Про Україну в Давосі

22 Січня 2024, 17:09
Про Україну в Давосі КОЛОНКА 2620
Про Україну в Давосі

Традиційно на 54-й Всесвітній економічний форум зібралися світові бізнес-еліти, лідери держав та міжнародних організацій. Кілька тез та суб’єктивних думок про цю подію, яку вдалося відвідати зафіксував у цьому тексті.

Цього року головні теми: геополітика – від виборів в США, напруги між Заходом та Китаєм до війни ХАМАС з Ізраїлем, штучний інтелект та незворотні кліматичні зміни у світі.

Звісно, тема війни України та Росії звучала повсякчас і доволі гучно. Крім того, український павільйон у Давосі став найкращим за версією журналу Politico.

Що вдалося для себе виділити й зауважити?

Про Україну

Україна якісно презентована і звучить: Тарас Чмут, Юрій Филюк, Сергій Плохій, Євген Глібовицький – лише кілька імен з великого списку українців в Давосі.

Повістка України дуже сильна. У світі розуміють, що ми – нація, яка бореться за свою країну і цивілізоване життя в ній.

Про інвестиції в Україну

Ті інвестиційні фонди, які зрозуміли, що насправді зараз відбувається в Україні, вже використовують момент і вкладають гроші в десятках і сотнях мільйонів доларів.

Адже вони усвідомили, наскільки у нас талановиті та стійкі люди, наскільки у нас, як в нації, великий потенціал, і які у нас є суперздібності.

Причому вони не чекають гарантій чи страхування, яке буде захищати ці інвестиції. Це позиція інвестбанків. Вони вже діють, працюють і будуть працювати в Україні. Бо великі ризики – це одночасно і велика маржинальність.

Про формулу миру для України

Нуріель Рубіні, американський економіст, професор економіки Нью-Йоркського університету зауважив на одній з панельних дискусій, що на рівні G7 та Брюсселю постійно йдуть розмови й баталії, чи фінансувати Україну далі.

Однак сьогодні ставлять питання так: що саме будуть фінансувати?

Чи готову підписану мирну угоду і закладати кошти на відбудову країни, чи будуть вкладати у виробництво зброї та обороноздатність, щоб планувати наступної весни новий великий контрнаступ? Питання поки відкрите.

За словами Нуріеля Рубіні, у кулуарах вже не можуть дочекатися, коли буде підписано хоч якусь мирну угоду у війні України та Росії. Існує думка, що навіть, якщо Росія не захоче цього робити, то її змусить Китай, який також втомився від нестабільності у світі.

Очевидно, що для нас, українців, ці тези звучать доволі наївно.

І одна слухачка в залі дуже гостро та влучно заперечила американському професору. Вона нагадала конкретними фактами, чим закінчуються усі мирні угоди, підписані з Росією. Також пригадала і те, наскільки вчасно нам поставили зброю перед останнім контрнаступом і які страшні злочини чинить щодня Росія в Україні. 

В залі аплодували. Отже, є надія та сподівання, що нас таки розуміє і підтримує цивілізований світ.

Про корупцію в Україні

Меседжів про це було дуже мало. Натомість склалося враження, що закордонна аудиторія добре розуміє наші переваги: діджиталізація, сильний інтелектуальний людський капітал та стійке громадянське суспільство, яке все ще може протистояти викликам сьогодення. В тому числі й корупції.

Про мову

Англійська мова всюди. Замість дорогого костюму – якісна вимова і швидкість спілкування. Наші політики та можновладці говорять англійською, можливо, не завжди гарною, але говорять.

Для мене знання цієї мови – це ще одна іміджева складова, демонстрація нашого рівня освіченості, це як ніби певний дрес-код, якому ти точно маєш відповідати.

Про вміння говорити просто

Вміння говорити складні речі простими словами – найцінніше, якщо бажаєш донести до великої кількості людей свій інноваційний задум.

Цими словами дівчина з Монголії, яка представляла громадську організацію в Давосі, пояснила чому їй вдається реалізовувати проєкти у сфері екології.

Вчений з Бейджинга в Китаї розповів, як їх інститут за сприяння кожного жителя міста зміг встановити мільйони датчиків чистоти повітря в місті.

І тепер за допомогою автоматизованої системи й великої кількості відкритих даних – кожен може бачити джерела забруднення і чим він дихає.

Фотограф Von Wong презентував свої роботи, щоб показати, як мистецтво може доносити проблеми пластикового сміття.

Про перспективи для Луцька

Я встиг поспостерігати за тим, як організовують заходи такого масштабу. Розповів про наші ІТ-проєкти інвестфонду Horizon Capital. І зрозумів, що наступного року будемо тут з платформою «Алгоритм дій».

Адже важливо, щоб громадський сектор та бізнес Луцька був також широко представлений на міжнародному рівні.

Коментар
28/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024