Що таке кошерне вино?

18 Червня 2023, 17:28
Що таке кошерне вино? 894
Що таке кошерне вино?

Переконані, що Ви не раз чули про кошерну їжу. Це їжа, яка відповідає всім законам кашруту (іудейських настанов щодо приготування продуктів та їх «придатності» для вживання). Звичайно, кашрут стосується не лише їжі, а й напоїв. Головний напій усіх іудеїв – вино, точніше, кошерне вино.

Вино – один з найпопулярніших напоїв у світі з власною історією, яка простягається на тисячі років. Вино користувалось попитом у римлян та греків, а сьогодні його залюбки вживають сучасні українці. Довжелезна історія стала причиною виникнення різних понять, пов'язаних з вином й одним з таких є його кошерність.

Кошерне вино – мабуть, кожен чув цей вислів хоча б раз. Не дивлячись на свою вживаність, мало хто знає що саме мається на увазі під цією «кошерністю», а відтак, цей термін залишається незрозумілим. Та чи можна відповісти на питання «що таке кошерне вино?» простими словами?

Переклад з англійської-Кошерне вино — це вино, яке виробляється відповідно до галахи, а точніше кашруту, таким чином, що євреям буде дозволено вимовляти благословення і пити його. Це важливе питання, оскільки вино використовується в кількох єврейських церемоніях, особливо в Кідуші.

Історія появи

Кошерне вино з’явилося на основі заповідей кашруту, які були видані Всевишнім в Синайській пустелі під час дарування Тори. Протягом багатьох поколінь вони передавалися від батька до сина. Звичайній людині може бути складно зрозуміти правила кашруту, але для євреїв вони являють, свого роду, духовну «дієту». Вважається, що для душі єврея корисна тільки їжа, що відповідає цим правилам, інша – лише шкодить чистоті і духовності. До речі, слово «кошерний» в перекладі означає «придатний», тобто виготовлений відповідно до певних правил і законів.

Яке вино вважається «придатним»?

  • Весь процес приготування – від збору ягід до закорковування – здійснюють тільки чоловіки євреї, які шанують суботу. Решта – до процесу не допускаються за жодних обставин.
  • Збираються ягоди тільки з лоз, вік яких більший 4 років. Перші три роки грона просто зрізаються, і ніде не використовуються.
  • Виноградник, з якого збирають ягоди, повинен бути засаджений виключно виноградом. У процесі приготування не допускається використання матеріалів тваринного походження. Всі допоміжні засоби повинні бути кошерними.
  • Земля, на якій відбувається вирощування винограду, має відпочивати кожен сьомий рік. Це означає, що кожен сьомий рік урожай не збирають зовсім, а ягоди просто опадають.
  • Обов’язково 1% вина виливається в землю. Роблять це в нагадування про пожертву, яку в стародавні часи відносили в храм. Більшість кошерних вин пастеризують спеціально для того, щоб його можна було пити навіть після того, як його відкрила і розливала людина, яка не дотримується заповідей кашруту.

Найбільше кошерного вина виробляють не в Ізраїлі, як логічно можна було б подумати, а в США та Аргентині. Також таким вином може «похвалитись» Італія, Франція та Іспанія.

Класифікація кошерних вин

Кашрут вкрай детально описує всі методи приготування продуктів та перелік їжі, яку можуть вживати євреї, притримуючись заповідей. Крім методів приготування та заборон кашрут також має власну класифікацію вин, яка немає нічого спільного з іншими, адже в кашруті не має значення колір вина.

Відтак, перелік різновидів вин відповідно до кашруту виглядає наступним чином:

  • Кошерне вино – напій, виготовлений відповідно до всіх заповідей та рекомендацій
  • Кошерне для Песаха – вино, яке готують спеціально до великодня. Такий напій не повинен контактувати з хлібом, зерном або будь-якими іншими продуктами для приготування яких використовується тісто
  • Кошерне Ле-Меандрі – таке вино має статус суперкошерного та повинно чітко слідувати всім вимогам кашруту. Сертифікація такого напою проходить з максимальною жорсткістю, завдяки чому готовий напій може похизуватися неймовірним букетом смаку.
  • Мевушаль – цей напій, який був відкритий або до якого торкався той, хто не притримується кашруту. Вина мевушаль, це напої які пройшли пастеризацію, тобто швидке нагрівання, смакові якості такого вина трохи нижчі ніж у звичного, однак, мевушаль є єдиним рішенням для іудеїв що притримуються кашруту, але не можуть гарантувати віросповідання або націю офіціанта, наприклад.

Як можна побачити, кошерність вина має відтінки, що впливають на смакові якості напою. Важливість дотримання всіх вимог кашруту робить кошерні вина доволі дорогим задоволенням, однак, саме це є однією з причин чому відомі виробники вин пропонують користувачам свої власні кошерні вина.

Майбутнє кошерного вина

Стрімкий розвиток технологій не оминув і виноробну галузь. Завдяки йому підвищується якість готового продукту та мінімізується його собівартість. Flash detente – одна з таких інновацій, покликана покращити посередню якість пастеризованих (мевушальних) вин. Суть технології полягає в короткочасному (менше чотирьох хвилин) нагріванні виноградної мезги до високої температури (близько 80°С). Процес виконується до ферментації, тому дозволяє зберегти практично у незмінному вигляді смакові якості готового продукту, його аромат та смак. Кошерні вина Мевушаль, створені за технологією Flash detente, якісно відрізняються від класичних пастеризованих, чим і пояснюється їх популярність, що невпинно зростає.

Незважаючи на те, що виноробство на території сучасного Ізраїлю зародилося ще до нашої ери, жодних автохтонних (оригінальних, місцевих) сортів там нині не вирощують. Спроби відродити щось є, але поки що на тому рівні, коли ще говорити про це не доводиться.

Дуже складно позбутися відчуття дикої переплати за «кошерність». Тому, рекомендуємо це вино, якщо ви хочете пити тільки «правильні» напої або реально цікаво «А що там у них?» і як воно буває. Аромат: ожина, черешня, чорні ягоди, зелений перець, медичний бинт. Загалом можна вже й зупинитися — КабСов вгадан точно. Смак додає вишню, ожину, чорницю та перець чорний. Кислотність трохи вища за середню, що не залишає шансів для Бориса не підняти йому оцінку. Середня танінність, вино гранично м’яке. Як «підказують» друзі (теоретики, млинець), зелений перець + висока кислотність – результат раннього збору, а значить неповна фенольна зрілість. Пішли на компроміс. Але це припущення.

 

Наталя МИХАЙЛОВА,

категорійна менеджерка мереж супермаркету SPAR та «Наш Край»

 

Довідково: сьогодні SPAR  – одна з найбільших у світі мереж супермаркетів та гіпермаркетів, що складається з понад 13 000 магазинів, які діють у 50 країнах світу. В Україні мережа розвивається за системою франчайзингу та пропонує 4 торгових формати: SPAR Express (магазини біля дому торговою площею до 200 кв.м), SPAR (супермаркети 200-800 кв.м), EUROSPAR (супермаркети 800-3000 кв.м), INTERSPAR (гіпермаркети понад 3000 кв.м). Ключові цінності SPAR для покупців — це широкий асортимент якісних і свіжих товарів, європейські стандарти обслуговування, індивідуальний підхід до кожного клієнта, комфорт і затишок в кожному магазині.

 

 

 

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024