Волинь: які напрямки АПК отримають державну підтримку

29 Січня 2020, 17:10
1519

Роль і завдання банків в умовах ринку земель сільськогосподарського призначення розглянули під час відеоселекторної наради Мінекономіки.

Захід відбувся 29 січня під головуванням заступника Міністра Тараса Висоцького. Про це йдеться на сайті департаменту агропромислового розвитку Волинської ОДА.

У студії відеозв’язку були присутні директор департаменту агропромислового розвитку Юрій Горбенко, фахівці департаменту та представники провідних банківських установ.

Тарас Висоцький повідомив, що наразі розробили підтримку програм АПК, які будуть фінансувати через банки, згідно трьох напрямів, а саме:

     1. Можливість залучення кредитних коштів підприємствами з річним оборотом до 20 мільйонів гривень. Цей напрям не буде обмежений цільовим використанням кредитних коштів. Кінцева вартість кредиту, яку має сплатити позичальник, не перевищуватиме 5%.

     2. Підтримка тваринництва незалежно від видів вирощуваних тварин. Будуть компенсовувати відсотки за залученими цільовими кредитами. Підтримка орієнтована на всіх виробників. Загалом на одне господарство передбачається 10-15 мільйонів гривень компенсації.

     3. Компенсація відсотків за залученими кредитами на закупівлю земель сільськогосподарського призначення (до 500 гектарів, не більше 5 мільйонів гривень на господарство).

Окрім згаданих напрямів підтримки, залишається компенсація 25% вартості вітчизняної сільськогосподарської техніки. Також будуть діяти держпідтримки напрямів садівництва, тваринництва (племінне тваринництво, будівництво тваринницьких комплексів), кооперації, дорадництва, відшкодування ЄСВ для сімейних фермерських господарств та компенсація вартості сертифікації органічного виробництва.

Агровиробники зможуть скористатися одразу декількома програмами, якщо будуть відповідати заданим критеріям. Компенсація відсотків за залученими кредитами може надаватися згідно декількох напрямів, проте кредити мають бути одержані в одному банку.

Тарас Висоцький запевнив, що порядки використання коштів будуть прийняті протягом лютого цього року.

Крім того, озвучив інформацію щодо фонду гарантування кредитів з державного бюджету в сумі 240 мільйонів гривень. Програма почне діяти з 1 вересня 2020 року.

Читайте також: Агропромисловий комплекс отримає державну підтримку

Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024