У Луцьку відбудуться вечори документального кіно Docudays UA

20 Листопада 2019, 13:31
1005

Лучан запрошують на показ фільмів у межах XVІ Мандрівного Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA, після сеансів відбудуться тематичні дискусії та зустрічі з творчими командами. 

Творчі зустрічі відбуватимуться  в Книгарні «Є» із 25 листопада по 1 грудня.Початок – о 18:30, повідомляють у Волинському прес-клубі. 

25 листопада покажуть стрічку «Bellingcat: правда в світі постправди», яка розповідає про відому пошукову мережу Bellingcat, активісти якої розслідують резонансні події. Однією з таких стала катастрофа малазійського боїнга MH17, збитого над Україною. Участь в обговоренні фільму і теми відкритих даних візьмуть волинські журналісти із Центру журналістських розслідувань «Сила правди».

26 листопада – фільм «Чистильники» розповість про існування тіньової індустрії, яка відповідає за модерування інтернет-контенту і яку донедавна керівництво Facebook, Googl та інших заперечувало. Відвідувачі побачать людей з усього світу, чиї життя докорінно змінила онлайн-цензура. Зазвичай «чистильник» щодня проглядає й оцінює тисячі складних для сприйняття зображень, від світлин із місць бойових дій до порнографії. Таке не минає безслідно для психіки.

27 листопада – «Навмисна смерть» відкриває очі на наслідки споживання ґаджетів: електронні відходи – це бомба сповільненої дії, яка краде у нас планету і здоров'я й одного разу призведе до незворотніх наслідків. Стрічка також порушує питання відповідальності корпорацій, які знають про небезпеку роботи з хімічними речовинами і водночас експлуатують рабську працю в Китаї. 

28 листопада  у фільмі «Неспокій» йтиметься про підступну хворобу – «синдром хронічної втоми», – яку і сьогодні дехто вважає вигаданою. Гарвардська студентка Дженніфер Брі раптом переста слухатися тіло, бере камеру і фіксує, що з нею відбувається. За допомогою інтернету вона контактує з такими ж людьми по всьому світу і своєю діяльністю привертає увагу суспільства до проблеми, яку воно не бачить. Це чутлива та виразна особистісна документальна стрічка, яка зачепить кожну і кожного.

29 листопада стрічка «Коли ягнята стають левами» поставить глядачів на межі вибору без вибору: з одного боку вона показує мисливців за слоновими бивнями, які змушені так заробляти на прожиття, а з іншого – катастрофічне зменшення популяції слонів у Африці, яке привернуло увагу всього світу.   

30 листопада – фільм «Ти, бля, рота закрий!» – про громадського активіста Сергія Чагарова, котрий із 15 років бореться з корупцією у рідному селі Гатне під Києвом. Під час однієї з сесій сільради депутат, звинувачений Сергієм у корупції, нападає та публічно погрожує активісту. Йому радять не лізти у «справи дорослих», а однієї ночі підкидають на подвір'я вибухівку.

Після перегляду – тематична дискусія за участю творчої команди й героя фільму, а також місцевих громадських активістів. 

1 грудня – стрічка лауреата фестивалю «Еммі» Лі Гірша «Буллер», знята протягом 2009-2010 навчального року, пропонує безстрашний погляд на те, як булінг вплинув на життя п’ятьох дітей та їхніх сімей. У фільмі задокументовані реакції вчителів та адміністраторів на агресивну поведінку, які порушують кліше «діти просто поводяться, як діти», і відображений дедалі ширший рух серед батьків і молоді, спрямований на зміну ставлення до булінгу в школах, спільнотах та суспільстві загалом. 

Нагадуємо, що відкриття фестивалю відбудеться 22 листопада о 18:00 у Палаці культури міста Луцька фільмом Ігоря Мінаєва «Какофонія Донбасу». Після перегляду – зустріч із продюсером Юрієм Леутою. 

Читайте також: У Луцьку відбудеться перший відбірковий тур конкурсу «Таланти ПортCity 2019»

Коментар
19/03/2024 Вівторок
19.03.2024
18.03.2024