У Ківерцях готуються до другого етапу медичної реформи

16 Квітня 2020, 18:19
У Ківерцях готуються до другого етапу медичної реформи 729
У Ківерцях готуються до другого етапу медичної реформи

У Ківерцях обговорили впровадження в районі другого етапу медичної реформи.

Спеціальна нарада відбулася 15 квітня. Про це інформує Ківерцівська РДА.

З 1 квітня 2020 року в Україні розпочався другий етап медичної реформи. Вступила у нього й вторинна ланка медицини району – комунальне підприємство «Ківерцівське районне територіальне медичне об’єднання», яке заключило договір на надання медичних послуг із Національною службою здоров’я України

Ківерцівське РТМО, відповідно до договору, зможе надавати своїм пацієнтам 6 видів послуг:

  • хірургічні операції дорослим та дітям в стаціонарних умовах;
  • медична допомога при пологах;
  • амбулаторна вторинна (спеціалізована) допомога дорослим та дітям, включаючи медичну реабілітацію і стоматологічну допомогу;
  • гістероскопія та цистоскопія  (діагностичні з ендоскопічною маніпуляцією);  
  • стаціонарна допомога дорослим і дітям без проведення хірургічних операцій.

Відтепер, лікарні отримуватимуть кошти за медичні послуги, надані конкретному пацієнту. Гроші за надану медичну послугу НСЗУ заплатить тій лікарні, яку обере пацієнт. Тож кожен сьогодні може вільно обрати ту лікарню і спеціаліста, в якого хоче проконсультуватися, пролікуватися чи прооперуватися. Однак, НСЗУ оплачуватиме медпослуги надані лише за скеруванням сімейного лікаря, без нього за послугу доведеться платити самостійно.

Як виняток, без скерування сімейного лікаря, безоплатно можна звертатися лише до акушера-гінеколога, стоматолога, психіатра та нарколога.  Екстрена медична допомога надається безоплатно кожному – незалежно від наявності декларації.

Генеральний директор КП «Ківерцівське РТМО» Михайло Слижук розповів, що перший платіж від НСЖУ вже отримали. Однак, залишається низка проблемних питань, які потребують вирішення: оснащення районної лікарні медичним устаткуванням, наявність кваліфікованого медичного персоналу, інші. Вирішення проблемних питань дасть можливість отримати більшу кількість пакетів медичних послуг, в тому числі пріоритетних, та збільшити фінансування закладу за новою системою.

Читайте також: На Ківерцівщині – 1 підтверджений випадок коронавірусу

Окрім цього, під час наради говорили про забезпечення районного територіального медичного об’єднання усіма необхідними засобами для надання медичної допомоги пацієнтам з гострою респіраторною хворобою спричиненою коронавірусом COVID-19, стан готовності закладу до прийняття пацієнтів з коронавірусною інфекцією (у разі їх виявлення) на стаціонарне лікування, інші проблемні питання.

«Попри пандемію коронавірусу, в державі все ж розпочато другий етап медичної реформи. Надання якісних та доступних медичних послуг в умовах реформування – одне з пріоритетних завдань районної влади. То ж будемо працювати, спільно з районною радою та депутатами усіх рівнів, аби районна лікарня стала більш потужною, мала необхідне медичне обладнання та фахівців, до яких звертатимуться люди», – сказала очільниця РДА Алла Гонтар.

Також вона закликала до активнішої співпраці з органами місцевого самоврядування й генерального директора КП «Ківерцівське РТМО» Михайла Слижука.

Читайте також: До благодійної акції «Великодній кошик» доєдналося восьмеро ківерцівських підприємців

 

Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024