Підприємці луцького ринку не знають, як їм працювати

11 Вересня 2019, 14:10
1839

На ринку «Центральний», договір оренди землі під яким Луцька міська рада розірвала із Волинською облспоживспілкою, торгує понад 1300 підприємців. Люди хвилюються, як у подальшому складеться їхня доля, а дехто вже нині заявляє  – після таких глобальних змін на базарі не залишиться.

Про це йдеться у сюжеті Ua:Волинь.

«Цей кусок землі, де розташований ринок  дуже ласий шматок в місті», – каже підприємиця Юлія Войчук, яка більше 10 років торгує на Центральному ринку.

«З облспоживспілкою розірвали договір. До нас ніхто не приходив з міськради, не знаємо із ким маємо працювати. Це буде, як часто ми бачимо по ТБ буває у Києві: приїдуть тракторами знесуть кіоски, людей поб"ють і все»,  додає підприємець Юлія Гусак.

«Сім’ї годувати треба.  У мене син інвалід. Він на півтори тисячі не виживе. А мене в такому віці хто куди візьме»,  розповіла працівниця ринку Світлана.

5 вересня під час позачергової сесії Луцької міської ради 35 депутатів ухвалили рішення розірвати договір про оренду земельної ділянки з облспоживспілкою.

«Не дивлячись на те, що договір можна продовжити на той же термін, на який останній і був укладений, якимось дивом продовжив договір оренди з Волинською облспоживспілкою на 10 років. Ми подали апеляцію і Верховний суд ухвалив рішення продовжити договір на рік. На сьогодні ситуація така, що договір, який продовжили до 27 серпня 2019 року, закінчився. Тому рішення виключно технічне»,  сказав тоді депутат Луцької міської ради Ігор Поліщук.

Голова Облспоживспілки Марта Кандиба розповіла, що у судовому рішенні про закінчення договору оренди вказана інша дата.

«В рішенні чітко прописано продовжити договір на 1 рік і дана угода вступає в силу з моменту державної реєстрації. Додаткова угода була зареєстрована 12.06.2019 р. відповідно термін дії  договору до 11 червня 2020-го.  Рішення Північно-Західного апеляційного господарського суду. У Верховний суд ми подали касацію, але потім в червні ми скаргу відкликали. І, рішення Верховний суд не розглядав»,  зазначила вона.

За словами, Марти Кандиби, якщо  земельну ділянку на Глушець 1, що  була в користуванні облспоживспілки, передадуть КП «Луцькі ринки», то втратить міська казна.

«Віддати так, як пропонують депутати,  комунальному підприємству «Луцькі ринки», то це взагалі незаконне рішення. Від цього постраждає бюджет. Ми платимо 4,7% від нормативної грошової оцінки земельної ділянки. Для КП «Луцькі ринки» депутати встановили ставку земельного податку в меншому розмірі»,  говорить Марта Кандиба.

«Понад двома гектарами землі на Глушець, 1 опікується комунальне підприємство «Луцькі ринки». Я ж не вирішую за міську владу. Приймуть рішення нам передати, то будемо там працювати»,  розповів директор Ігор Корольчук.

На земельній ділянці, що на Глушець, 1 лишилося майно облспоживспілки.

«По усій земельній ділянці є 13 наших об’єктів. Не один павільйон є нашою власністю. А право власності ми оформили ще 2013-го року. З підприємцями, які здійснюють торгівельну діяльність на ринку з металевих конструкцій, майже 1300 діючих договорів оренди», – каже її керівниця Марта Кандиба.

«Земля є комунальна. Там є об’єкти нерухомого майна, на які оформлене право власності. Ті об’єкти, можливо, будемо викупляти»,  повідомив перший заступник Луцького міського голови  Григорій Недопад.

«Засоби є, потрібно перенести звідти ринок»,  каже депутат Луцької міської ради Сергій Була.

Підприємниця Тетяна Біскуб говорить, що більшість її колег непокоїть можливість лишитися без роботи:

«Ми повинні подивитися які будуть подальші шляхи. Як буде після розірвання договору. Що буде далі? Чи відстоїть свої права Облспоживспілка? Чи міська рада буде щось пропонувати і куди будуть передаватися ці ділянки?»

«Половина ринку з вищою освітою. Ми прийшли заробляти гроші. Закриють ринок, то усі виїдуть на Польщу. Тут не залишимося»,  розповідає підприємець Юлія Гусак.

Читати також: В облспоживспілки забрали землю під Старим ринком у Луцьку

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024