Під час «Фронтери» волинським підліткам організують «перше побачення»

16 Вересня 2019, 18:04
1870

II Міжнародний літературний фестиваль «Фронтера», який відбудеться в Луцьку 4-6 жовтня, порадує двома додатковими сценами – для молоді і дітей.

«Цьогоріч «Читомо» опублікували дані дослідження, згідно з яким в Україні 37 відсотків опитаних не прочитали за рік жодної друкованої книжки, натомість звичка дивитися щодня телевізор присутня у 58 відсотків. Ця статистика відображає і рівень читання серед дітей, серед яких все більше користувачів гаджетів. І це не вина дітей. Ми, дорослі, не змогли показати їм, що читання – це корисно, ба більше, це цікаво. І молодіжна та дитяча програми в рамках фестивалю «Фронтера» – спроба нашої команди вплинути на ситуацію хоча б в Луцьку й області», – розповіла директорка фестивалю Елла Яцута.

Про дитячу сцену

Минулого року під час «Фронтери» організатори вперше спробували провести кілька заходів для дітей.

«Тоді дитяча сцена була скоріше «експериментальною». Діти – дуже правдива аудиторія, вони не будуть слухати, гратися чи посміхатися просто так. Але заходи тривали протягом 5 годин і дітлахи були задіяні весь час. Їм було цікаво! Наступного дня батьки привели їх знову. Після численних позитивних відгуків ми вирішили, що наступного року будуть діяти дві повномасштабні сцени – для підлітків та дітей до 10-річного віку», – розповіла координаторка дитячої сцени Іванка Антонюк.

Вона додала, що заходи дитячої сцени – це переважно майстерки з ліплення, створення казкових персонажів, листівок, читання й забавлянки з письменниками.

До речі, за підтримки управління освіти, науки і молоді Волинської ОДА на фестиваль організують приїзд дітей з Ковельського, Ківерцівського, Рожищенського районів.

«Ми чекаємо пропозицій від інших районів чи ОТГ. Якщо вони зацікавлені допомогти з приїздом дітей, ми проведемо додаткові події», – додала координаторка.

Про молодіжну сцену

«Вже не діти, ще не дорослі – підлітки перебувають у такому «межовому» стані, через що їхні зацікавлення і потреба не завжди враховуються. Якщо говорити про літературу, то їм уже нецікаві казочки і пригоди, вони бажають чогось гострішого, ближчого до реального життя. Але і глобальні проблеми дорослих, типу політики й економіки, їх теж не надто цікавлять. Підлітки не будуть бавитися ляльками і ліпити з пластиліну книжкових героїв. Сидіти і дискутувати з розумним виглядом про ідеї Забужко чи Прохаська не будуть теж, принаймні більшість із них. Щоб молодь слухала, треба говорити з нею її мовою і про те, що їй цікаво. Із цим вже доволі непогано справляються українські автори», – додає координаторка молодіжної сцени Віталіна Макарик.

Вона вважає, щоб молодь почула, треба як мінімум звести їх докупи – читачів із книжками, підлітків – з письменниками, створити круту і невимушену атмосферу.

«Особливо це важливо для тих юнаків і дівчат, які мешкають у сільській місцевості, куди сучасні і популярні автори зазвичай не доїжджають. Я сподіваюся, що «Фронтера» стане таким медіатором, яка допоможе влаштувати багатьом волинським підліткам «перше побачення» з людьми, які талановито пишуть для і про них», – каже Віталіна.

Організатори додають, що важливим є не лише заохотити дітей і підлітків до читання, але й залучити до партнерства навчальні заклади, заклади культури, місцевий бізнес, різноманітні гуртки, – усіх, хто може розповісти про фестиваль чи допомогти організаційно та фінансово.

«Ми відкриті до співпраці. Це потрібно, аби якомога більше наших дітей познайомити з книгою та забезпечити для них справді яскраві літературні вихідні», – зазначила Елла Яцута.

Довідково:

II Міжнародний літературний фестиваль «Фронтера» відбудеться в Луцьку 4-6 жовтня 2019 року. Організатори: Департамент культури Луцької міської ради, ГО «Мистецьке об’єднання «Стендаль», громадський діяч Роман Бондарук.

Під час фестивалю у різних локаціях міста діятимуть три сцени – основна, молодіжна та дитяча. Квитки можна придбати онлайн: bit.ly/2MpscMB. Вхід на заходи молодіжної та дитячої сцени вільний.





Коментар
19/03/2024 Понеділок
18.03.2024
17.03.2024