Бізнесмен дня: засновник IT-компанії Віктор Левандовський

15 Листопада 2019, 09:48
Віктор Левандовський 2894
Віктор Левандовський

15 листопада день народження у засновника компанії «Internetdevels» Віктора Левандовського.

Бізнес.Район вітає іменинника і бажає здійснення найсміливіших прагнень.

Ми зібрали для вас найцікавіші цитати Віктора Левандовського, які характеризують його як бізнесмена і особистість.

Секрет успіху. Не відкладати на понеділок. Основне – поставити перед собою мету і планку. Наприклад, за місяць я маю знайти закордонного клієнта. І все зробити для цього. Ніяких поїздок, відпусток і розваг. Не має бути таких моментів, як відклати щось на потім. Варіант, що я  там з понеділка розпочну шукати клієнта, сьогодні пошукав і не вийшло, а з понеділка точно все вийде, не має права на існування. Ця штука затягує і в результаті все валиться.

Про навчання. Я звертаюся до дітей, а також до батьків, які впливають на вибір професії. Не віддавайте дітей на митників чи мерчандайзерів, направте їх в комп'ютерні науки  там великі можливості для успіху та достойного життя. Це можливості роботи по всьому світу, достойні заробітки та добра самореалізація. Всі шукають успіху, і саме в айті людина має шанси саморіалізуватися найбільш ефективно. В нашій галузі нема зомбі-корпорацій, де людина гвинтик, тут навпаки  з кожного вимагається вчитися і самореалізовуватися по максимуму. Але валянкам в нашій сфері напевно найважче, це інша сторона медалі. 

Ми шукаємо ефективну технологію навчання. Якщо учень ходить 10 років у школу і йому нудно, то який з нього буде спеціаліст чи успішна людина. Це грандіозна проблема. 

Якщо людина (говоримо про програмістів) до 24 років просиділа в інституті і не працювала паралельно на роботі, вона втратила час для формування мозку... Нам треба, щоб людина йшла в практику в 18 років. Програмістом стає той, хто почав у 18-19 років і паралельно пішов у компанію. Він одразу пішов у роботу і там формується.

Яким має бути спеціаліст. ІТ-шник повинен бути грамотним. Якщо людина не вміє користуватися рідною мовою, то про яку мову програмування може йтися?.. Ми помітили, що це пов’язані речі. Якщо не вибудуване мислення – все, біда. Ми працюємо в інтелектуальній сфері, і тут однозначно потрібен інтелект. Той, хто хоче працювати програмістом, має якомога раніше починати застосовувати свої знання на практиці та вдосконалюватися.

Спочатку ми дивимося, чи є в людини мозок. Якщо він є, значить вона працюватиме в ІТ. У нас діє безплатне навчання, але ми жорстко відбираємо. Все дуже просто: приходить людина і ми даємо завдання, яке треба письмово написати. Наприклад, написати, що таке Facebook. І з цього люди відсіюються. Прийшло 30 людей, а з них 15 встають і виходять, бо не можуть написати, що таке Facebook. Один написав: «Facebook – це не Instagram». Логіка – залізна. Тільки як далі з цією людиною працювати? У компанії уважно дивляться, як люди використовують українську мову.

Про проблеми та конкуренцію. Грандіозною завжди залишається пошук хороших спеціалістів. На сьогодні попит ІТ-компаній на компетентних фахівців перевищує пропозицію. Великі корпорації, які є лідерами ІТ-ринку, самостійно створюють освітні структури, орієнтовані на підготовку відповідних кадрів. Однак система освіти, безперечно, має неймовірний педагогічний потенціал, у цьому – головна перевага. Адже ми, як представники бізнесу, не можемо конкурувати у цьому сегменті, але ми маємо знання та практичний досвід. Використовуючи  наявний у нас контент та освітні методики, вдається готувати конкурентоздатного фахівця.

Про сервер-міграцію. Переїдуть всі ті, хто ще не переїхав за кордон. Там і хостинг дешевший, і безпечно. Не потрібно боятися, що хтось прийде і без рішення суду вийме всі твої сервери. За кордон перенесуть сервери ті компанії, які дбають про розвиток свого бізнесу, адже нормально розвиватися «під страхом раптової перевірки правоохоронцями» неможливо. Від цього втратить держбюджет, адже українські хостери збиткуватимуть. Якщо держава не зацікавлена, аби інтернет-ринок нормально розвивався, то захищатися компаніям не має сенсу. Вони просто позакриваються.

Стратегія власної компанії. Потрібно вчити більше людей, ніж можемо найняти. Серед них залишається в нас працювати приблизно 10 відсотків. Інші – отримують знання і йдуть у світ.

Про бізнес. Кадровий голод. В світі більше роботи, ніж люди можуть виконати. Кожен бізнесмен зараз плаче, що йому не вистачає людей. А люди сидять вдома і плачуть, що в них немає роботи. Парадокс. Але є один нюанс: не вистачає саме спеціалістів. Проте вистачає бажаючих прийти і просто сидіти.

Про сферу ІТ у Луцьку. Галузь має великий потенціал, але поки, на жаль, не є надто розвиненою в Луцьку. Тільки план дій допоможе втілити ідею із розвитку ІТ-індустрії в регіоні. Бізнес та влада, об’єднавши зусилля зможуть швидше досягти спільної бажаної мети. Луцьк є одним із найпривабливіших міст з точки розвитку ІТ-галузі, адже місто в західній частині України, поблизу європейського кордону. Також щорічно в обласному центрі Волині випускають спеціалістів із технічними знаннями. Працівники IT-галузі приносять гроші до державної та місцевої казни, а не виводять їх в офшори. Саме тому важливим етапом розвитку цієї галузі є створення необхідних умов для комфортної роботи кваліфікованих спеціалістів.

Про захоплення, мрії та енергію. Я маю два хобі. Перше – читати. Друге – мріяти. Мрія – це основа всього. Якщо людина не має мрії, вона не здатна щось створити. Треба постійно розвивати мислення. Роботи відбирають у людей механічну роботу і в майбутньому буде потрібна тільки людина мисляча. Треба стрибати в холодну воду. Моя порада: як тільки вам стало комфортно – тікайте якомога далі. Сила дається під справу. Якщо відчуваєш себе обезсиленим – значить, в тебе немає справи. Немає мрії. Треба сісти і помріяти. Намалювати в уяві ідеальну ситуацію, в яку ти хочеш попасти. Як тільки ти будеш мати справу – почнеш рухатися. Другий крок: треба почати виснажуватися під цю справу. На другий день сили вже буде більше, але її знову треба по максимуму спустити в справу. Змучитися. І наступного дня в тебе знову з’явиться ще більше сили. Так крок за кроком ти будеш розвиватись. Як в спортзалі. М’язи не можуть з’явитися самі по собі. Так само не можна просто взяти і накачати себе енергією.

За матеріалами видання Перший, Конкурент, Волинська газета, Луцький ІТ-кластер, Волиньенергософт, Deutsche Welle.

 

Читати також: 

Цитатник «Бандерштату»: Віктор Левандовський про роботу в ІТ-сфері

Забрав сина зі школи вчитися у компанії, — луцький айтішник Віктор Левандовський

«Айтішники» впораються самі, а ми, як влада, не будемо їм заважати»: у місті оголосили рік ІТ

У місті може з’явитися пам’ятник «Волинянці» 

Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024