Гриль-сезон: розмаїття смаків та продуктів

30 Квітня 2023, 18:00
Овочі на грилі 1240
Овочі на грилі

Один з найприємніших ароматів весни – запах смаженого м’яса на грилі. Але насолоджуватися грилем можна не лише в весняно-літній сезон. Завдяки сучасній технології ми можемо розтягнути «сезон пікніків» на цілий рік. Не важливо, готуєте ви вдома чи в лісі — це завжди справжня кулінарна подія, адже приготована таким способом страва має особливий смак та аромат. Чудовими на смак будуть не тільки м’ясо та риба, а  овочі, гриби, морепродукти. Палітру смаків допоможуть розширити різноманітні маринади, спеції, приправи та прянощі. З доступних продуктів, приклавши лише небагато фантазії, ми можемо створювати все нові й нові кулінарні шедеври.

Найбільшу популярність під час приготування на грилі займають напівфабрикати з січеного м’яса. Різноманітні котлети на бургери, люля-кебаб, чевапчичі легко готувати і вони швидко смажаться на вогні. Також невід’ємною стравою  являються різноманітні ковбаски-гриль. Для ковбасок підходить будь-яке м’ясо: свинина, яловичина, баранина чи м’ясо птиці.

Готові ковбаски повинні бути зовні коричневими з хрусткою скоринкою, всередині соковитими і мати приємний легкий аромат копчення.

Але що може бути краще, ніж засмажений на вогні шматок м’яса, попередньо замаринований в маринаді зі спеціями? Для гриля можна вибрати будь-яку частину свинини на свій смак: грудинку, реберця, ошийок, окіст, корейку, філейну частину. М’ясо для свиних стейків та відбивних ніжне та підходить для швидкого смаження на грилі. М'ясо повинно бути з включенням міжм’язового жиру, який під час обжарювання плавиться, завдяки чому воно залишається соковитим і ніжним.

Ароматна, ніжна, соковита риба на грилі – це ще один відмінний варіант. Це не тільки смачне, але і дуже корисне дієтичне м'ясо: під час приготування риба не просочується жиром і прекрасно зберігає всі корисні властивості. Однак, щоб смачно приготувати рибу на грилі, слід знати деякі секрети.

Для приготування на грилі можна вибирати будь-яку рибу, але кулінари радять брати не жирну і з невеликою кількістю кісток. Це може бути скумбрія, оселедець, минтай, норвезька сьомга.

Риба може бути різного розміру, але краще вибирати велику або середню. Велику рибу краще розділити на шматочки філе або стейки. Запікати повністю краще середню рибу. Для приготування м'якої і ніжної риби, яка може втратити форму, краще використовувати спеціальні решітки для барбекю. 

З різноманіття риби краще вибирати  прісноводну або морську рибу з нейтральним смаком. А під час процесу приготування на грилі риба вбирає аромат і має яскравий насичений смак. Відмінно виходить райдужна і коричнева (озерна) форель, а також морські карасі – це справжня смакота.

Для того, щоб риба мала насичений смак і аромат, її потрібно замаринувати.

Рибу помийте, почистіть. Маринад може бути будь-який: з білого вина, йогурту, соєвого соусу, пряних трав (краще вибирати сухі, вони більш ароматні). А може бути оливкова олія, часник, сіль, перець, майоран, лимонний сік. Змішайте всі інгредієнти, залийте цим маринадом рибу і поставте на півгодини в холодильник.

Час приготування риби на грилі може бути різним. Якщо ви готуєте рибне філе, яке має товщину 2,5-3 см, то цілком достатньо 8 хвилин. Температура повинна бути 230-280 градусів. Якщо ви хочете приготувати цілу рибину, то часу буде потрібно значно більше – 10-15 хвилин. Температура повинна бути 180-230 градусів.Також варто стежити, щоб риба на грилі не пригоріла. Для цього щедро змастіть її маслом під час маринування.Не забувайте часто її перевертати. А визначити готовність блюда з риби можна простим натисканням пальцем – м'якоть повинна бути пружною.Перед подачею посипте готову страву зеленню. Можна подавати рибу з овочами, приготовленими на грилю.

Овочі-гриль — це безліч вітамінів та корисних речовин. Це чудова страва як на щодень, так і для святкового столу. Мінімум зусиль — максимум смаку. Звісно, овочі можна нарізати наперед, а потім підсмажити. Але для того, щоб зберегти якомога більше соку, варто запікати їх у цілому вигляді.Овочі будуть смачніше, якщо їх попередньо замаринувати з травами в оливковій олії, натерти часником і спеціями. Постарайтесь не перетримати їх на вогнищі, готові овочі не повинні бути занадто м'якими. Оптимальний час для їх приготування— 5-7 хвилин.

Овочі на грилі — чудовий гарнір для м’яса і міцних напоїв. Ще вони називаються дієтичним харчуванням. На грилі можна смажити кабачки, баклажани, картоплю, моркву, огірки і помідори. А гриби  та часник – це неймовірно смачно.

Доповнить асортимент грильової продукції і сир  тофу. Втім, не всі тофу мають однакову текстуру та консистенцію. Для приготування на грилі потрібно використовувати твердий (не шовковистий) сорт. Важливо, щоб тофу був щільним і добре спресованим — це дозволить уникнути зайвої вологи та отримати привабливі смужки від грилю. Тофу можна нарізати пластинами і помістити у маринад на ніч, або одразу викласти на решітку, трохи змастивши олією. Готуйте на середньому вогні протягом 10-15 хвилин.

Продукти, що перераховані вище — це тільки невелика частина того, що можна приготувати на грилі, щоб урізноманітнити своє меню. Не бійтеся експериментувати з різними стравами та смаками. Гарного відпочинку.

Тетяна БАСАЛИК, технологиня мереж «Наш Край» та SPAR

 

Довідково: сьогодні SPAR  – одна з найбільших у світі мереж супермаркетів та гіпермаркетів, що складається з понад 13 000 магазинів, які діють у 50 країнах світу. В Україні мережа розвивається за системою франчайзингу та пропонує 4 торгових формати: SPAR Express (магазини біля дому торговою площею до 200 кв.м), SPAR (супермаркети 200-800 кв.м), EUROSPAR (супермаркети 800-3000 кв.м), INTERSPAR (гіпермаркети понад 3000 кв.м). Ключові цінності SPAR для покупців — це широкий асортимент якісних і свіжих товарів, європейські стандарти обслуговування, індивідуальний підхід до кожного клієнта, комфорт і затишок в кожному магазині.

 

Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024