«Ми хочемо заповнити вакуум дитячого дозвілля», – засновниці першої в Шацьку ігрової кімнати

06 Квітня 2021, 17:00
Milky Way 9402
Milky Way

Проблема дитячого дозвілля, особливо у сільській місцевості та в невеликих селищах, де немає потужних торгово-розважальних центрів, особливо гостро постає в останні роки. Окрім, скажімо, того ж таки дитячого майданчика, інколи єдиного на все село, діти в селах практично нічого й не бачать.

Заповнити цей вакуум взялися шацькі засновниці святкової агенції аніматорів «Milky Way» – Іванна Жипа та Людмила Захарко, відкривши дитячу ігрову кімнату з дивакуватою назвою «НаВеВаКА». Виявляється, назву сформували із перших складів імен їхніх дітей.

«Ідея організувати ігрову кімнату для дітей виникла на початку зими, коли ми, молоді мами, зіткнулися з проблемою дитячого дозвілля. Сьогодні у Шацьку, якщо на вулиці погана погода, йде сніг чи дощ або ж просто холодно, немає куди вийти з дітьми, чим їх зайняти поза стінами дому.

Тобто фактично у вихідні дні нема де провести вільний час з користю для дітей, особливо, коли їх у сім’ї – багато, а мама й тато, як це частенько буває, зайняті своїми справами. Тому ми вирішили створити місце, де б діти не тільки гралися, а й розвивалися. Поки що кімната працює у вихідні та святкові дні», розповідає Людмила Захарко.

А ще організатори наголошують: безпека дітей для них – передусім, тому все тут стараються робити з дотриманням санітарних норм,  а кімната облаштована ще  й  відеокамерою, підключившись до якої, батьки можуть з телефонів спостерігати, чим займається їхнє чадо.

Оформленням кімнати зайнялися самі: встановили невеличкий басейн з кульками, поставили сучасну дитячу шафу-східці, яскравий стіл та стільці. Зручний м'який диван із подушками, казковий трон, давня скриня, дерево у горщику та фотозона  гармонійно поєднуються в інтер’єрі.

«Спочатку оформляли кімнату до дня святого Валентина, потім до 8 Березня. У такому ж стилі робили фотозони для дітей. Дерев'яні вироби (скриня, крісло з полін та інше) робив чоловік Іванки. Вкладали власні кошти, шукали інші підручні матеріали, які можна було використати для інтер'єру. Використали й деякі речі з резиденції Святого Миколая, надавши їм іншого змісту. Звісно, фінансово – це затратна справа: тільки з початку цього року у бізнес-справу вклали чималу суму», каже Людмила Захарко.

В ігровій кімнаті дітям пропонують не лише розваги з аніматорами, а й цікаві творчі та розвивальні заняття, наприклад, різноманітні майстер-класи, запрошуючи до співпраці фахівців у різних сферах. Вже встигли організувати майстер-клас з розпису імбирного печива, який провела Людмила Гірич. Дітям дуже сподобалося. Був і майстер-клас із твістингу (робота з повітряними кульками, майстер Ольга Кононенко). Діти від цього були у захваті!

Неабияк зацікавилися діти заняттям з розпису на тканині, що проводила світязька художниця Олена Пінковська. Тоді, розповідає Людмила Захарко, навіть діти, котрі звикли не випускати з рук телефони, покидали їх у закутки, аби тільки собі спробувати намалювати на тканині жирафа!

«Згодом для старших діток плануємо в таких майстер-класах тканину замінити на футболки, адже дітям дуже цікаво буде носити річ, малюнок на якій намалювали вони самі. Звісно, коштуватиме воно дорожче, бо включатиме вартість самого одягу. Але, думаю, це ніщо у порівнянні з тим, скільки радісних емоцій сяє в очах юних художників», каже Людмила.

Майстер-класи проводять для невеликих груп дітей, де кожен має своє робоче місце. Організовують дитячі дні народження, тематичні вечірки, куди батьки можуть принести піцу чи солодощі, а вже аніматори займаються з дітьми іграми, конкурсами, квестами…

Наприклад, нещодавно дітлахи веселилися на піратській вечірці, бульбашковому та паперовому шоу, проводили тематичний день розвивайки, де працювали аніматори. А для того, щоб такі моменти надовго залишались у пам'яті, працює фотограф Влад Мальцев.

Поки що у дитячій кімнаті влаштовували дозвілля для діток з Шацька та Світязя, але сподіваються, що скоро до них будуть їздити і з інших населених пунктів.

«Хотілося б розвивати цей напрямок дитячого дозвілля, бо наймолодшим мешканцям нашого селища (не кажу вже про села) справді нема куди піти: будинок культури в аварійному стані, у Шацькому будинку школяра займаються діти від шести років, а на дитячий майданчик можна піти тільки тоді, коли на вулиці – погода. Там можна побавитися на гойдалках, у парках,  а от щоб дозвілля було ще й  змістовним, розвивальним, повчальним – треба постаратися. Ми йдемо з цим до батьків і до дітей», каже Іванна Жипа.

Якщо ж на вулиці потепліє – з дітками будуть займатися на природі, організовувати квести. А поки у будні дні в ігровій кімнаті проводять заняття з гімнастики для діток дошкільного віку та молодших класів з тренеркою Антоніною Мегель.

Про те, що в організаторів у планах на літо – загадувати не хочуть. Кажуть, що не можуть передбачити, яка ситуація буде з карантином. Коли влітку минулого року хоча б два місяці вдалося співпрацювати з підприємцями на пляжі Світязя у Куточку рибалки, де розташовані атракціони, то цього року ситуація теж є непередбачуваною.

Сьогодні дитяча ігрова кімната «НаВеВаКа» приймає замовлення на організацію дозвілля, майстер-класів, днів народжень, а також індивідуальних заходів, враховує всі побажання і підбирає для аніматорів костюми героїв, яких хочуть бачити дітки.

Їхня робота – дарувати радість та щирі емоції діткам, розвивати їхню уяву та творчі здібності, батькам – можливість  зробити дитинство своїх чад щасливим, незабутнім і веселим.














Віта ШЕПЕЛЯ

Фото Влада МАЛЬЦЕВА

Коментар
19/04/2024 П'ятниця
19.04.2024