoширили лист гoлoви Мiнцифри Михaйлa Федoрoвa, в якoму вiн зaпрoпoнувaв не мoбiлiзoвувaти aйтiвцiв, oскiльки вoни вже вoюють у кiберпрoстoрi.

Пiзнiше булa зaявa голови Зaкaрпaтськoї OВA Вiктoрa Микити прo те, щo вoни ствoрюють нaцioнaльний IT-клaстер тa забезпечать бронь від мобілізації усiм aйтiвцям нa чaс вoєннoгo стaну. Oбoв'язкoвoю умoвoю посадовець озвучив реєстрaцiю нa теритoрiї oблaстi як реiнтегрoвaнoгo пiдприємствa з iншoгo регioну.

У відповідь прo пoдiбну мoжливiсть разом oгoлoсили й хaркiвськi IT-Клaстер тa OВA. Тaк вoни намагаються зберегти міцний тил для вiдрновлення екoнoмiки регioну, уникнувши такого явища, як мобілізація ІТ.

Плюси і мінуси професії програміста

Важливо розуміти, що робота програміста може бути різною: хтось працює в маленькому агентстві, хтось у великому, хтось працює на фрілансі або має власний бізнес і так далі. Найчастіше вони працюють на компанію. З'ясуймо відповіді на запитання – професія програміст плюси і мінуси.

Плюси:

  • стабільний, відносно високий рівень заробітної плати;
  • пакет переваг. Окрім відпустки, є страховка та деякі інші бонуси;
  • попит. На ринку відчувається дефіцит робочої сили. І чим вища кваліфікація спеціалістів, тим більший попит на них;
  • навчання коштом компанії. Часто компанії вітають професійний ріст своїх співробітників і оплачують тренінги, конференції, курси тощо;
  • освіта має другорядне значення. Це факт. На будь-якій співбесіді роботодавець прийме рішення, виходячи з того, як ви впораєтеся із тестовим завданням;
  • часто робота творча. Вирішувати нестандартні завдання за допомогою кмітливості – це саме те, за що платять програмістам;
  • зростання кар'єри та зарплати залежить від кваліфікації, а не від тривалості роботи;
  • можливість працювати віддалено. Багато компаній не бояться наймати співробітників для віддаленої роботи. Це дозволяє вибрати комфортне місце для проживання та роботи.

Мінуси:

  • сидяча робота перед екраном комп'ютера. З іншого боку, це сумнозвісна проблема, і великі корпорації часто відкривають фітнес-центри, ставлять боксерські груші та столи для настільного тенісу;
  • робота може бути нудною. Час від часу вам доводиться виконувати повсякденні справи;
  • немає багато спілкування. Мережа робочих контактів програміста зазвичай налічує не більше 5-10 осіб. Екстравертам і комунікабельним людям знадобиться деякий час, щоб адаптуватися до того, як воно є;
  • у невеликих проєктах ви повинні бути майстром на всі руки. Іноді фахівцеві доводиться не тільки кодувати, а й розмічати, налаштовувати сервер і спілкуватися з клієнтом. Це недолік невеликих студій і агентств.

Скільки заробляє програміст в Україні

Професія програміста відкриває великі можливості, адже майбутнє нерозривно пов'язане з розвитком інформаційних технологій. І взагалі, тут важливо мати талант і любити те, що робиш. ІТ-сфера повинна бути рідним середовищем.

Скільки заробляє програміст в Україні залежить від кваліфікації та рівня досвіду розробника. Наприклад, річна зарплата розробника програмного забезпечення в нашій країні для спеціаліста початкового рівня становить близько 15 000 доларів на рік.

Інженер-програміст середнього рівня заробляє 22 000 доларів на рік. Середня зарплата старшого розробника програмного забезпечення досягає 35 000 доларів на рік.

Погодинна оплата програміста багато в чому залежить від рівня навичок та рівня досвіду. Середня погодинна ставка для молодших розробників програмного забезпечення становить від 10 до 15 доларів. Середня погодинна ставка програміста середнього рівня становить близько 17-20 доларів за годину його роботи. 

Зарплати програмістів в Україні цьогоріч виросли, попри війну. У червні середня зп програміста була 3400 доларів проти 3300 за грудень минулого року.

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024