Яку роботу на літо шукає українська молодь і скільки їй готові платити

26 Липня 2020, 12:39
2106

Молодим людям готові платити в середньому 8 250 гривень на місяць при тимчасовому працевлаштуванні.

Підробіток у вигляді роздачі листівок у червні стали шукати майже в шість разів активніше. Найчастіше на тимчасову зайнятість чекають адміністраторів і офіс-менеджерів, пропонують в середньому 15 000 і 10 000 гривень. Яку роботу на літо шукає українська молодь і скільки їй готові платити йдеться в аналітиці OLX Робота за червень.

Період літніх канікул – це, крім усього іншого, можливість підзаробити – знайти першу роботу та відчути себе більш незалежними. І хоча карантин вніс корективи практично в усі сфери життя, ринок праці продовжує розвиватися, а вже звична віддалена робота навіть дає можливість отримувати більше. Так, у червні в категорії «Початок кар'єри/студенти» зарплату дистанційним співробітникам пропонували на 25% вищу, ніж офісним, у середньому 12 500 грн на місяць, а вакансій було майже в 1,5 рази більше – 1 010.

Читайте також: Волинянам пропонують роботу із зарплатнею від 12 тисяч гривень. СПИСОК ВАКАНСІЙ

Дистанційна зайнятість привабливіша і для самих пошукачів на старті кар'єри: на кожну пропозицію з роботи вдома відгукувалися в середньому 20 людей, у той час як офлайн – 18. У травні розрив був ще більшим, адже тоді однією «дистанційною» вакансією цікавились 19 осіб, а «офісною» – всього 13.

Загалом у червні роботодавці розмістили майже 2 300 вакансій для людей на початку кар'єри. З них 16%, або понад 360 випало на пропозиції з тимчасового працевлаштування, при якому готові платити в середньому 8 250 грн на місяць. Такий формат зайнятості підходить на літо та в цілому більш популярний серед молоді: за даними OLX Робота, на одну пропозицію відгукувалися в середньому 26 осіб, у той час як на постійну роботу – 17.

Топ запити щодо тимчасового працевлаштування розповідають трохи більше про бажання юних пошукачів: найчастіше в червні вводили в пошук «роботу для школярів» – 4 670 разів, що на 151% частіше, ніж у травні. Не відстають і охочі знайти «віддалену роботу» та «роботу вдома» – позицію для себе вони шукали 4 580 і 3 100 разів відповідно.

Активно також шукають вакансії з щоденною оплатою – цей запит на 4 місці з 3 090 повторами. Закриває топ-5 «роздача листівок» з 2 310 натисканнями на «пошук» за червень. При цьому, в травні такий підробіток шукали 410 разів. Це означає, що всього за місяць його популярність зросла на 466%, або майже в 6 разів.

Якщо говорити про найбільш популярні серед роботодавців позиції для тимчасового працевлаштування, то найчастіше шукають адміністраторів – 120 вакансій за червень з медіанною зарплатою у розмірі  15 000 грн, що на 11% вище, ніж у травні. На другому місці – офіс-менеджери, яким готові платити в середньому 10 000 грн на місяць. Для них розмістили майже 90 пропозицій.

Стабільно потрібні працівники в Instagram – їм обіцяють заробіток у розмірі 15 000 грн, вакансій же – понад 80. Активно шукають також промоутерів, пропонуючи в середньому 9 000 грн на місяць. Вибрати пропозицію можна серед 70 варіантів. Топ-5 популярних позицій для студентів закривають оператори – платити їм готові приблизно 11 500 грн, вакансій за червень було майже 70.

Що ж стосується самого працевлаштування, аби досвід першої роботи був легким, керівниця категорії OLX Робота Марія Абдулліна радить дотримуватися наступних рекомендацій:

– не погоджуйтеся на роботу, якщо умови виглядають підозріло або вам пропонують занадто вигідну угоду;

– обов'язково фіксуйте в письмовому вигляді домовленості щодо умов роботи, чи то договір, чи листування на пошті;

– не погоджуйтеся на роботу, яка може бути ризикованою для вашого здоров'я;

– якщо вам немає 16 років, ви можете працювати тільки з письмової згоди батьків, тому спочатку обговоріть своє рішення з ними;

– не погоджуйтеся на будь-які передоплати або трудові внески на початку роботи – це заборонено законодавством;

– не погоджуйтеся на оплату посередницьких послуг з пошуку роботи, адже відповідно до закону посередник має право отримувати винагороду тільки від роботодавця;

– якщо оплату пропонують зарахувати на картку, варто бути уважним: ні в якому разі не передавайте пін-код, термін дії картки та CVV2-код третім особам – для переказу грошей на картку потрібен тільки її номер;

– пам'ятайте про те, що ваші права у відносинах з роботодавцем захищені нормами закону, і якщо роботодавець їх не дотримується, слід звернутися до Державної служби з питань праці.


 

Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024