Все, що треба знати про конфлікт на Старому ринку в Луцьку

05 Лютого 2020, 10:32
1424

У Луцьку підприємці зі Старого ринку цілу ніч провели біля розгромлених контейнерів, на ранок, обурені діями муніципалів, люди влаштували мітинг під стінами міської ради.

Журналісти видання Бізнес.Район відтворили всю хронологію подій.

Все почалося з того, що в ніч із неділі на понеділок, 3 лютого, підприємці з лівої частини ринку вишли на акцію протесту проти демонтаж торгових яток. Люди автомобілями загородили дорогу та заявляли, що готові позиватися до міськради. Аргументували рішення тим, що в них незаконно забирають робочі місця, оскільки мають діючі угоди до червня. На підставі цього, начебто, підприємці не стали добровільно демонтовувати торгові точки.

В обідню пору вівторка, 4 лютого, зовні ситуація на базарі виглядала спокійною. Між рядами снували покупці, розглядаючи розкладений перед металевими контейнерами крам. Продавці ж нарікали, що торгова точка на новому місці надто дорога, та й її оренда добряче «битиме» по кишені. Зауважували, що готові самі найняти архітектора, аби реконструював їхні старі робочі місця, втім влада такий варіант не розглядає.

О пів на 23 годину на Старий ринок прибула важка техніка, аби демонтувати контейнери. Боронячи металеві ятки, підприємці заблокували один із грейдерів.

В екстреному порядку на місце конфлікту прибув очільник Волинської ОДА Юрій Погуляйко та головний поліцейських краю Петро Шпига. Посадовці намагалися порозумітися зі страйкарями. Натомість підприємці твердили, що їхні ятки знесли невідомі в балаклавах, вимагали віддати під суд головну муніципалку Луцька Юлію Сиротинську. Юрій Погуляйко призначив базаринкам на ранок, 5 лютого, прийом. Натомість Петро Шпига, пообіцяв скласти повноваження, якщо не вдасться відстояти права підприємців зі Старого ринку.

Вже на ранок, 5 лютого, мітинг із ринку перемістився під стіни міської ради. Обурені діями муніципалів, базарники стверджували, що грейдери, які зносили контейнери на ринку, їхали просто на людей.

«Ринки палять, грейдерами зносять. А це все наші гроші, за які ми годуємо наші сім'ї. Яка різниця між нашою владою та донецькими сепаратистами, я різниці не бачу. Вчора була б купа м'яса. То добре, що люди самі втікали. Техніка їхала на людей, якби ми один одного не відтягували, сьогодні було б 100 трупів», – розповідає одна із мітингувальниць.

Через майже годину мітингу до підприємців таки вийшли представники міськради Григорій Пустовіт та Григорій Недопад. Щоправда, конструктивного діалогу не вийшло, адже люди зустріли їх викриками «Ганьба!».

За фактом демонтажу контейнерів правоохоронці відкрили кримінальне праводження. Зранку, 5 лютого, у ГУ НП у Волинській області повідомили, що знесення яток було цілком законним, і воно відбулося згідно з рішенням міської ради. У відомстві додали, що троє осіб звернулися по допомогу до медиків, один з них є співробітником муніципальної варти. Слідчі перевіряють обставини отримання тілесних ушкоджень учасниками події для належної правової кваліфікації.

На місці працюють поліцейські, котрі забезпечують правопорядок. Рух транспорту по вулиці Глушець поліцією частково обмежений.

Наразі на розі вулиць Глушець та сенаторки Левчанівської лежить купа брухту та погнута вивіска, що колись були контейнером підприємця. Зруйнували також кілька яток всередині загородженої території. Грейдер досі стоїть у вузькому проході на уламках. Навколо нього ходить розгублена жінка з ціпком –  власниця одного зі знищених лотків. 


 

Грузинка за національністю, вона погано розмовляє українською, тому відмовилася коментувати.

Проте інша підприємиця розповіла, що відбувалося вночі і яка ситуація наразі.

«Зараз багато підприємців пішли до міської ради. Будуть вимагати відставки Сиротинської. Вона керівниця муніципалів і ми впевнені, що це вона віддала наказ. Учора вночі на грейдерах були муніципали. Вони були в балаклавах, але багатьох ми впізнали», – схвильовано розповідає жінка.

Тим часом, підприємці, що залишилися на ринку, чергують біля вцілілих яток та чекають, чим завершиться мітинг біля міськради. 

Читайте також: Луцькі підприємці протестують проти закриття Старого ринку



 

Коментарі
05 Лютого 2020, 12:38
https://pershyj.com/p-na-kovelskii-17-u-lutsku-zbuduyut-torgovii-tsentr-41366?utm_source=novapress&utm_medium=facebook&fbclid=IwAR0ZpYKK-XGiblCMAwpW7q0b2C8NBc3BMkYo6jTNrrbyfvexJZJFdWj4ZQY
Коментар
26/04/2024 П'ятниця
26.04.2024
25.04.2024