Яблука проти круп або які продукти сформували показник зростання цін у червні

12 Липня 2018, 15:06
У містах зросли ціни на продукти 1266
У містах зросли ціни на продукти

За підрахунками Асоціації постачальників торговельних мереж ціни на продукти в червні в містах зросли на 0,3%.

Офіційні дані будуть оприлюднені лише через тиждень, але вже зараз можна зробити висновок, що за 70%  продуктів, які підлягають державному моніторингу, потрібно платити на 0,3% більше.

Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив Олексій Дорошенко – генеральний деректор Української асоціації постачальників торгових мереж.

Такі цифри сформувались за показниками цін в українських мегаполісах. Вимірювання асоціації практично співпадають з даними з інтернет-магазинів великих рітейлерів, тобто Інфляційним барометром BRDO. Їх дані також охоплюють лише великі міста країни.

Овочі борщового набору, за винятком цибулі, не можуть бути коректними, оскільки старого врожаю практично не залишилось, а новий коштує в рази дорожче залишків. Тому вони виключені з підбиття підсумків. Держстат оприлюднює вартість минулорічних запасів, що не співпадає з реальністю в якій живуть українці.

Лідером подорожчання червня виявився житній та житньо-пшеничний хліб, який додав 8,1%. Друге місце посів батон із 3,2%, а третє – вітчизняні макарони з 3,1%. Уперше всі місця сумного рейтингу займають вироби з зерна.

Гречка додала 2,9% за місяць, хліб пшеничний із борошна першого ґатунку коштує більше на 2,6%, молоко – на 2,5%, рис – на 2,4%, борошно – на 2,3%. На 2,1% одразу стали дорожче пшоно та варені ковбаси, а масло додало 1,9% вартості.

Менше відсотка показали зростання всі інші продукти: манна крупа – 0,9%, на 0,7% подорожчали цукор, ячна крупа та куряче філе, соняшникова олія – на 0,6%, морожена риба та бройлер – на 0,4%, а сметана – на 0,3%. Не зросла в перший літній місяць ціна на м’який сир. А от деякі продукти вже знизились в ціні, як то курячі яйця – на 13,4%, яблука та цибуля – на 7,1%, сало та свинина – на 0,9%, а яловичина – на 0,7%.

Також від’ємну динаміку показав єдиний хліб – пшеничний з борошна вищого ґатунку, який став доступніше на 0,1%. Різні тренди щодо хлібу пояснюються тим, що найдешевший хліб ще має запас зростання, а інший вже коштує практично однаково з сусідніми країнами.

Середнє зростання цін на продукти становило в червні 0,3%. Встановленню саме такого відсотка сприяло суттєве зниження ціни на яйця, яблука та цибулю. Але хліб або крупи ними повністю не заміниш.

Не зважаючи на такий сценарій у червні, Асоціація, як і раніше, очікує в липні та серпні дефляцію, перш за все за рахунок продуктів.

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024