Виробники фундука в Україні планують об'єднатись в національний кластер

14 Вересня 2020, 13:07
1516 Джерело: pixabay.com

В Україні ініціювали створення національного кластеру з виробництва фундука, який сприятиме просуванню українського горіха на світовому ринку.

Про це повідомив Геннадій Юдін, президент ВГО «Українська горіхова асоціація», пише Agravery.com.

Головним завданням національного кластеру «Фундук України» стане добровільне залучення промислових садів до участі в створенні консолідованих збірних партій фундука, як експортованих на зовнішній ринок, так і реалізованих всередині України.

«Кооперація аграріїв давно стала звичним явищем для більшості європейських країн. Однак, українські аграрії зовсім не поспішають об'єднуватися, остерігаючись спільної відповідальності і боячись бути обдуреними своїми партнерами. Подолання наявної ментальності – шлях нешвидкий і складний. У цьому дрібним аграріям допоможе вже наявна кооперація з перероблення фундука в шкаралупі», – впевнений президент ВГО «Українська горіхова асоціація».

Перші розширені збори учасників національного кластеру відбудуться 15 вересня. Під час онлайн конференції Максим Шейко, генеральний директор ТОВ «Філберт», більш докладно розповість про цілі та завдання національного кластеру «Фундук України».

«Ми вирішили створити три переробних центри, які працюватимуть в одному коопераційному ланцюжку для консолідації збірних партій фундука для центрального, південного та західного регіонів України», – коментує експерт. Геннадій Юдін підкреслив, що створення поки тільки трьох переробних центрів фундука не забезпечить перероблення фундука, який буде виростати в садах.

Тому ряд виробничих підприємств, які входять до складу «Української горіхової асоціації», вже отримали замовлення на створення нових технологічних ліній з переробки та сушіння фундука.

Читайте також: У національному парку на Волині з’явились перші плоди фундука

Коментар
27/04/2024 П'ятниця
26.04.2024