Економія на «світлі»: скільки грошей на електроенергію тратять громади Рівненщини та Волині

13 Березня 2021, 10:03
електроенергія 10457
електроенергія

Оплата за спожиту електроенергію – чи не одна з найбільших граф витрат у бюджеті громади.

В підсумку сума у платіжках залежить від того, скільки об’єктів електроспоживання перебуває на балансі тієї чи іншої територіальної громади, кількості населення, а також застосування енергоощадних технологій. 

Журналісти видання Бізнес.Район поцікавилися у кількох територіальних громадах Рівненщини та Волині, скільки «світла» вони споживають за рік, у яку суму місцевому бюджету обходиться ця графа видатків, а також які енергоощадні технології застосовують. 

Зазначимо, що однакові інформаційні запити щодо споживання електричної енергії ми надіслали у декілька громад двох регіонів. Втім, у визначені законодавством терміни отримали відповіді лише від трьох.

Читайте також: Гроші на вітер: хто і як інвестує у першу на Волині ВЕС

 

Деражненська громада не економить на електроенергії

У 2020 році Деражненська громада на Рівненщині спожила 389 364,51 кВт/год електроенергії. На оплату цієї послуги з місцевого бюджету витратили майже 1,1 мільйона гривень.

Зокрема, школа у селі Дюксин спожила 25 612 кВт/год електроенергії, що в грошовому еквіваленті дорівнює 71,7 тисячі гривень. Дещо більше, 34 193 кВт/год, електроенергії спожила минулого року школа у Постійному, що обійшлося місцевому бюджету у 95,8 тисячі гривень. Ліцей у селі Деражне спожив у 2020 році електричної енергії на суму 96,7 тисячі гривень – 34 516 кВт/год.

Деражненська районна лікарня спожила минулого року 100,23 кВт/год. На це з місцевого бюджету витратили 280,6 тисячі гривень.

У Деражненській громаді наразі не застосовують енергоощадних технологій
У Деражненській громаді наразі не застосовують енергоощадних технологій

 

Найдорожче бюджету Деражненської громади обійшлася постачання електричної енергії у приміщення сільських рад у Дюксині та Постійному, а також вуличне освітлення. Сумарно ці об’єкти спожили за минулий рік 116 934,76 кВт/год «світла», що вартувало місцевому бюджету 295,7 тисячі гривень.

Ще 249,9 тисячі гривень заплатили у 2020 році за електропостачання до об’єктів, які перебувають у підпорядкуванні відділу освіти, культури, молоді та спорту Деражненської сільської ради. У підсумку будинок культури у Деражному, клуби у Постійному та Бичалі, бібліотека у Деражному, а також дитячі садки у Постійному, Деражному та Дюксині, а також Деражненська музична школа спожили  77877 кВт/год електрики.

У відповідь на наш інформаційний запит у громаді повідомили, що жодних енергоощадних технологій на «підшефній» їм території не застосовується. Кошти ж на електроенергію закладалися за запитами кожної з установи в межах кошторисних призначень.

Читайте також: Сто днів нової Волиньради: бюджетні дірки, шахтарська криза та невдалий «імпічмент»

 

У Рожищі контролюють споживання електрики

Суттєво менше електроенергії у 2020 році спожила Рожищенська громада на Волині – 118 025 кВт/год. Ця графа витрат обійшла місцевому бюджету у 345,5 тисячі гривень.

На балансі Рожищенської міської ради перебуває чотири об’єкти енергоспоживання – дошкільні навчальні заклади, а також адмінбудівля міської ради.

Зокрема, ДНЗ №1 спожив минулого року 25 095 кВт/год електричної енергії, ДНЗ №2 – 35 520 кВт/год, ДНЗ №3 – 20 102 кВт/год. Найменше «світла» використав у 2020-му ДНЗ №4 – 17 073 кВт/год. В адміністративному приміщенні міської ради торік використали 20 235 кВт/год електрики.

Читайте також: Золото завжди в тренді: ювелір з Рівного 30 років виготовляє прикраси на замовлення

У Рожищі контролюють споживання електрики
У Рожищі контролюють споживання електрики

 

Аби зменшити цю графу витрат, в громаді лампи розжарювання поступово замінюють на енергоощадні. Також надають перевагу електрообладнанню з найнижчим електроспоживанням.

Значну роль в економії електричної енергії відіграє контроль за її споживанням, кажуть у Рожищенській міській раді.

Щоправда, скільки ж грошей у бюджеті вдалося зекономити завдяки енергоощадності, у Рожищі не рахували.

 

Демидівка громада зекономила на електриці понад 300 тисяч гривень

Своєю чергою Демидівська громада на Рівненщині спожила у 2020 році 315 006 кВт/год електричної енергії. З місцевого бюджету на цю потребу витратили 879,4 тисячі гривень.

Станом на минулий рік, на балансі ТГ перебували 54 об’єкти енергоспоживання (ФАПи, школи, адмінприміщення, будинки культури…). Також до загальної суми витрат на електроенергію входить й освітлення вулиць у селах, які входять до складу громади.

У Демидівській громаді постійно працюють над енергоощадністю
У Демидівській громаді постійно працюють над енергоощадністю

 

Аби зменшити цю графу витрат, у громаді працюють над впровадженням енергоощадних технологій: поступово замінюють та реконструюють вуличне освітлення на LED, у всіх муніципальних закладах громади замінили лампи розжарювання на LED, в харчоблоках та їдальнях встановлюють сучасні електрозберігаючі фаєрки.

«Витрати на електроспоживання у 2019 році становили 1,2 мільйона гривень, а у 2020-му –  879,4 тисячі гривень. Різниця становила 324 тисячі гривень. Зекономлені кошти у 2021 році спрямуємо на реконструкцію вуличного освітлення у селі Вербень», - зазначає головний спеціаліст з енергоменеджменту Демидівської громади Тарас Гачевський.

«Однією з основних причин, яка спрямовує до ощадного енергоспоживання як в домашніх умовах, так і в муніципальних закладах громади, є усвідомлення  людей у тому що процес енергоощадження є дуже важливим у нашому житті. І лише після цього усвідомлення можливо займатися усіма наступними технічними і фінансовими питаннями у напрямку енергоощадження», – резюмує фахівець.

 

Марія МАРТИНЮК

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024
27.03.2024