Вся допомога успішно доїхала: як VolWest Group налагодила співпрацю з іноземними благодійниками

13 Березня 2023, 17:35
Як VolWest Group  налагодила співпрацю з іноземними благодійниками 7527
Як VolWest Group налагодила співпрацю з іноземними благодійниками

Інвестиційна група VolWest Group розвиває бренд SPAR в Україні з 2017 року. І за цей час налагодила хороші і стійкі взаємостосунки з міжнародними колегами, які не залишились осторонь війни росії проти України та почали допомагати як фінансово, так і в вигляді гуманітарної допомоги.

Про те, як налагоджували таку співпрацю, що передають іноземні партнери для SPAR Україна, як розподіляють гуманітарну допомогу і хто цим займається, розповів Бізнес.Район генеральний директор VolWest Group Роман Корсак.

Як налагоджували співпрацю зі SPAR International

За словами Романа Корсака, з перших днів неспровокованої повномасштабної війни росії проти України партнери зі SPAR International (центральний офіс мережі, Нідерланди) висловили однозначну підтримку України і готовність допомагати як фінансово, так і гуманітарною допомогою.

І тоді з усіх країн-партнерів SPAR (Іспанія,  Нідерланди,  Польща,  Великобританія,  Грузія,  Данія,  Гран-Канарія,  Албанія,  Норвегія,  Німеччина,  Угорщина,  Швейцарія,  Австрія,  Ірландія,  Італія, Бельгія тощо) почали надсилати допомогу.

«Спочатку наші запити були відносно загальними: медицина, продукти харчування (консервація м’ясна та овочева, енергетичні батончики та шоколадки, локшина та каші швидкого приготування, сухі сніданки, дитяче харчування), питна вода, засоби гігієни та подібне. Це було обумовлене тим, що Україні на той момент було потрібно все, що можуть знайти у світі і надіслати.

З часом, у міру того, як розвивалася ситуація, ми коригували запити, фокусуючись на конкретних напрямках допомоги. Станом на сьогодні, основним напрямком є медицина та медичні засоби, які ми використовуємо для комплектування індивідуальних аптечок та тактичних медичних наплічників, які далі безкоштовно передаємо ЗСУ», – зазначив Роман Корсак.


Що передають партнери для SPAR Україна

Генеральний директор VolWest Group розповів і про всю допомогу, яку отримала Україна від SPAR International за період повномасштабної війни. І це:

  • Понад 430 тонн гуманітарної допомоги, зокрема продукти та засоби гігієни.
  • 151 тонна кормів для тварин.
  • 12 генераторів від SPAR Австрія.
  • 3000 EUR для підтримки дітей, які були вимушені виїхати зі своїх домівок.

Медицина та медичні засоби на понад 100 тисяч EUR:

  • Понад 20 кілометрів стрічки Hook & Loop для виробництва кровоспинних турнікетів (цього достатньо для виробництва 25 тисяч турнікетів);
  • десятки тисяч марлевих серветок, марлевих та еластичних бинтів для перев'язки, тампонади;
  • тисячі термоковдр для попередження гіпотермії;
  • шприци та голки;
  • антибіотики та інші медикаменти;
  • антисептичні розчини (як-от бетадин);
  • іммобілізаційні шини для фіксування переламаних кінцівок;
  • шийні комірці, що використовуються при травмах шиї та хребта;
  • мішки Амбу для штучного вентилювання легень;
  • декомпресійні голки (для зняття напруженого пневмотораксу);
  • спеціальні пластирі zinc oxide plaster в ролах.

Як розподіляють допомогу і куди відправляють

Більшу частину продуктів (понад 300 тонн) благодійники, за словами Романа Корсака, відправили напряму в міста, що найбільше постраждали від війни. Це Харківська, Чернігівська та Київська області, а також частину передали Malteser International для подальшого розподілу.

Іншу частину використали для формування сухпаїв для ЗСУ та продуктових наборів для внутрішньо переміщених осіб. Сухпаї передавали ЗСУ напряму (відповідно до їхніх запитів), а продуктові набори розповсюджували через мережі супермаркетів SPAR та «Наш Край» у співпраці з органами місцевої влади.

«Ще частина допомоги пішла до Центру для вимушених переселенців, який ми організували в КРЦ «Адреналін Сіті» (Луцьк). Ми надали прихисток уже понад 7 тисячам людей, і наразі там проживає понад 100 осіб (як дорослих, так і багато дітей).

Щодо медицини та медичних засобів. Усі вони ідуть на комплектування індивідуальних аптечок та тактичних медичних наплічників, які ми далі цільово і безкоштовно передаємо воїнам ЗСУ. Уже виготовили близько 35 тисяч турнікетів, скомплектували та передали понад 27 тисяч аптечок та понад 2 тисячі медичних наплічників», – розповів Роман Корсак.

Волонтерськими проєктами займається команда VolWest Hub

Як повідомив Роман Корсак, усіма волонтерськими проєктами під час повномасштабної війни займається команда VolWest Hub. Кожен із керівників бізнесів відповідальний за свій напрямок.

Для прикладу, за збір і розподіл продуктів харчування відповідальні CEO SPAR і «Наш Край» Віктор Мольченко та керівник проєктного офісу Віталій Демчишин. За комплектування і розподіл аптечок та наплічників відповідальні Сергій Васильков, Дмитро Гаврилов, Іван Гусак та команда клінік «Біхелсі».

Петро Кульпач (виконавчий директор VolWest Group) і Тетяна Репницька (голова ГО «Технопарк «Центр медичних інновацій») фокусуються на залученні грантів та комунікаціях із благодійними фондами. Галина Шотік (директорка «Адреналін Сіті») та Альбіна Освіцінська (директорка артхостела-готеля «Адреналін») опікуються вимушено переміщеними особами у Центрі.

Сергій Будник та Олег Рабочаускас відповідають за виготовлення турнікетів, м’яких нош, евакуаційних строп та іммобілізаційних шин. Віктор Корсак (голова Ради Директорів VolWest Group) є головним ініціатором VolWest Hub і координує весь цей процес.

«Моя основна роль у комунікації з міжнародними партнерами (Європа, США, Канада), пошуку та логістиці медичної гуманітарної допомоги з-за кордону. Тобто кожен займається саме тим, у чому має компетенції», – проінформував Роман Корсак.

«А ще команда наших інструкторів – Віктор Корсак, Сергій Васильков, Тетяна Репницька, Катерина Футрук – проводить навчання з тактичної медицини згідно зі стандартами TCCC – Tactical Combat Casualty Care. Навчили уже понад 12 тисяч людей (як цивільних, так і військових) і продовжуємо далі. До речі, Катерина Футрук (директорка з маркетингу SPAR) і Наталія Сайкевич (операційна директорка SPAR) ще курують наш фандрейзинговий проєкт «Гривня для ЗСУ», в межах якого українці вже задонатили близько 1 мільйона гривень через каси наших супермаркетів. Ці кошти пішли на аптечки для ЗСУ.

Водночас за всіма керівниками є команди волонтерів з усіх наших бізнесів (а також зовнішні волонтери з міста). Вони чергують у Центрі для ВПО, комплектують сухпаї, аптечки та наплічники, виготовляють турнікети та інше медичне спорядження.

Ольга Волкова (HR-менеджерка VolWest Group) координує усіх волонтерів і спрямовує в ті напрямки, де в конкретний момент є найбільша потреба. Це сотні людей. І я щиро вдячний кожному з нашої великої волонтерської команди за внесок у Перемогу України», – зазначив генеральний директор VolWest Group.

«Вся допомога успішно доїхала»

SPAR International окрім продуктів та ліків на початку війни надали фінансову допомогу, що допомогло благодійникам стабілізувати грошовий потік і забезпечити жителів місцевих громад необхідними продуктами харчування. Також партнери SPAR, як розповів Роман Корсак, активно допомагали із працевлаштуванням українців у Європі.

Гендиректор VolWest Group також повідомив, як відбувається логістика гуманітарної допомоги та чи виникали при цьому якісь проблеми.

За його словами, у Дорогуську на кордоні Польща-Україна організували хаб (за що VolWest дуже вдячні SPAR International), куди всі країни-партнери SPAR доставляли вантажі, і звідти вантажі забирають та завозять в Україну.

«Було багато різних проблем і ускладнень у цьому процесі, але головне – вся допомога успішно доїхала.

Далі по Україні веземо ми своєю або найманою логістикою, або ж забирають ГО, які дають запити, або ж відправляємо «Нова Пошта Гуманітарна», – повідомив Роман Корсак.

Міжнародні партнери VolWest Group також активно комунікують про війну в Україні і про необхідність допомагати Україні.

«Особливо на початку повномасштабної війни це було дуже видно. З усіх країн Європи нам присилали фото з прапорами України на фасадах магазинів, оголошеннями всередині торговельних закладів чи у соцмережах про збір продуктів/коштів для України», – зазначив гендиректор VolWest Group.

Як долучитися до ініціативи?

Волонтери завжди потрібні. Інформацію про те, як долучитися, можна знайти на сайті https://www.help.volwestgroup.com/. Там є контакти, куди можна подзвонити (0 800 50 14 18)/написати ([email protected]) і долучитися до волонтерської діяльності, якщо є бажання.

«Будемо раді будь-якій допомозі. А ще закликаю донатити на нашому сайті. Усі внески зараз спрямовуємо на медичне спорядження (аптечки, наплічники тощо) для наших сміливих бійців Збройних Сил України», – підсумував Роман Корсак.

Читайте також: За діяльність «Волонтерського VolWest Hub» Епіфаній нагородив родину Корсаків

 

 

Коментар
29/03/2024 Четвер
28.03.2024