Що там із шаурмою: як впорядковують кіоски у Луцьку

06 Листопада 2020, 11:11
Кіоск на зупинці 4219
Кіоск на зупинці

Весну 2020 року багато лучан запам’ятає не початком карантину, а несподіваним рішенням Луцької міської ради демонтувати частину Центрального (Старого) ринку. Муніципальна варта взялася завзято демонтувати так звані МАФи, вони ж малі архітектурні форми. Розбиратися у деталях конфлікту знову ми не будемо, проте Район.Луцьк стало цікаво, яка загалом ситуація з МАФами у Луцьку, як отримати дозвіл на встановлення та як борються з незаконними спорудами.

 

Форми малої архітектури

Вони можуть бути переносними та стаціонарними, виконувати конкретну функцію чи просто покращувати естетичний вигляд території, можуть не мати стін або ж закриватися майже герметично. Та об’єднують їх дві речі – повна відсутність фундаменту і площа до 30 квадратних метрів. Так характеризує малі архітектурні форми українське законодавство. До них відносять павільйони, альтанки, декоративні фонтани, паркові містки та навіть сходи й балюстради.

Кіоск у спальному районі
Кіоск у спальному районі

Все ж частіше під цією абревіатурою мають на увазі кавові й газетні кіоски та ятки з шаурмою, тобто так звані споруди для провадження підприємницької діяльності. І саме з такими архітектурними формами зазвичай борються луцькі муніципали.

Читайте також: Сміття, метал та розгублені люди: як виглядає Старий ринок у Луцьку

Згідно з правилами благоустрою Луцька, на території міста заборонено без дозволу встановлювати МАФ. Щоб отримати дозвіл, потрібно пройти всі кола бюрократичного пекла, надати різноманітні довідки, схеми та фотографії і почекати рішення виконкому. Скільки часу це займе залежатиме від того, що ви робитимете з власною «архітектурною формою».

З одного боку складність процедури цілком виправдана, адже йдеться про громадський простір та вигляд міста. З іншого боку це одна з причин, чому кількість приписів про демонтаж незаконних споруд перевищує кількість дозволів на встановлення.

 

Встановлюють, демонтують і знову встановлюють

За даними виконкому, на території Луцька станом на 12 жовтня 2020 року є 450 тимчасових споруд для провадження підприємницької діяльності. Їх контролює рішення виконавчого комітету «Про Правила розміщення та функціонування тимчасових споруд для провадження підприємницької діяльності на території міста Луцька». За цими правилами і приймають рішення про демонтаж деяких споруд.

Крім цього, міська рада також прийняла «Програму впорядкування малих архітектурних форм, тимчасових споруд, металевих та дерев’яних конструкцій в територіальній громаді міста Луцька на 2020 рік», у рамках якої вже демонтували 96 МАФів, встановлених без відповідних документів. Для порівняння за 2019 рік демонтували 321 МАФ. Тимчасові споруди комунального підприємства «Луцькі ринки» по вулиці Глушець, тобто Старий ринок, демонтували згідно з окремим рішенням міськради, але все ще в рамках програми.

При цьому за аналогічні періоди (весь 2019 та частину 2020 років) оформили 28 та 18 паспортів прив’язки відповідно, тобто дозволили розмістити стільки тимчасових споруд у конкретних місцях.

Загалом, на всій території Луцька самовільно встановлювати будь-які конструкції заборонено, що логічно, проте також є території, на яких в принципі не дають дозволів. Розміщення тимчасових споруд забороняють безпосередньо біля фасадів адміністративних і культових будівель, біля пам’ятників, скульптурних та інших елементів оздоблення будинків. Також МАФ треба встановлювати так, щоб не пошкодити кущі, дерева й газони.

 

Якщо ви раптом захочете продавати шаурму…

У 2019 році лучани протягом кількох тижнів спостерігали за тим, як муніципали «воювали» з кіосками «Король Дамаск», де продавали шаурму. Кіоски за короткий час встигли стати скандальними, адже один із них встановили просто в центрі міста посеред вулиці Лесі Українки. Найцікавіше, що продавці показували паспорт прив’язки, але міська рада надала дозвіл лише на торгівлю кавою. Кіоск врешті прибрали, а той дозвіл на продаж кави скасували.

Читайте також: Ні кави, ні шаурми: у Луцькраді скасували дозвіл на скандальний кіоск у центрі

Процес встановлення нових МАФів
Процес встановлення нових МАФів

Якщо ви раптом захочете теж продавати шаурму чи каву на вулицях Луцька, вам потрібно буде пройти три етапи бюрократичних випробувань. Спочатку потрібно затвердити в міській раді дозвіл на розташування МАФу для «провадження підприємницької діяльності». З цим дозволом потрібно звернутися виконком, щоб вам погодили розміщення тимчасової споруди. Врешті треба оформити паспорт прив’язки та укласти договір на право тимчасового користування окремими елементами благоустрою комунальної власності.

Кожен з цих етапів вимагає надання окремих пакетів документів. Кожне рішення треба чекати деякий час, тож сумарно це займе в кращому разі місяць.

Читайте також: У Луцьку заборонили розміщення МАФів біля шкіл та на зупинках

Оксана КАШТАЛЯН

 

Коментар
29/03/2024 П'ятниця
29.03.2024
28.03.2024