Зі смаком до життя: двоє жінок-переселенок розвивають у Луцьку рибний бізнес
Війна забрала в українців багато: домівки, близьких, спокійне життя. Але для Анжели Сищенко та Ольги Стоноги, двох сильних жінок, війна стала не кінцем, а початком нового шляху.
Обидві жінки – вимушені переселенки з різних куточків України, знайшли в собі сили не просто вижити, а побудувати нове життя, повне смаку та аромату. Їхній приклад доводить, що навіть у складних життєвих обставинах можна створювати ідеї та реалізувати свої мрії.
Від виробництва та ринку до мрій про власний магазин
Жінки відкрили бізнес з виробництва копченої та солоної риби й морепродуктів у Луцьку, їхня продукція вже набула популярності серед місцевих жителів, тож Ольга та Анжела, хоча й втомлюються на виробництві, але з оптимізмом дивляться в майбутнє.
«Ми не хотіли бути сильними, нас такими зробила війна. Ми були змушені стати сильними в цих умовах, особливо для майбутнього наших дітей», – пояснили жінки.
Наразі вони активно торгують своїми крафтовими смаколиками на фермерському суботньому ринку, де їхня продукція вже здобула популярність серед лучан.
Однак, в спекотну погоду продажі стають менш ефективними через зниження потоку покупців і необхідність постійно контролювати якість продукції. Тому власниці бізнесу шукають приміщення для відкриття магазину, який дозволить забезпечити стабільні умови зберігання і продажу товарів. Власний магазин стане не лише місцем реалізації продукції, але й затишним простором, де клієнти зможуть детально ознайомитися з асортиментом і без поспіху обрати улюблені делікатеси.
Анжела Сищенко: життя після втрат і новий бізнес у Луцьку
Анжела приїхала на Волинь з Донеччини разом з двома доньками. Її рідне місто Бахмут пережило тривалі та руйнівні бойові дії, які залишили глибокий слід на його історії та житті мешканців. За два тижні до початку повномасштабного вторгнення Анжела втратила чоловіка. Смерть коханої людини стала для неї тяжким ударом, який змінив усе її життя. Проте це не зупинило жінку, а лише надало їй нових сил і рішучості.
У Луцьк Анжела з дітьми приїхала влітку 2022 року, виїхавши з рідного міста, де залишилися спогади про минуле життя. Практика ведення власної справи у неї є вже понад 10 років. Разом із чоловіком вони почали солити та коптити рибу, і ця діяльність стала для них не лише бізнесом, а й способом зберегти теплі моменти разом.
Тепер Анжела продовжує займатись виготовленням рибних делікатесів разом з компаньйонкою Ольгою. Вони орендують приміщення для коптильні, де вже завершують ремонт. Крафтові рибні делікатеси підприємиці реалізують на фермерському ринку та в соціальних мережах.
«Зламане війною життя, втрата чоловіка, власного житла і роботи – це не вирок, це виклик», – так озвучила свій девіз Анжела.
Ольга Стонога: із Харкова до Луцька – шлях відродження і нових можливостей
Харків’янка Ольга Стонога була змушена почати нове життя у Луцьку після початку повномасштабного вторгнення. Вона разом із 11-річним сином покинула рідний Харків, коли вибухи ракет почали руйнувати її місто. У Харкові Ольга мала свій магазин жіночого одягу та маленький трейлер зі швидким харчуванням.
Проте війна залишила її без дому, магазину і стабільності. Її квартира та магазин були розбиті обстрілами, але жінка не втратила бажання працювати й створювати щось нове.
Сьогодні Ольга займається виробництвом натуральних копченостей разом з Анжелою. Жінки не ділять обов’язки, на всіх етапах працюють разом: від написання бізнес-плану до роботи на виробництві та торгівлі на ринку, разом ведуть соцмережі та бухгалтерський облік. На питання, як розподіляють ролі, відповіли коротко: «Працюємо».
Смаки Європи в українській коптильні: як Ольга використовує сімейний досвід і рецепти з подорожей
Ольга вклала у цей бізнес свої знання та досвід, отримані від батьків, які також займалися копченням. Ще одна її «фішка» – збірка рецептів, яку жінка складала роками з закордонних поїздок в довоєнні часи.
«Раніше багато подорожувала Європою, любила відвідувати Іспанію, Італію. Коли в ресторанах ласувала чимось особливо смачним – я купувала рецепти, які зібрала в збірку. Тепер користуюсь цими рецептами, щоб створювати такі ж особливо смачні делікатеси в Україні. Наприклад, креветки на грилі за рецептом із Барселони», – розказала Ольга.
Асортимент виробництва у Луцьку доволі різноманітний: риба та морепродукти гарячого копчення (скумбрія, морський окунь, лосось, мідії та кальмари); різні види риби холодного копчення (мойва, тунець, лосось та інші); в’ялені форель та тунець; мариновані мідії та кальмари; слабосолоні скумбрія та оселедець; рулети з трьох видів риби та навіть «торти» з чотирьох видів риби. Всю сировину для виробництва делікатесів замовляють з-за кордону.
Знайомство і початок спільної справи
Майбутні компаньйонки Ольга та Анжела познайомились на курсах «Економічні можливості для жінок, які постраждали внаслідок війни» від громадської організації «Розвиток Волині», що проходили на початку 2023 року.
Проєкт був орієнтований на внутрішньо переміщених жінок, які через війну змушені були переїхати до безпечніших регіонів, зокрема до Луцька та Волинської області. Він був спрямований на тих, хто мав або прагнув відновити власний бізнес, або хотів започаткувати нову справу на новому місці, шукаючи можливості для самозайнятості та підприємництва.
«Ми познайомились на навчанні, де вчились писати грантові заявки, обирали перспективну бізнес-ідею в умовах війни та створювали бізнес-план. Також опановували навички успішного продажу товарів і послуг у тих місцях, де є платоспроможні клієнти, дізнавались про важливість правильної комунікації з клієнтами та оптимальної логістики в умовах кризи. Потім написали гранти, які виграли підтримку від хабу «ВОНА» і почали працювати», – розказали жінки.
Серед інших учасниць програми Ольгу Стоногу та Анжелу Сищенко об’єднало спільне прагнення до саморозвитку і подолання викликів, тож вони зосередились на здобутті нових знань та втіленні їх у сфері підприємництва.
Конкурс «ВОНА»: підтримка для переселенок, які прагнуть відродити своє життя
Ольга та Анжела – переможниці конкурсу бізнес-проєктів для жінок, організованого луцьким кар’єрним хабом «ВОНА» у 2023 році. Конкурс, що відбувся за підтримки Фонду ООН у галузі народонаселення, давав жінкам, які опинилися у складних життєвих обставинах, шанс реалізувати свої підприємницькі ідеї.
Читайте також: Оголосили переможниць конкурсу бізнес-проєктів для клієнток луцького кар’єрного хабу «ВОНА»
Конкурс проходив у три етапи: подача заявок, бізнес-проєктів та засідання конкурсної комісії для вибору переможниць. Загалом участь у конкурсі взяли десять учасниць, які представили 11 підприємницьких ідей. Конкурс організували за фінансової підтримки від Фонду ООН у галузі народонаселення, що дозволило надати гранти на суму до 37 тисяч гривень для трьох переможниць.
Проєкт Анжели та Ольги отримав найбільше балів від комісії, тож вони стали лауреатами конкурсу й отримали підтримку для розвитку свого бізнесу у Луцьку.
«Для нас цей конкурс став не лише можливістю отримати фінансову допомогу, але й шансом відновити своє життя і знайти новий сенс у тому, що ми робимо», – пояснили підприємиці.
Складнощі на шляху до мети
Анжела та Ольга зізнаються: складнощів багато було на початку, є вони й зараз. Оскільки бізнес створювався в умовах війни в Україні, підприємиці мали подолати й проблеми ускладненої логістики, і відсутність української сировини через майже повністю зупинену риболовну промисловість, та й на місці не все йшло гладко.
Власними силами жінки знайшли дистриб'юторів, запустили виробництво та почали знаходити перших покупців через соцмережі. Однак відкрити магазин для рибних смаколиків, щоб мати стабільну точку продажу, їм поки що не вдалося через високі ціни на оренду приміщень.
«Мрії у нас амбітні – мати мережу магазинів по всій Україні та за кордоном. Ми віримо, що нам вдасться знайти приміщення для відкриття першого магазину у Луцьку на доступних умовах оренди, адже наразі все, що ми знаходили, – дуже дорого», – сказала Ольга.
Українська незламність: бізнес Анжели та Ольги як приклад відваги й стійкості
Анжела та Ольга удвох працюють на виробництві, самотужки ріжуть, солять, коптять, смажать рибу та морепродукти, упаковують в вакуумні пакування, продають на фермерському ринку та через соцмережі, самостійно знімають фото і відеоконтент про асортимент та виробництво. А ще допомагають Збройним силам України й дуже цінують миті, проведені з дітьми.
Їхні історії – це не лише про бізнес, але й про відвагу, стійкість і бажання не здаватися, навіть коли здається, що весь світ проти тебе. Анжела й Ольга доводять, що навіть у найтемніші часи можна знайти світло і використовувати його для того, щоб створити щось нове та особливе. Вони демонструють незламність українських жінок, які, попри всі труднощі, продовжують вірити в себе і будувати своє майбутнє.
«Жінкам, які опинились в складних життєвих обставинах з власного досвіду і від щирого серця бажаємо: треба жити зараз, а не відкладати життя на потім. Тому працюємо, йдемо до своєї мети, до своїх мрій», – підсумували підприємиці.
***
Ми створили цей матеріал як учасник Мережі “Вікно Відновлення”. Все про відновлення постраждалих регіонів України дізнавайтеся на єдиній платформі recovery.win.