Чому українці не їдуть вдруге на заробітки за кордон

18 Серпня 2019, 18:04
фото ілюстративне 4148
фото ілюстративне

20% українців, які довгостроково працювали за кордоном, не планують їхати туди на заробітки знову.

Про це свідчать результати опитування OLX Робота, – пише Економічна правда.

Основною причиною того, чому українці не повертаються на заробітки, став психологічний дискомфорт, пов'язаний з переїздом та віддаленістю від рідних - про це сказали 42% респондентів.

Майже у третини зникла необхідність виїжджати на роботу за кордон вдруге, бо вони заробляють достатньо в Україні. Ще 16% зізнались, що в інших країнах не лише висока заробітна плата, а ще й витрати на проживання та харчування.

Кожний п’ятий залишився розчарованим після досвіду роботи за кордоном.

Незважаючи на те, що майже третина українців після повернення відзначили, що почали заробляти достатньо в Україні, саме низькі зарплати були першою мотивацією до виїзду – 42% респондентів.

Далі серед мотивацій – відсутність робочих місць у нашій країні та можливість подивитися світ.

Щодо зарплат, то майже половина українців, які зараз не хочуть повертатися, отримували за кордоном до тисячі доларів. Ще 18% – до 1,2 тисячі доларів.

Тільки 11% від тих, хто не планує повторне працевлаштування, мали 2 тисячі доларів на місяць.

У чверті респондентів виникали конфлікти з роботодавцем, з їхнього боку до заробітчан було негативне відношення. Інші взаємовідносинами задоволені.

Основними напрямками робочої міграції для людей, які зараз вирішили залишитися в Україні, були Польща – 33%, Росія – 35% і Німеччина – 11%.

Із групи респондентів, які не хотіли б поїхати працювати за кордон знову, майже 15% все ж поїхали б на заробітки в Польщу. Із тих, хто хотів мати таку можливість, майже 77% вказали, що це через зарплати та недалеку відстань від України.

Результати опитування також свідчать, що кожний другий українець, який виїхав на заробітки за кордон, а потім не захотів повертатись, працював не за своєю спеціальністю.

Майже чверть незадоволених респондентів пропрацювали за кордоном у будівельній сфері. Друга за популярністю галузь – логістична, переважно, це робота водієм – 17%. ТОП–3 завершує виробництво – 15%.

Зазначають, що в Україні більшість тих, хто мав досвід роботи за кордоном та не планує повертатися, – це чоловіки із сім’ями (близько 70%) у віці 25–34 та 45–54 роки.

7 з 10 таких заробітчанживуть у містах. Рівень освіти у всіх різний: повну вищу мають 41% респондентів, загальну середню освіту – 39%.

«Зараз заробітки за кордоном непопулярні не лише серед тих, хто попрацював в іншій країні та оцінив після цього свій матеріальний стан як високий, а і серед респондентів, які вказали, що ледве зводять кінці з кінцями», – демонструють результати опитування.


 

Коментар
19/03/2024 Понеділок
18.03.2024
17.03.2024