На Волині перевірятимуть готелі та заклади відпочинку

21 Серпня 2019, 13:31
Фото ілюстративне 2040
Фото ілюстративне

У Волинській області рятувальники перевірятимуть готелі та заклади відпочинку за дорученням Прем'єр-міністра України.

Працівники регіонального управління ДСНС України перевірятимуть місця відпочинку людей на дотримання вимог законодавства у сфері пожежної безпеки. Відповідне доручення дав Прем'єр-міністр України. Про це поінформували під час оперативної наради під головуванням тимчасово виконуючого обов'язки голови обласної державної адміністрації Олександра Киричука 20 серпня. Йдеться на сторінці у Facebook Волинської ОДА.

Так, про організацію виконання доручення Прем'єр-міністра України про позапланові заходи державного контролю за додержанням вимог законодавства у сфері техногенної та пожежної безпеки у місцях відпочинку людей, передусім у готелях та закладах відпочинку і оздоровлення, поінформував заступник начальника управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій в області Олег Билиця. Варто зазначити, що доручення було дане у зв’язку із пожежею, яка виникла в ніч на 17 серпня 2019 року у готелі «Токіо Стар» в Одесі, під час якої загинуло 9 людей.



Зі слів доповідача, під час заходів державного нагляду особливу увагу приділять порушенням з питань пожежної та техногенної безпеки, що можуть створити загрозу життю чи здоров’ю людини або можуть стати однією із основних причин виникнення пожежі, а саме:

  • утримання шляхів евакуації відповідно до вимог правил пожежної безпеки;
  • належна експлуатація обладнання, електроустановок, електропроводів та кабелів відповідно до вимог нормативних документів;
  • обладнання об’єктів автоматичними системами протипожежного захисту (сигналізація, оповіщення, системи димовидалення) та їх подальше обслуговування відповідно до нормативних документів;
  • забезпечення об’єктів первинними засобами пожежогасіння та вміння їх використовувати;
  • наявність систем протипожежного водопостачання та їх стан;
  • проходження керівництвом та обслуговуючим персоналом об’єктів навчання з питань пожежної та техногенної безпеки (проводять один раз на три роки), тощо.

«Хочу звернутися до органів місцевого самоврядування щодо сприяння виконанню вищезазначених перевірок та забезпечення спільної роз’яснювальної роботи із дотриманню правил пожежної та техногенної безпеки у таких закладах через засоби масової інформації. Безпосередню увагу приділять знанню керівництвом та обслуговуючим персоналом їхніх дій у разі виникнення надзвичайної ситуації. На таких об’єктах працівниками управління будуть проводити тактико-спеціальні навчання щодо умовного гасіння пожежі та проведення евакуації», – зазначив Олег Мефодійович.

До слова, управління ДСНС України у Волинській області у зв’язку з виявленням порушень на об’єктах готельного спрямування та об’єктах оздоровлення та відпочинку, що створювали загрозу життю та здоров’ю людей, протягом останніх років подали шість адміністративних позовів до Волинського окружного адміністративного суду, щодо заборони експлуатації до повного усунення порушень вимог техногенної та пожежної безпеки. Наразі усі порушення, які були підставою щодо заборони експлуатації цих об’єктів, усунені, об’єкти здійснюють свою експлуатацію в повсякденному режимі.


У підсумку, тимчасово виконуючий обов'язки голови обласної державної адміністрації Олександр Киричук дав доручення розробити план виконання державного нагляду за дотриманням вимог законодавства у сфері техногенної та пожежної безпеки у місцях відпочинку людей.

«Я беру це питання на особистий контроль і чекаю від рятувальників щомісячного інформування про виконання доручення Прем'єр-міністра України. А результати перевірок я рекомендую опубліковувати в засобах масової інформації. Органи місцевого самоврядування — вас прошу сприяти у перевірках, адже це відповідальність за людські життя й здоров'я», — завершив Олександр Олексійович.

Коментар
19/03/2024 Понеділок
18.03.2024
17.03.2024