Карантин як форс-мажор для бізнесу. АДВОКАТ РАЙОНУ

19 Березня 2020, 14:40
7913

В Україні все частіше обговорюють питання використання карантину як «форс-мажорної обставини» в бізнесі.

Бізнес.Район запроваджує рубрику «Адвокат району» і сьогодні ми пояснимо, що таке форс-мажорні обставини та куди можна звертатися за відповідним сертифікатом. Пояснює адвокат Василь Харчук.

Окремі «знані» юридичні фірми на широкий загал пропонують підприємцям-орендарям за 1500-2000 гривень підготувати документи, які начебто будуть надавати право не платити орендну плату, комунальні послуги, інші обов’язки по договору. При цьому нав‘язують думку, що карантин є загальною форс-мажорною обставиною, яка звільняє від виконання договірних зобов’язань.

Читайте також: Малий бізнес Луцька вчиться працювати з доставкою через фейсбук-групу

Будьте мудрими і «не клюйте» на такі пропозиції, оскільки об’єктивна юридична реальність дещо інша.

Дійсно, відповідно до статті 617 Цивільного кодексу особа, яка порушила зобов'язання, звільняється від відповідальності... якщо це сталося внаслідок непереборної сили. По-іншому це називається «форс-мажорні обставини» або «форс-мажор».

Такими форс-мажорними обставинами, згідно Закону про торгово-промислові палати, є, зокрема: загроза війни, збройний конфлікт; акти тероризму, диверсії, піратства, безлади, вторгнення, блокада, повстання, масові заворушення; страйк, аварія, протиправні дії третіх осіб, пожежа, вибух, епідемія, сильний шторм, циклон, ураган, торнадо, буревій, повінь, нагромадження снігу, ожеледь, град, заморозки, замерзання моря, проток, портів, перевалів, землетрус, блискавка, пожежа, посуха, просідання і зсув ґрунту, інші стихійні лиха та інше.

Спеціальним законом від 17 березня 2020 року до цього переліку включено також і карантин.

Постановою Кабінету Міністрів України № 211 від 11 березня 2020 року на усій території України встановлено карантин у зв’язку з поширенням вірусу COVID-19. Але це не означає, що на території України настали загальні для усіх і для кожного «форс-мажорні обставини»: для когось це може бути форс-мажорною обставиною, а для когось ні.

Торгово-промислова палата України уже заявила, що не має повноважень у загальному порядку визнавати карантин та спалах коронавірусу форс-мажором. Що це означає?

Перше. Наприклад, кінотеатр, який припинив показ фільмів, може просити Торгово-промислову палату видати йому сертифікат про наявність форс-мажору, тому що припинення роботи відбулося не з вини кінотеатру, а примусово, на підставі наказу органів державної влади, у зв’язку з карантином.

Друге. Але, перевізник, який «застряг» на кордоні в черзі і не встигає виконати свої обов’язки щодо поставки товару у чіткий строк, не може посилатися на карантин як на форс-мажор, оскільки саме по собі запровадження карантину не призвело до закриття пунктів пропуску для вантажних автомобілів.

Третє. Продовольчий магазин, який зупинив роботу у зв’язку із зниженням кількості покупців, не може посилатися на форс-мажор і не платити орендну плату, оскільки робота продуктових магазинів в час карантину не заборонялася.

Тобто, кожний випадок є індивідуальним і потребує вивчення.

Порада! Остерігайтеся тих «спеціалістів», які пропонують вам «форс-мажор» в Інтернеті за гроші, не знаючи вашої ситуації.

У кожному випадку для вирішення питання, чи є ваша обставина форс-мажорною, необхідно звернутися до Торгово-промислової палати України або торгово-промислової палати в області. Саме ці установи мають право видати сертифікат про підтвердження наявності у вас таких обставин.

Сертифікат про форс-мажорні обставини (обставини непереборної сили) для суб’єктів малого підприємництва видається безкоштовно.

Якщо ви вирішили звернутися за отриманням сертифікату, обов’язково надайте Торгово-прмисловій палаті копію договору, для цілей якого ви просите видати сертифікат, а також наказ про зупинення діяльності (роботи) або будь-які інші підтвердження неможливості виконати умови договору у зв’язку з карантином.

У будь-якому разі, незалежно від того – карантин це чи ні, намагайтеся порозумітися зі своїми партнерами за договорами шляхом переговорів.

У такий складний час людські поступки та цінності мають бути важливішими, ніж юридичні тонкощі.

Читайте також: Волинські бізнесмени об’єднуються заради боротьби з коронавірусом

 

Василь ХАРЧУК, адвокат

 

Будь ласка, про цікаві для вас теми наступних юридичних консультацій повідомляйте нам у листах на електронну адресу редакції [email protected] або в коментарях на нашій сторінці у Facebook.

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024