В Нацбанку поінформували про міжнародні резерви України

17 Листопада 2019, 13:22
Фото ілюстративне 1291
Фото ілюстративне

Міжнародні резерви України за підсумками жовтня збереглися на рівні 21,4 мільярда доларів США.

Про це повідомляє Нацбанк України.

Значні обсяги погашень за державним боргом були компенсовані насамперед зовнішніми надходженнями від міжнародних партнерів, а також чистою купівлею валюти Національним банком на міжбанківському ринку внаслідок збереження надлишковоі пропозиціі валюти з боку бізнесу та іноземних інвесторів.

Загалом динаміку резервів упродовж місяця визначали такі чинники:

  • По-перше, операції Уряду з управління державним боргом. Загалом за минулий місяць Уряд сплатив за обслуговування та погашення державного та гарантованого державою боргу в іноземній валюті 632,3 мільйона доларів США (в еквіваленті). З цієї суми 475,5 мільйона доларів США були спрямовані на обслуговування та погашення облігацій внутрішньої державної позики в іноземній валюті,  78 мільйонів доларів США – за єврооблігаціями, решта грошей – за іншими зобов’язаннями перед іноземними кредиторами та міжнародними фінансовими організаціями. Ці витрати були частково компенсовані надходженнями на користь Уряду 262,1 мільйона євро від міжнародних партнерів, зокрема Єврокомісії.
  • По-друге, операції Національного банку на міжбанківському валютному ринку. Надлишкова пропозиція валюти, сформована українськими експортерами та іноземними портфельними інвесторами, дала змогу Національному банку поповнити резерви на 193,9 мільйона доларів США (чиста купівля). Загалом операції з купівлі валюти Національним банком були 424,9 мільйона доларів США, зокрема 274,9 мільйона доларів США за єдиним курсом, а 150 мільйонів доларів США – через вибір найкращого курсу. Водночас для згладжування надмірних коливань гривні в бік знецінення Національний банк упродовж місяця продав 231 мільйон доларів США за єдиним курсом.
  • По-третє, переоцінка фінансових інструментів (зміна ринкової вартості та курсу гривні до іноземних валют). У минулому місяці їхня вартість збільшилася на 115 мільйонів доларів США (в еквіваленті).

Такий обсяг міжнародних резервів покриває 3,4 місяця майбутнього імпорту, що є достатнім для виконання зобов’язань України та поточних операцій Уряду і Національного банку.

Читати також: У Нацбанку прогнозують зниження інфляції

Коментар
26/04/2024 Четвер
25.04.2024