Великодні свята в Україні: чи повернуться українські заробітчани святкувати додому

21 Квітня 2021, 13:12
заробітчани 7315
заробітчани

Традиційно українські мігранти повертаються на Великодні свята додому. Не зважаючи на пандемію коронавірусу, чимало заробітчан хочуть встигнути до Вербної неділі в’їхати в Україну, адже згодом буде набагато важче перетнути державний кордон у зв’язку з чергами й бюрократичними моментами від роботодавців.

За даними Державної прикордонної служби України, у 2020 році перед Великоднем з ЄС в Україну короткостроково повернулося приблизно 200 тисяч українців. Перед тим, у березні, ще 270 тисяч наших земляків перетнуло кордон у зв’язку з початком пандемії Ковід-19, серед них і мешканці Рівненщини.

Станом на січень 2021 року в Польщі проживали 1 мільйон 200 тисяч громадян України, це число близьке до даних за березень 2020 року. Ця цифра є відносною й постійно коливається, але, як свідчить статистика, то після першого шоку від пандемії українці швидко оговталися і знову їдуть до ЄС, зокрема сусідньої Польщі.

Переважна більшість українців, покидаючи Польщу, повертається додому, лиш незначна частина з них виїжджає далі на Захід, цей тренд особливо помітний на початку року – в січні й лютому. Це означає, що Польща й надалі залишається цільовою країною для українців.

Повернувшись в Україну її громадяни не шукають нове місце для роботи і життя десь далі на захід від Польщі, а надають перевагу цій прикордонній країні.

Ми спробували з’ясувати, чи очікувати подібної тенденції у 2021 році та чи планують українці після Великодніх свят знову вирушати на заробітки.

Своїми враженнями від перебування в Польщі поділився мешканець Рівненського району Олександр Павельчук:

«Я був у Польщі 3 місяці, поїхав додому через карантин (фірма, на якій працював в Україні, закрилась). Про вакансію почув від родичів, які вже давно живуть в Польщі. З негативу було те, що медичні довідки  тощо були куплені, тобто я нічого не проходив. Так чинила та компанія.

Я працював на заводі CuperStandard, який спеціалізується на ґумових запчастинах до автомобілів преміум класу. Стало простіше робити, коли напряму працевлаштувався на поляків. Щодо роботи за кордоном, то думаю, що знову поїхав би. Навіть на той же завод».

Іншою думкою поділився пан Микола Степанишин, який виявив бажання лишитися анонімним:

«Я з дружиною працюю в Польщі, ми тут уже не перший раз. Поїхали на заробітки, бо хотілося отримувати людські зарплати, а не ті копійки, як в Україні. До цього я шість років пропрацював на Хмельницькій АЕС. Перша моя робота в Польщі – завод, а дружинина – менеджер у магазині.

Умови праці бувають різні. Є перелік робіт, на які точно не варто їхати: риба, картопля, полуниця, гриби, морожені напівфабрикати тощо. Більш комфортною є робота в різних супермаркетах або речових складах. Одразу наголошу, що, першою чергою, треба працевлаштовуватися на «Умовах праци», а не «Умовах злеценя», бо за останніми – сьогодні робиш, а завтра – на вулиці. Також є законні вихідні, конкретна ставка, надбавки за робочі дні, лікарняні тощо.

Для тих, хто їде вперше на заробітки, раджу бути уважним, перевіряти умови і, як мінімум, на базовому рівні вивчити польську мову. Такі послуги широко надають студенти ті самі. В Острозькій академії є такі курси, як мені відомо.

Також бажано їхати парами, якщо є стосунки чи тим паче шлюб, бо дуже частими є випадки, коли в Польщі чоловік і жінка живуть разом, а дома мають сім’ї. Це неправильно.

На Великдень додому більшість людей, я впевнений, не поїде. Це треба витратити значну суму грошей, ковідні обмеження також, плюс є проблема з логістикою. Робітники тримаються за роботу, тим паче хорошу, тому бояться її втратити, поїхавши до України».

Читайте також: Золото завжди в тренді: ювелір з Рівного 30 років виготовляє прикраси на замовлення

 

Ситуація на ринку працевлаштування теж неоднозначна, але той факт, що поляки потребують українських рук неспростовний, про що свідчить і статистика:

«Щодня наша компанія опрацьовує сотні звернень щодо працевлаштування за кордоном. Незмінними вакансіями залишаються склади, фабрики та заводи. Також незабаром відбудеться збільшення кількості сезонних робіт: полуниця, малина, борувка.

Часто на сезонні роботи їдуть ті, хто мають відпустку та хочуть додатковий заробіток, однак основна частка заробітчан, які їздять, – на постійній основі. Ми прогнозуємо, що цього року небагато українців повернеться додому з-за кордону на Великдень через пандемію.

Тенденція стане зрозумілою в останній тиждень квітня», – фаховим коментарем поділилася експертка з міжнародного працевлаштування, генеральний директор компанії «Перша Віза» Руслана Бровчук.

Зважаючи на карантинні обмеження, не варто очікувати масового повернення українців додому. Швидше за все, ця тенденція не зміниться й у майбутньому, якщо український Уряд не створить альтернативу працевлаштування для своїх громадян з відповідними умовами праці та гідними зарплатами.

Також свою роль відіграє безпековий фактор, адже ситуація з боротьбою проти Ковіду-19 в Україні, на жаль, теж не в найкращому стані.

Читайте також: 

 

Підготував Олександр ПОДВИШЕННИЙ

Коментар
28/03/2024 Четвер
28.03.2024