Сто днів нової Волиньради: бюджетні дірки, шахтарська криза та невдалий «імпічмент»

11 Березня 2021, 13:30
8083

Від часу початку каденції новообраних органів місцевого самоврядування минуло вже сто днів. Це символічна цифра, рубіж, після перетину якого прийнято підбивати перші підсумки роботи.

У п’ятницю, 5 березня, голова Волинської обласної ради Григорій Недопад провів прес-конференцію присвячену ста дням перебування на посаді. За цей відносно невеликий проміжок часу сталося чимало подій, тож аналізувати справді є що.  

Читайте такожУдільне князівство Ігоря Палиці: підсумки місцевих виборів на Волині

***

Перша сесія Волинської обласної ради восьмого скликання відбулася 25 листопада 2020 року. Результат виборів був досить прогнозованим, тому навряд у когось викликала здивування перемога політичної партії «За майбутнє», яка зуміла провести в обласну раду 22 депутати.

Очолив найбільшу фракцію депутат Ігор Лех. Другу сходинку на виборчих перегонах здобула «Батьківщина», 9 депутатів на чолі з Андрієм Козюрою представляє цю партію в обласній раді.

Політична сила колишнього Президента України Петра Порошенка – «Європейська Солідарність» має в обласній раді 8 депутатів, яких очолює Юлія Вусенко.

Такий же результат виявився у партії чинного гаранта Володимира Зеленського «Слуга народу» – вісім депутатів цієї фракції очолює Ігор Лісовський.

Також до обласної ради пройшли 7 депутатів від «Свободи», фракцію якої очолив Анатолій Вітів, та 4 депутати від Аграрної партії на чолі з Ігорем Волошенюком.

Перша сесія Волинської обласної ради восьмого скликання відбулася 25 листопада 2020 року.
Перша сесія Волинської обласної ради восьмого скликання відбулася 25 листопада 2020 року.

Пізніше, 11 лютого, у раді утворилася нова фракція – «Сила і Честь», до якої увійшли 4 депутати на чолі з Романом Карпюком.

Не зважаючи на те, що до ради пройшли представники багатьох партій, всі вони практично одноголосно підтримали кандидатуру Григорія Недопада («За майбутнє») на посаду голови Волиньради. Нагадаємо, що до того Григорій Недопад працював заступником Луцького міського голови, обов’язки якого виконував Григорій Пустовіт («Батьківщина»).

У Волинській обласні раді комбінація змінилася і тепер Григорій Пустовіт – заступник у Григорій Недопада. Першим заступником голови Волинської обласної ради депутати обрали Юрія Поліщука («Свобода»).

Читайте також: Жіноча справа: як спрацювали гендерні квоти у волинській політиці

Представники багатьох партій практично одноголосно підтримали кандидатуру Григорія Недопада.
Представники багатьох партій практично одноголосно підтримали кандидатуру Григорія Недопада.

 

АДМІНРЕФОРМА, КОРОНАВІРУС, «БЮДЖЕТ ВИЖИВАННЯ»: ВИКЛИКИ ДЛЯ ОБЛРАДИ РАДИ ВОСЬМОГО СКЛИКАННЯ

 

Волинській обласні раді восьмого скликання довелося вступати у свої повноваження в період адміністративної реформи. На Волині, як і в Україні вцілому,  відбувалося укрупнення громад і районів. Тому з першого ж дня новій владі області довелося вирішувати проблеми комунікації і управління, які виникли у зв’язку з цим.

Вже наступного дня після першої сесії, 26 листопада, у приміщенні Волинської обласної ради відбулася зустріч представників об’єднаних територіальних громад із народним депутатом України Віталієм Безгіним – головою підкомітету з питань адміністративно-територіального устрою. Адже на місцях виникло багато практичних запитань до авторів реформ, а подекуди – й серйозних проблем.

«У Цумані після приєднання один населений пункт опинився у двох ОТГ. І хоча одна з громад погодилася передати відділену частку, певні юридичні та законодавчі перипетії не дають можливості зробити цього. Подібних і не прогнозованих ситуацій, які виникли внаслідок реформи децентралізації, в області чимало», – зазначив голова обласної ради Григорій Недопад.

Для вирішення проблем, які витікають із реформи децентралізації, голова облради виступив з ініціативою створити Координаційну раду органів місцевого самоврядування при голові обласної ради, до участі в якій будуть запрошені усі голови районів, територіальних громад області, а також народні депутати України від Волині.

Читайте також: Новостворені громади Волині: які виклики та можливості їх очікують

Втім, ще більшим викликом, з яким вже понад рік доводиться боротися всьому світу, лишається пандемія коронавірусу. Окрім загрози колапсу медичної системи, локдаун став серйозним випробуванням для економіки всього світу, а Волинь у минулому році не дорахувалася 30 мільйонів гривень через запровадження карантинних заходів. Крім того, у 2021 році лише на боротьбу з коронавірусом області потрібно додаткові 20 мільйонів гривень.

На щастя, ситуація у волинських ковідних госпіталях не вийшла з під контролю. Та крім боротьби з коронавірусом, медикам паралельно доводиться лікувати й інших хворих, надавати невідкладну допомогу. Тому медицину, на яку зараз падає неймовірне навантаження, вочевидь, можна віднести до одного з основних пріоритетів чинної каденції Волинської обласної ради.

Ще перед Новим роком, 14 грудня, Григорій Недопад повідомив про 6 нових карет швидкої медичної допомоги, які вдалося придбати для Волинського обласного центру екстреної медичної допомоги. Десятого лютого Волинь отримала ще 10 новеньких «швидких».

«Автомобілі будуть передані для спеціалізованих бригад, які надають допомогу хворим на COVID-19. Придбання цієї партії автомобілів стало можливим завдяки створенню обласного благодійного фонду «Надія» на базі Волинської обласної лікарні ще на початку пандемії», – зазначив Григорій Недопад.

Власне, це один з прикладів системності роботи обласної ради, коли поточна каденція користується плодами тих рішень, які приймали попередники.

Автомобілі для спеціалізованих бригад, які надають допомогу хворим на COVID-19.
Автомобілі для спеціалізованих бригад, які надають допомогу хворим на COVID-19.

Одним із основних рішень ради завжди є затвердження річного бюджету, адже саме від нього значною мірою залежить виконання чи не виконання всіх інших рішень і програм. Обласний бюджет Волині на 2021 рік затвердили 11 лютого.

Директор департаменту фінансів ОДА Ігор Никитюк нагадав, що минулорічний бюджет невиконаний на 30 мільйонів, у 2021 році передбачено лише 5 мільйонів гривень вільних залишків, якими не можливо задовольнити всі потреби області, окрім того доведеться брати позику у держави аби максимально збалансувати річну скарбничку.  

Читайте також: Волинська облрада прийняла бюджет на 2021 рік

Директор департаменту фінансів ОДА Ігор Никитюк зазначив, що доведеться брати позику у держави аби максимально збалансувати річну скарбничку.
Директор департаменту фінансів ОДА Ігор Никитюк зазначив, що доведеться брати позику у держави аби максимально збалансувати річну скарбничку.

З критичними фінансовими проблемами керівникам області довелося стикнутися вже дуже швидко: 23 лютого в облраді відреагували на критичну ситуацію, яка сталася на шахті «Бужанська». Борг по заробітній платі на шахті перевищив 13,8 мільйона гривень, а шахтарі почали масово звільнятися, окрім того через заборгованість за електроенергію її припинили постачати на шахту, виникла загроза затоплення через припинення відкачування води. Депутати скерували звернення до центральних органів державної влади із закликом фінансової підтримки шахти «Бужанська», аби вберегти її від повної зупинки.

Та на Волині видобувають не тільки вугілля, наш край відомий, також своїми запасами дорогоцінного каменю – бурштину-сирцю. Саме його легальний видобуток мав стати однією із основних цеглин волинської економіки ще за попередньої каденції, однак, сьогодні навіть він не рятує «худощавий» бюджет області.

В минулі роки «Волинського економічного дива» завдяки бурштину теж не сталося, і можновладці пояснювали це обвалом цін на бурштин-сирець на світовому ринку. Тим не менше 27 листопада на «бурштиновому» аукціоні вдалося продати не багато не мало – 240 кілограмів «сонячного» каміння на загальну суму близько 4 мільйонів гривень.

На торги виставили майже тонну бурштину. Фракцію від 0 до 2 грамів продавали по ціні від 70 доларів за кілограм. Фракцію від 2 до 5 – по 130, однак, в результаті торгів вона зросла до 220 доларів. Наступний аукціон відбувся 26 лютого, тоді за буршин виторгували 127,8 тисяч доларів.

27 листопада на «бурштиновому» аукціоні вдалося продати 240 кілограмів «сонячного» каміння
27 листопада на «бурштиновому» аукціоні вдалося продати 240 кілограмів «сонячного» каміння

До речі, для «Волиньприродресурсу» минулий рік теж виявився переломним – з посади зняли директора підприємства Василя Столяра, який намагався поновитися на посаді, однак, 10 грудня депутати не підтримали проект даного рішення. А вже 11 лютого Анатолій Капустюк очолив КП "Волиньприродресурс".

Про нього відомо, що у 2014 році балотувався до Верховної Ради під №98 у списках Радикальної партії Олега Ляшка, депутатом не став, однак, став помічником нардепа. Має чималий досвід роботи у бізнесі на керівних посадах, тож в облраді, схоже, надіються, що Анатолію Капустюку вдасться покращити фінансово-економічні показники увіреного йому підприємства.  

 

ОСВІТА І БЕЗПЕКА – ПРІОРИТЕТНІ НАПРЯМКИ БУДІВНИЦТВА НА ВОЛИНІ

 

Попри надзвичайно складний фінансовий рік, в області продовжує тривати будівництво. До прикладу, 7 грудня голова Волинської обласної ради Григорій Недопад відвідав Волинський обласний ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою імені Героїв Небесної Сотні у Ковелі, аби проінспектувати хід реконструкції приміщень ліцею, який перебуває у комунальній власності області та розміщений на базі колишнього санаторію «Турія».

«Ми бачимо в перспективі нові спальні та навчальні корпуси. Є куди розширятися, адже територія дуже велика. Це той заклад, який потрібно розвивати», – заявив Григорій Недопад під час візиту у Ковель.

Для завершення реконструкції ліцею необхідно 200 мільйонів гривень, відтак, проект, на думку Григорія Недопада, можливо реалізувати тільки на умовах співфінансування із Державного фонду реконструкції і розвитку.

Разом з тим за рахунок карантину, запровадженого навесні минулого року, ліцею вдалося заощадити близько 8 мільйонів гривень, тож керівництво навчального закладу просило у влади дозволу на використання цих коштів для розвитку ліцею.

Представники влади пообіцяли подумати над цією проблемою, тим часом ліцеїсти чекають на спортивну залу, спортмайданчики та такі необхідні відремонтовані корпуси. Подумали, але, схоже, нічого не придумали, адже бюджет на 2021 рік не передбачає таких видатків.

Втім, нова каденція депутатів обласної ради не лише складає плани на майбутнє, а й завершує розпочате попередниками. За перші сто днів роботи голова Волинської обласної ради Григорій Недопад відкрив ряд інфраструктурних об’єктів, які почали будуватися за попередньої каденції.

Зокрема, 12 грудня завершили капітальний ремонт амбулаторії у селі Баїв Боратинської громади, а 18 грудня відбувалося відкриття нової школи у селі Гірки Любешівського району та дитсадка у селі Дачне Прилуцького старостинського округу, який збудували практично за рік «з нуля».

Дитсадок у Дачному збудували за рік «з нуля».
Дитсадок у Дачному збудували за рік «з нуля».

Читайте також: У Гірках запрацює оновлена школа

«Тепер більше 100 дітей навчатимуться в комфортних умовах і просторих класах, учні нарешті матимуть санітарні кімнати в школі, великий спортзал і їдальню», – зазначив Григорій Недопад.

А за тиждень до Нового року, 23 грудня, у Луцьку відкрили ситуаційний центр поліції, куди виведені зображення з понад 500 відеокамер з усієї області. Передбачається, що завдяки втіленню цього проекту криміногенна обстановка на Волині значно скоротиться, а статистика розкриття злочинів навпаки покращиться. Варто додати, що ще 3 роки тому Луцьк лишався єдиним обласним центром Західної України, де не працювала система відео спостереження

«Для лучан і волинян робота ситуаційного центру – величезний плюс. Заклад в рази підвищує рівень безпеки і допомоги громадянам у надзвичайних випадках», – прокоментував відкриття центру Григорій Недопад.

 

СКАНДАЛ ЧЕРЕЗ НЕВДАЛУ СПРОБУ «ІМПІЧМЕНТУ» ГОЛОВІ ОБЛДЕРЖАДМІНІСТРАЦІЇ

 

Сто днів були настільки насиченими, що запам’яталися й скандалом всеукраїнського рівня. Друга сесія Волинської обласної ради восьмого скликання відбулася 10 грудня, і на разі вона лишається чи не найбільш скандальною. Що сталося?

Депутат від фракції «За майбутнє» Володимир Бондар вніс на розгляд сесії питання про звіт голови Волинської обласної державної адміністрації Юрія Погуляйка. Самого голови ОДА на сесії в цей час не було.

За словами голови постійної комісії обласної ради з питань депутатської діяльності, місцевого самоврядування, захисту прав людини, законності, боротьби зі злочинністю та корупцією Анатолія Вітіва, голова ОДА проігнорував запрошення на засідання комісії, рекомендувала визнати його роботу незадовільною.

Володимир Бондар наполягав на визнанні роботи Юрія Погуляйка неефективною, його підтримав й депутат Олександр Пирожик, який додав, що така поведінка голови ОДА – це неповага до депутатського корпусу. Підтримав депутатів обласної ради й нардеп В’ячеслав Рубльов («Слуга народу»), який зазначив, що нардепам також не вдається налагодити належну співпрацю із Юрієм Погуляйком.

Депутат від фракції «За майбутнє» Володимир Бондар вніс на розгляд сесії питання про звіт голови Волинської обласної державної адміністрації Юрія Погуляйка.
Депутат від фракції «За майбутнє» Володимир Бондар вніс на розгляд сесії питання про звіт голови Волинської обласної державної адміністрації Юрія Погуляйка.

Голова Волинської ОДА Юрій Погуляйко все ж з’явився у сесійній залі, заявив, що ніхто його на сесію не запрошував і розпочав словесну перепалку з депутатами.

«Ви ділите Україну на волинський і не волинських. Ви тут всі сто відсотків зрадники. Я не хочу бачити морди ваші наглючі», – зірвався на емоції голова ОДА і покинув сесійну залу.

В результаті 49 депутатів проголосувало на висловлення недовіри голові ОДА, однак, з посади його так і не зняли, більше того – керівництву облради, нібито, таки вдалося знайти з ним спільну мову пізніше.        

Нагадаємо, що вихідця із Луганщини Юрія Погуляйка на Волині з-самого початку сприйняли негативно – депутати Волинської обласної та Луцької міської ради скеровували звернення до Президента України із проханням не призначати луганчанина головою Волинської ОДА, однак, на Банковій свого рішення все ж не змінили, і Юрій Михайлович прибув на Волинь, де його зустріли активісти з пікетами. 

Та це не всі скандали, які сталися за перші сто днів. Під час третьої сесії 14 січня у Волинській обласній раді спалахнув земельний скандал. Депутат облради Ігор Волошенюк (Аграрна партія) зачитав заяву від групи депутатів стосовно застосування маніпуляційних схем та порушення земельного законодавства на Волині.

«Що відбувається в наш час в Держгеокадастрі області? Є понад 160 заяв на отримання земельних ділянок в Горохівському районі, написаних від людей з інших областей України. Переважно з Київщини. Ці заяви  почали терміново розглядатися і по них приймаються позитивні рішення, тобто, підписуються накази на розроблення технічної документації для передачі цих ділянок по 2 гектари під особисті селянські господарства. Такі дії призвели до того, що місцеві жителі залишаються без городів, пасовищ та сіножатей», – заявив депутат.

Нагадаємо, що саме у Горохівському районі земельні махінації – як «добрий день». Декілька років тому учасники АТО там навіть закидали начальника Держгеокадастру яйцями.  Після звернення депутата Ігоря Волошенюка у облраді створили депутатську групу, яка почали розбиратися із земельними махінаціями в області, однак, до цього часу про особливі успіхи цієї групи ніде не повідомляється.

Читайте також: Взяли під варту посадовця Держгеокадастру, який попався на хабарі

 

ВЛАДА ОБЛАСТІ ВИНОШУЄ АМБІТНІ ПЛАНИ

 

Обласна рада нового скликання має ряд амбітних планів та проектів на майбутнє. Зокрема, 15 січня голова облради Григорій Недопад у своєму Фейсбуці написав про проблему полігонів побутових відходів. Він запросив до Луцька директора однієї із австрійських компаній, яка займається рекультивацією таких полігонів і перетворює їх в екологічно чисте виробництво з переробки побутових відходів.

Читайте такожСміття у Шацьку хочуть переробляти за австрійським досвідом

Голови ОТГ Волині мали можливість ознайомитися з цим проектом і, можливо, як зазначає Григорій Недопад, найближчим часом в одній із Волинських громад запрацює така переробка. 

Читайте також: У Брищі хочуть рекультивувати старий полігон відходів

У складний час пандемії древня Волинь не забуває про свою історії і туристичний потенціал, який із неї витікає. Відтак, 16 лютого Григорій Недопад, спілкуючись із Генеральним консулом Польщі у Луцьку Славоміром Місяком, підняв питання щодо проекту відновлення Олицького замку Радзівілів.

«Обговорили проекти подальшої співпраці, які будемо спільно реалізовувати для зміцнення нашої дружби і розвитку громад. Один із таких проектів – відновлення Олицького замку Радзівіллів – знакової історико-культурної пам’ятки, яка в майбутньому дасть новий поштовх для розвитку Олицької громади, забезпечивши робочими місцями та потоком туристів», – зазначив Григорій Недопад у своєму Фейсбуці.

Читайте також: Сто років Волинського воєводства: луцькі історики потрапили у дипломатичний скандал

Варто додати, що історичне місто Олика зберегло статус міста та стало центром Олицької громади завдяки активності місцевих мешканців, адже у планах чиновників було приєднання його до Цуманської ОТГ.   

***

Безумовно, двохмісячний локдаун в минулому році не міг не позначитися на економічних і фінансових показниках області. Та й процес децентралізація передбачав скорочення адміністративних апаратів сільрад та райдержадміністрацій, і до цих викликів теж повинні були бути готові і на місцях, і в облраді.

Однак, процеси, на які не має впливу влада області, ніяк не применшують відповідальності депутатів і посадових осіб за ті процеси, якими вони повинні і можуть управляти. Адже кожен з них знав, на що йшов, обираючись у депутати чи подаючись на певні посади, розумів виклики цього непростого часу, а відтак кожен житель Волині розраховує на їхні зважені рішення і план виходу зі складної ситуації, у якій всі ми є.

Коментар
25/04/2024 Середа
24.04.2024