Є гроші на майданчик, але нема на дрон

22 Червня 2023, 18:00
Є гроші на майданчик, але нема на дрон 2265
Є гроші на майданчик, але нема на дрон

Додаткові мільярди, які отримують громади у час повномасштабного вторгнення.

Зараз один за іншим розгортаються скандали по цілій Україні про те, що там «306 барабанів на майже 1 мільйон гривень купили», там «сковорідку за 1,2 мільйона гривень», а в багатьох громадах зараз будують то дитячі майданчики, то стадіони і т.д.  І, як не дивно, в окремих громадах аж занадто активно почали «освоювати» величезні бюджетні кошти.

Тут мало б бути два питання:

  • звідки у громад ці «лишні» гроші, якщо ми по всьому світі «ходимо з протягнутою рукою»?
  • якщо кошти в державі для громад є, то чому їх не скерувати на військові потреби?

На прикладі громад Волинської області показую бюджетну ситуацію (діаграма нижче). Що ж ми тут бачимо, за перші п’ять місяців у 2021 році отримали ПДФО в бюджети громад 1,2 мільярда гривень, а в 2023 році – понад 2,5 мільярда гривень.

Це означає, що жителі Волині отримали сумарні заробітні плати у 2023 році вдвічі більші ніж у 2021 році. Але ж це не так. Цілком зрозуміло, що цей додатковий мільярд за п’ять місяців громади мали в основному за рахунок оподаткування військових. Для порівняння всіх інших податків та зборів у 2023 році громади отримали лише на 20% більше порівняно із 2021 роком.

І тут у мене просте питання: невже в цей час великої війни, коли кожна додаткова гривня мала б іти на забезпечення обороноздатності, держава не має куди подіти ці мільярди? Чому ми так тішимось, коли маленька Литва чи Естонія нам перераховує додатковий мільйон доларів, а в той же час десятки мільйонів доларів (в масштабах держави це мільярди доларів) ми скеровуємо на окремі місцеві громади, щоб вони не знали куди ще можна витратити ці гроші?

Абсолютно не звинувачую місцеві ради, адже вони діють так, як є побудовано державну політику. Питання до президента, уряду, Верховної Ради: може пора переглянути Бюджетний Кодекс? Або ви не стягуйте ці податки з військових і нехай вже вони самі чи спільно з волонтерами закуповують дрони, тепловізори, автомобілі тощо, або якщо вже стягуєте ці податки, то нехай вони мають цільове призначення – НА ОБОРОНУ УКРАЇНИ!

Хоча, певно, це комусь вигідно, тому змін ніяких не буде. І з нас і надалі дивуватимуться іноземці – як в час великої війни ми маємо гроші на новий дитячий майданчик, але не маємо на дрон для військових.

Розумію, що багато хто байдуже поставиться до цієї інформації, але цим постом хочу довести, що у державі таки гроші є, головне ними правильно і ефективно скористатися.

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024