Купити і продати валюту можна буде на пошті

09 Січня 2019, 17:31
Купити і продати валюту можна буде на пошті 1635
Купити і продати валюту можна буде на пошті

Українці зможуть купити і продати іноземну валюту не тільки в банках або обмінних пунктах небанківських фінансових установ (НУФ), але і в поштових відділеннях.

Про це повідомляє «Фінансовий клуб».

Відповідні зміни затверджені постановою НБУ № 9 від 2 січня «Про затвердження змін до окремих нормативно-правових актів НБУ» і вступають в чинності 7 лютого 2019 року одночасно з введенням в силу закону «Про валюту і валютні операції».

Згідно з постановою, оператори поштового зв'язку зможуть отримати в НБУ ліцензії на проведення банківських операцій при наявності більше 50 структурних підрозділів, які розташовуються на 50% території України; отриманні не менше 50% доходів від діяльності в сфері надання поштових послуг; відповідно до вимог фінансового стану, структури власності, репутації і профпридатності керівного складу.

Регуятор пом'якшив умови видачі ліцензій на здійснення діяльності з торгівлі валютними цінностями у готівковій формі небанківським фінансовим установам.

Зокрема, вдвічі зменшено мінімальний розмір власного капіталу НФУ до 5 млн грн з 10 млн грн за умови, що фінансова установа здійснюватиме таку діяльність з використанням не більше 50 структурних підрозділів. Кожне наступне збільшення кількості структурних підрозділів на 50 одиниць вимагатиме збільшення мінімального власного капіталу на 5 млн грн замість 10 млн грн.

НБУ також скасував вимогу про наявність у НФУ не менше п'яти структурних підрозділів, приміщення яких відповідають вимогам Нацбанку, що регулюють порядок проведення валютно-обмінних операцій і з питань організації захисту приміщень НФУ.

Небанківські фінансові установи та національний оператор поштового зв'язку, які вже мають генеральні ліцензії на здійснення валютних операцій, матимуть шість місяців перехідного періоду, щоб привести свою діяльність у відповідність до нових вимог.

Відлік перехідного періоду стартує з дати введення в дію закону «Про валюту і валютні операції», тобто з 7 лютого 2019 року, і триватиме до 7 серпня 2019 року.

Небанківські фінансові установи та національний оператор поштового зв'язку, які мають генеральні ліцензії на здійснення діяльності з обміну валют, отримані до дня введення в дію закону «Про валюту і валютні операції», зможуть і надалі здійснювати валютно-обмінні операції на підставі цих ліцензій.

Для суб'єктів, які такої ліцензії не мають, але мають намір здійснювати валютні операції з переказу коштів і торгувати валютними цінностями в готівковій формі, НБУ встановив порядок і умови оформлення відповідної ліцензії.

 

Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024