Пиво, яке тече з-під землі: репортаж із першої пивної екскурсії від броварні Luchan

17 Листопада 2020, 19:10
10510

Світ п'є пиво вже тисячі років. За цей час пивна історія обросла міфами і легендами, а саме пиво почали сприймати як щось просте і буденне. Проте луцькі пивовари вважають, що пиво – це делікатний напій і культуру його споживання потрібно розвивати. 

У Луцьку є чимало туристичних «заманух», як-от: прогулянка Стиром на катері, театралізована смолоскипна хода по нічному Луцьку і екскурсія на відреставрованій «Волинянці». Віднедавна у місті з’явилася ще одна активність, від якої у прямому і переносному сенсі можна захмеліти – пивна мандрівка у новій ремісничій броварні Luchan Brewery, яку заснували брати Валентин та Олексій Поповичі.

Це унікальна екскурсія, під час якої гостям розповідають про історію пива, водять підземеллями броварні і, звісно, частують смачним пінним напоєм. Найактивніші учасники мандрівки отримують цікаві призи. Побували на першій пивній екскурсії і журналісти Бізнес.Району.

Читайте також: У Луцьку запрацювала пивоварня

 

Тут про пиво говорять навіть стіни

 

Гостей на броварні зустрічають не хлібом-сіллю, а теплим пивним напоєм зі спеціями просто з вогню. Погрівшись і пропахнувши димом від багаття (чого так бракувало на карантині), можна починати пивну мандрівку.


У Luchan Brewery кажуть, що мають не тільки чим частувати містян, а й що розповісти. Тому й придумали таку цікавинку. На території броварні про пиво навіть стіни говорять.

За провідника – пивний гід Дмитро Безвербний. Його життєва історія тісно пов’язана з пивом і з любов’ю. Каже, тут зустрів свою долю. Колоритний екскурсовод занурює присутніх у історичні факти про пиво, перемішуючи їх захоплюючими легендами. До речі, перший записаний рецепт пива датується аж 2600 роком до нашої ери.



 

За словами пивного гіда, гостей привели на унікальну локацію: «Нічого випадкового не буває. Під час будівельних робіт два брати – Валентин і Олексій знайшли тут пивоносні горизонти. На території є пивонапірна вежа, яка просто з землі-матінки качає смачне луцьке пиво».

Учасників екскурсії запрошують заглибитися до таємного пивного бункера, щоби більше дізнатися про те пиво, яке тече під землею. Тут зберігають багато таємниць…

Читайте також: Скло на будь-який смак: європейські бренди наливають у рокитнівські пляшки. ФОТО

 

Руйнівники пивних міфів

 

«Бережіть голову», – каже екскурсовод, який вже припас для себе каску. Ми спускаємося під землю, аби дізнатися всі секрети пива, які ховають за сімома замками.


 

Гід каже, що власники ремісничої броварні не хочуть тримати добре пиво тільки для себе, а й ділитися зі всіма, тому провели труби. Завдяки цьому майбутнє  пиво-сирець, тобто сусло,  потрапляє до пивонапірної вежі, звідки «йде» на виробництво. Як воно смакує, ми дізнаємося вже на першій локації. Суслом частують всіх гостей. Ця рідина – безалкогольна, адже в ній ще не «попрацювали» дріжджі. 


Ми далі блукаємо підземними лабіринтами, щоб побільше дізнатися про компоненти, з яких складається пиво. Згодом дізнаємося від гіда, як і з чого виготовляють солод, та на якому етапі додають хміль чи дріжджі. Кожна локація розмальована коміксами, аби у відвідувачів залишились яскраві спогади про тих, хто «робить» пиво.




 

Екскурсовод під час нашої мандрівки руйнує три найпоширеніші пивні міфи. Зокрема, розповідає страшилку про порошковий хміль, з яким, напевно, і пов'язують міф про «порошкове» пиво. Насправді ж хміль у вигляді порошку – зовсім не страшний. Це є новітній і дороговартісний спосіб зберігання і використання хмелю.


 

Другий міф – про так зване «живе» пиво. Часто споживачі думають, що «живе» пиво повинно мати невеликий термін придатності. Насправді ж, якщо так зване «живе» пиво зіпсувалося за три дні, це означає, що там жило те, чого не мало бути. А саме – шкідливі мікроорганізми і бактерії, і виготовлене таке пиво із порушенням санітарних норм. Дмитро каже, що близько 80% часу пивовара йде на підготовку всієї техніки для виробництва пива, аби дотриматися санітарно-гігієнічних норм.

До слова, пивоварня Luchan Brewery не використовує технологію пастеризації і фільтрації. Якісно приготоване пиво в підготовлених ємностях може зберігатися місяцями. Далі, коли пиво переливають і воно «мандрує» на торгові точки, все залежить від умов зберігання, зокрема, температури.


 

Ще один міф, який спростовує реміснича броварня, це те, що хміль робить пиво «хмільним». Насправді ж спирт у пиві з'являється на етапі бродіння в результаті «роботи» дріжджів. Це ще один доказ того, що не існує «чарівної таблетки», яку виробник кидає в чан і отримує пиво. Адже, як відомо, харчового спирту в сухому вигляді не існує.

 

«Про пиво можна довго розповідати, але краще – смакувати»

 

Усі дороги ведуть до Риму, а в нашому випадку – до дегустаційної кімнати. Адже, як кажуть господарі броварні, про пиво можна довго говорити, але краще – спробувати на смак.


 

Частують гостей трьома сортами пива: німецький пілс, вітбір і milk stout. Співвласник броварні Олексій Попович – на «розливі». Він розповідає про кожен сорт пива з особливою любов’ю.

Німецький пілс – це пиво, зброджене при 10-12 градусах. У ньому є ячмінний солод і німецькі хмелі. Цьому пиву притаманна гірчинка. Воно добре смакує з фісташками.

Вітбір – пиво на пшеничному солоді. Має насичений смак, густину і непрозоре. Смакує з креветками, крекерами і сиром.

Milk stout називають кавою у світі пива. Воно особливо смакує з кулькою морозива або чорним шоколадом. Олексій обіцяє, що після того, як ми спробуємо це пиво, будемо смакувати його вранці замість кави.



Після дегустації нам дарують брендовані кухлики і ми йдемо у святую святих – варильний цех. Тут пивовар Іван Вашкевич, про якого ми вже писали раніше, готує пиво під відбірні рок-хіти.

Чоловік розповідає про всі тонкощі виробництва і показує до блиску начищені пивні танки. Присутні уважно слухають, як відбувається процес варіння пива: змішують солод і воду, фільтрують пивне сусло, додають хміль, варять у котлі, подають рідину на вірпул, очищають від домішок, відправляють у бродильний цех і там додають дріжджі.




 

Сучасне обладнання дає змогу варити пиво практично без втручання людини, проте Іван любить усе контролювати сам. Мабуть, саме тому напій виходить таким смачним і ароматним. Зараз на пивоварні готують шість сортів пива і в кожного є свій паспорт.

У фіналі екскурсії у варильному цеху ми змогли відчути себе трішки пивоварами – самостійно набрали свіженького пива шварцбір просто з величезного чану. Емоції – незабутні. Особливо коли поруч із музичної колонки звучить Metallica.




 

***

Пивна екскурсія – новинка для Луцька. І вона вартує кожної потраченої гривні. Дві години на пивоварні пролітають просто непомітно. У спогадах залишаються таємничі підземелля, зруйновані пивні міфи і незабутні враження.

На екскурсію можна потрапити на вихідних. Вартість – 150 гривень. А якщо вам не терпиться вже скуштувати і купити свіжого крафтового пива, вас чекають у брендовому магазині за адресою вул. Ківерцівська, 49.


 

Світлана КИРИЛОВА

Фото Ірини КАБАНОВОЇ

 

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024