Жовто-блакитне какао

18 Вересня 2022, 16:16
Blue Yellow Cacao КОЛОНКА 9052
Blue Yellow Cacao

Бельгійські виробники шоколаду організували участь для луцької крафтової майстерні участь у фестивалі Eurobean Chocolate Festival, де представлені найкращі світові виробники bean-to-bar шоколаду.

Про цей досвід розповідає у колонці співзасновниця бренду Sisters A. Chocolate Олена Голоденко.

***

Малому й дрібному бізнесу стало вкрай важко, адже зазвичай у нього нема «фінансової подушки», щоб закрити сталі витрати, водночас як прибутки нульові.

Український ринок крафтової гастрономії за останні 5-6 років пройшов шлях від «hand made вдома на кухні» до професійних цехів зі збереженням ручної роботи й унікальності продукції.

Одним з напрямів крафтового шоколадного ринку є «bean-to-bar», виробництво якого передбачає увесь логістичний ланцюг: від закупівлі унікальних ароматичних какао-бобів у дрібних фермерів, їх обробку й обсмажування, перетирання на кам’яних жорнах і відливу у плитки. До прикладу, світові об’єми такого шоколаду становлять близько 5%, а українських виробників bean-to-bar шоколаду можна порахувати на пальцях однієї руки.

А що це означає? Це означає високу собівартість продукту, складний технологічний процес і, відповідно, високу ціну на поличці. Після 24 лютого продажі дорогих нішевих товарів сильно впали, а перспективи їх відновлення досить розмиті.

Часто виробники крафтових продуктів знають одне одного, а також об’єднуються  для обміну ідеями й досвідом. Дізнавшись про напад росії на Україну, європейське ком’юніті bean-to-bar стало шукати шляхи для допомоги своїм українським колегам.

Так, бельгійські виробники шоколаду «Mike& Becky» для підтримки 5 українських виробників bean-to-bar шоколаду спеціально створили групу «Blue Yellow Cacao», а українка Юлія Бейкун, яка залишила в Києві власне виробництво цукерок і тимчасово виїхала до Брюсселю, допомагає нам у просуванні шоколаду в Європі.

У березні-квітні «Mike& Becky» викупили значну частину шоколаду, який не вдалось продати в Україні, після чого продали його у своїй майстерні в Брюсселі. 

Бельгійці, німці, австрійці купували український шоколад для підтримки й допомоги. Це забезпечило нам  оплату оренду, комунальних послуг, а також зарплат працівникам.

Одна з умов виготовлення якісного шоколаду – це сировина. Унікальні сортові какао-боби від дрібних фермерів купити складно й дорого. «Mike& Becky» домовились з європейськими постачальниками, які надали українцям сировину за зниженими цінами в кредит.

Читайте деталі у колонці Шоколад від боба до плитки

У серпні «Mike& Becky» організували нам участь у фестивалі Eurobean Chocolate Festival, де представлені найкращі світові виробники bean-to-bar шоколаду. Цьогоріч він проходив у Німеччині. І це просто неймовірно!

Зі зрозумілих причин виробники з України не змогли долучитись до цього фестивалю, проте організатори влаштували онлайн-зустріч, на якій ми усі разом розповіли як це -  працювати під постійними сиренами, відсутністю впевненості, що завтра настане, але з неймовірною жагою займатись улюбленою справою!

Коментар
19/03/2024 Понеділок
18.03.2024
17.03.2024