Під час формування виборчої комісії Камінь-Каширського району виявили порушення

19 Листопада 2018, 18:02
Вибори 796
Вибори

Під час формування ТВК у волинських громадах зафіксували ряд процедурних порушень вимог статті 22 Закону України «Про місцеві вибори».

Про це повідомляє прес-служба Громадянської мережі ОПОРА у Волинській області.

Зокрема, Ківерцівська районна ТВК сформувала склад відповідної міської комісії лише з другої спроби, а до складу сільської комісії у Камінь-Каширському районі включили представника від неналежного суб’єкта подання.

У Камінь-Каширському районі районна виборча комісія включила до складу Гуто-Боровенської сільської виборчої комісії особу за своїм поданням. При цьому, кількість поданих кандидатур від політичних сил становила 14, а включення до складу комісії за поданням голови ТВК, яка формує комісію можливе лише якщо неможливо сформувати комісію в мінімальному складі 9 осіб. Зокрема, згідно з постановою №3 «Про утворення Гуто-Боровенської територіальної виборчої комісії та формування її складу» Камінь-Каширської районної виборчої комісії від 9 листопада 2018 року, до складу відповідної ТВК увійшло 15 осіб.

Так, у комісії – по два представники за поданням місцевих організацій політичної партії, які мають депутатські фракції в Парламенті «БПП «Солідарність», ВО «Батьківщина», «Народний фронт», Радикальної партії Олега Ляшка, які є суб’єктами подання відповідно до частини 1 статті 22 закону, «БПП «Солідарність», ВО «Батьківщина», «Народний фронт» мають ще по одному представнику за поданням від місцевої організації партії. Також по одному представнику в складі комісії від, ВО «Свобода», Аграрної партії України, «Українського об’єднання патріотів – УКРОП». Також до до складу комісії включили кандидатуру «за поданням заступника голови Камінь-Каширської районної виборчої комісії». Очолила комісію Ольга Балик (Аграрна партія), її заступницею стала Олена Балик (БПП «Солідарність»), а секретарем комісії – Марія Грисюк (ВО «Батьківщина»).

Відповідно до частини 2 статті 22 Закону України «Про місцеві вибори», право подання кандидатур до складу територіальних виборчих комісій мають: місцева організація політичної партії, про утворення депутатської фракції якої оголошено на першій черговій сесії Верховної Ради України поточного скликання; зареєстрована в установленому законом порядку у відповідній адміністративно-територіальній одиниці місцева організація політичної партії.

Секретарка Камінь-Каширської районної ТВК Лідія Дмитрук розповіла, що на засіданні до складу Гуто-Боровенської ТВК дійсно включили представника від районної комісії.

«Пропозиція була заступника голови комісії, а більше партії не подавали кандидатур – вони подали стільки, скільки їм можна було по квоті», – розповіла Дмитрук.

За її словами, представників районної ТВК включали на минулих виборах до різних комісій і зауважень не було.

«Комісія все ж невелика, там дуже багато роботи. Я знаю, бо вже раніше працювала на виборах. А ця включена людина теж вже працювала раніше в комісіях, хоче працювати зараз – мені здається, тут не має криміналу», – додала Лідія Дмитрук.

Вона відзначила, що для цього рішення члени районної комісії керувалися частиною 17 статті 22 Закону України «Про місцеві вибори», однак не звернули увагу на встановлене там обмеження для такого подання – менше 9 кандидатур від партій або їхня відсутність.

«Ми не звернули увагу що «менше 9 осіб», але, мається на увазі, що від районної комісії можуть подаватися люди, от так і подали. Ну зараз це просто незворотний процес», – додала Дмитрук.

Довідково: відповідно до частини 1 статті 22 Закону України «Про місцеві вибори» склад територіальних виборчих комісій формується за поданнями зареєстрованих у встановленому законом порядку місцевих організацій партій з урахуванням обмежень, встановлених частиною другою статті 12 цього Закону, у кількості не менше 9 і не більше 18 осіб.

Коментар
27/04/2024 Субота
27.04.2024
26.04.2024